我係個比較多心嘅主人
我隻獅子兔勁背個位不嬲啲毛比較稀,買番黎已經係咁但唔會無哂毛,個稀嘅位置係頭頸之間從無大過,大個左仲比細個密左。

最近,第隻賓尼買番黎有生癬,幫佢醫左成個月好得八八九九生番毛。我就好留意皮膚嘅野,最近幫番獅子兔疏毛,就扒開頸背八下,就見到唔少皮屑(痴係皮膚到嘅)平時疏毛唔會有皮屑疏到(可能嗰個位都疏得少)佢因為呢幾日就做絕育,唔係好想帶佢出街(佢會震到痴左線)

想問養獅子兔嘅主人,獅子兔嘅頸背本身會唔會毛稀?同埋,其他兔兔呢主人有毛試過扒開身體啲毛睇,係咪完全無皮屑嫁?有無人知,其實淨有皮屑係咪代表皮膚病?

多謝睇哂咁長!!
syt174698 2013-10-28 08:37:04 AM
你有無將病兔分開,放埋一齊會傳染。
yangsinky 2013-10-28 10:21:31 AM 來自手機
有分開,病兔新黎無放過出黎玩.....但有日隻獅子兔玩玩下識打開第隻個籠....一打開已經聽到就隔開佢地...佢聽日就做絕育怕係嘅,佢做完先黎甩毛嗰啲,未抖好又點帶佢睇醫生
lamlam950 2013-10-28 10:49:51 AM
上week我問dr ma:「我的兔兔耳仔有白色皮屑,但又唔似生癬有少少焦果種」dr ma話,可能因最近天氣乾燥之故,如果食量無明顯少左,就唔怕的」<我果2隻寶寶,都係混種侏儒兔>
yangsinky 2013-10-28 11:24:23 AM 來自手機
lamlam950 發表於 2013-10-28 10:49 AM
上week我問dr ma:「我的兔兔耳仔有白色皮屑,但又唔似生癬有少少焦果種」dr ma話,可能因最近天氣乾燥之故 ...

你嗰啲皮屑係係毛到,定痴係皮膚?我嗰啲係撥開毛係皮膚先見到

同埋咩叫有小小焦?係顏色定形狀同皮屑唔同?

thx)
lamlam950 2013-10-28 12:51:32 PM
其實如果係生癬,兔兔會成日抓的,又成日FING頭的,又會影響食慾,如發現此情況,
一定要立即睇E生。

小小焦=我地人咁..抓傷了,會結一層薄薄的,啡啡黑黑的焦咁,而因生癬好痕,兔兔成日抓,傷口會發炎,紅紅的,生癬位置仲會甩毛TIM...但食左DR MA 藥...好返好多了。

而另一隻,最近我見佢,耳仔 & 撥開毛毛都有白色皮屑。怕佢已比傳染,所以即刻問DR MA,好彩 / 應該無事,但DR MA叫我要觀察下有無異樣,有的話,就要去見下E生了

yangsinky 2013-10-28 03:38:31 PM 來自手機
lamlam950 發表於 2013-10-28 12:51 PM
其實如果係生癬,兔兔會成日抓的,又成日FING頭的,又會影響食慾,如發現此情況,
一定要立即睇E生。

咁我再留意下,唔該哂你

有隻生左真係好易乜都覺得係,好在你講嘅r啊fing頭又無損或紅,岩岩養第二隻好驚搞唔掂><
花芝媽 2013-10-28 09:01:49 PM
我隻女之前都有D皮 ..  跟住睇醫生   DR.MA會話有兔仔冬天都會乾燥有D皮皮嫁   你可以留意下佢有無其他R呀  癢呀  FING頭
crystal55445 2013-10-29 02:57:40 PM
請問Dr MA在那間診所行醫?
Dallask 2013-11-1 01:21:01 PM
crystal55445 發表於 2013-10-29 02:57 PM
請問Dr MA在那間診所行醫?

佢自己開咗診所,叫毛國界動物醫院,係奧運站附近

快速發帖