食緊momi 1st cut
但隻衰野只食果條毛毛=..=
次次都浪費多過3分之2
我試過特登唔換草比佢.之後佢竟然餓肚都唔食!!!!
仲成日係d草上尿尿T^T(P.S 佢識去廁所,地上唔會找到佢D排泄物)
長此下去都唔係辦法..我今日去左PET SHOP看草,其他牌子條毛毛好似好短又好少..怕買左佢又唔食

用食物球唔得- -我問朋友借過黎用.佢好大小姐脾氣,寧死都唔食其他部位

如果係轉草,應該轉邊隻好?

syt174698 2013-6-30 06:23:33 PM
你指毛毛,係咪花花?1cut係好多花花,通常我會剪晒先比兔兔食,食太多花唔係咁好。
Suzanne 2013-6-30 06:44:15 PM
我都想知咩叫毛毛
hh0 2013-6-30 06:50:28 PM
轉邊隻牌子唔緊要,可以先買細包裝試下,最緊要係佢鍾意食,慢慢試,
不能只吃1cut既花花
sal 2013-6-30 07:22:47 PM
兔兔幾大?  

買唔同牌子的小包裝試下
或者可以試下溝少少果樹草, 香D, 增進食慾, 但始終不能代替T草

又或者會唔會係牙仔長, 所以唔願咬硬草?
沙梨子 2013-6-30 09:17:09 PM

毛毛係上面d花
快5個月大啦
雖然食多d種類既草可以吸收更多不同的養份
但聽人講會令兔兔更咀刁...
佢d牙仔同身體我日日有check,沒問題丫...
sal 2013-6-30 09:53:18 PM

5個月大仲係幼兔, 你要比A草佢食. 只食T草唔够營養架.

如果用人手餵T草葉兔兔食唔食?
沙梨子 2013-6-30 10:27:51 PM
我有給兔兔食 ALFFY的alfalfa hay
唯一會食光光的草就係A草 我早晚各餵一次,每次一小堆(BODY SIZE 1/5~1/4)

我試過用手餵T草的葉.放在佢鼻下面,但總會推開我
我窮追不捨*..........*
佢好似好不爽咁放左入口   咬下停下   咬下停下
食左半條草都無就[令咩面]
Hitan 2013-7-1 02:31:48 AM
沙梨子 發表於 2013-6-30 10:27 PM
我有給兔兔食 ALFFY的alfalfa hay
唯一會食光光的草就係A草 我早晚各餵一次,每次一小堆(BODY SIZE 1/5~1/4) ...

你隻兔既情況似乎同我嗰隻一樣...
都係寧死不屈...
揀草食揀到癲...
你已經算好彩喇, 你嗰隻仲肯食下 momi 啲花!
我嗰隻 momi 都唔肯食...
要 APD 先食...
仲要 APD 都揀草...
於是乎一箱 5 lbs 既 APD (~HKD 270 一箱) 大概只有 1/4 佢真係會食...
其餘都係浪費既...
因為佢寧願餓死都唔肯食其他佢唔鍾意食既草
所以一個月起碼要預備兩箱半比大少佢揀
我已經化左接受左現實...
只要佢健康肯自己食野我已經還得神落...
因為有咩事佢餓到腸慢要睇醫生洗費仲大

fluffy 2013-7-1 06:13:00 PM
草...呢家嘢真係唔可以慳~
fish128 2013-7-1 08:44:14 PM
我coffee仔又係唔多鐘意食支,開頭都好鐘意食APD,一見我拎箱草就兩眼發青光,但之後就唔多雀躍,家下買左包新野叫皇家牧草王,好多支,食左個多月,仲好興奮.
Holiday 2013-7-2 09:07:16 AM
我隻Holiday 又係唔鐘意"APD"草, 其他草都唔吃,最近買了一袋"Oxbow"比佢試, 佢原封不動.真係浪費了很多草, 時間放得耐又唔食, 要你換密啲草.

快速發帖