1P 幣
1,想下養兔仔係咪一定要舖草or木糠? (我見d影片咩都無放)
2,如果買左專去廁所戈d 係咪就會多數係戈度柯?
3,因為我想養比較大型d既兔仔 可吾可以吾用籠困住佢黎養?
4,除左賓尼兔 仲有咩大型d既兔仔推介?
Thank

Dylan 2013-12-4 01:07:26 PM
1,想下養兔仔係咪一定要舖草or木糠? (我見d影片咩都無放)

一定要舖松木粒再舖草, 我用緊 Cat"s Best 松木粒再舖草, 其實舖草只係比兔兔食嫁, 起大自然生活既兔兔都係起地下食草架, 松木粒吸水效能高, 但價錢比紙粒貴, 紙粒會有蚤同粉塵, 吸水力又痳痳地, 木槺係可以用既, 不過只有大大片木槺吾會有粉塵就吾會引起呼吸道敏感. 只有兔協有大大片木槺賣咋.Aspen Shaving 白樺木木糠 Pine Shaving 松木木糠

要視乎兔兔既習慣, 每隻兔兔都唔同, 有 D 係會一邊食草一邊尿尿, 所以貓砂舖起籠面就至好

其實咩型既兔兔都唔鍾意比人困住嫁, 放養既話多D運動健康好多, 無禁易有腳瘡, 所以吾好用籠困住佢呀.

法國垂耳兔, 好好抱, 超萌!

lovin_gloria 2013-12-2 11:54:35 AM

木槺你可以用兔協嗰種(Aspen), 而舖草就視乎你自己, 可跟兔協咁, 舖晒喺籠底, 另外, 唔好用豬仔板, 揀平底籠就ok
佢地認味的, 所以你返黎就教佢去廁所, 不過唔係隻隻兔兔都識用廁所架, 如果佢初頭返黎唔識用, 俾多d耐心就可以架啦, 我有隻兔兔返黎都唔識, 教極都周圍vv, 之後同佢轉左草架既位置之後就識用...
可以, 你可以買d圍欄圍住area俾佢當籠都ok, 但地下記得舖d墊俾佢踩
french lop, 呢度都有兔友養ga~又或者中國大白兔~
wm20472 2013-12-1 09:14:58 PM
1,想下養兔仔係咪一定要舖草or木糠? - 最好不要舖木糠, 草草你唔舖佢都會擔落地
2,如果買左專去廁所戈d 係咪就會多數係戈度柯?- 要放係佢習慣去尿尿的角落
3,因為我想養比較大型d既兔仔 可吾可以吾用籠困住佢黎養? - 我都係, 你可以去x兔廊買2呎x2呎圍欄

benjamin122 2013-11-30 10:30:22 AM
1.想下養兔仔係咪一定要舖草or木糠?
你用既籠要系平底,或系豬仔板底,對腳無咁傷,用平底就要用木糠或紙砂,一般建議用紙砂,因為吸水好同木糠容易引起呼吸道敏感,因為木糠好碎.如果兔子識得用廁所,系籠內放上墊材可以減低兔兔患有腳瘡的可能性.如果兔子5識用廁所,系個籠到去,放墊材可以減低尿熾傷皮膚既機會.
2.如果買左專去廁所戈d 係咪就會多數係戈度柯?
兔兔5會自己識得去廁所,呢個要主人訓練,佢地鐘意系籠內既角落到VV,但初到新屋既兔兔,會周圍痾,因為系霸地盤既行為,訓練方法系觀測佢鍾意系邊道VV,再放佢DVV落廁所,再放廁所系個佢鐘意VV既角落,重複以上動作,大部分既兔兔都可以學到.
3.因為我想養比較大型d既兔仔 可吾可以吾用籠困住佢黎養?
理論上可以,亦對佢身體健康D,但最好有個籠系到,系裏面飲食同去廁所,可以比到佢安全感,你比佢系個屋到周圍走,要注意家居安全,兔兔天性鐘意咬野,挖地同捐黎捐去,你比去周圍走,家具容易佢整壞,所以要訓練.
有家兔,金吉拉兔,銀貂兔

快速發帖