1P 幣

大家好!

我現在在英國養bunny 我現在兔兔有一個問題,他現在5個多月, 不懂上廁所..搞得我好頭痛..以前我有littertraining 過他, 可是他自從有了worm就後腳開始沒力,
走路也開始有問題,我就帶他看vet, 然後他食了inflammation的藥,wormer (Panacur的牌子),醫生還幫他打了支Antibiotic的針, 又讓他回家口服兩個星期的Antibiotic.
現在已經完全康復了,但就是不懂上廁所,醫生建議我買一個新的給他用可能會有新鮮感, 可是他還是到處拉....沒有改變過,每天都要吸塵....
請問你有沒有辨法幫幫我的兔兔, 萬分感謝!!!

這是以前她懂得去廁所的時候
這是以前她懂得去廁所的時候

syt174698 2014-2-18 07:44:58 AM
情緒有影響,再慢慢教番。暫時用尿片墊底,腳仔唔會踩到尿尿,容易D清理。
yanyan1211 2014-2-18 08:59:15 AM
試多次用有尿尿纸巾放在厠所!
hh0 2014-2-18 09:15:34 AM 來自手機
無辦法的唯有從頭教過
ak12345678977 2014-2-18 10:46:14 PM
別把廁所清得連牠的味都沒了,還有聞下貓沙的味道是不是太強烈令他聞不到自己的尿味
Kelly127 2014-2-18 11:29:39 PM
yanyan1211 發表於 2014-2-18 08:59 AM
試多次用有尿尿纸巾放在厠所!

我試過了,好似都無咩用...
我而家試下放D 佢最愛既alfalfa hay 係佢個新廁所,希望佢會鍾意去個廁所
Kelly127 2014-2-18 11:36:01 PM
hh0 發表於 2014-2-18 09:15 AM
無辦法的唯有從頭教過

但佢而家好似教極都唔識... 大聲講完NO佢又繼續扮無野,行開左去玩...
Kelly127 2014-2-18 11:40:07 PM
ak12345678977 發表於 2014-2-18 10:46 PM
別把廁所清得連牠的味都沒了,還有聞下貓沙的味道是不是太強烈令他聞不到自己的尿味 ...

我們已經汁曬D屎屎去佢既新廁所,同埋佢而家好鍾意係廁所入面訓教 lol
我已經有將佢既尿尿紙巾放係裡面, 都係會係出面屙.....
kellychan007 2014-2-19 11:33:10 AM
如果"鍾意係廁所入面訓教", 果買多個廁所, 一個訓教, 一個尿尿
ak12345678977 2014-2-20 04:28:20 PM
Kelly127 發表於 2014-2-18 11:40 PM
我們已經汁曬D屎屎去佢既新廁所,同埋佢而家好鍾意係廁所入面訓教 lol
我已經有將佢既尿尿紙巾放係裡面,  ...

會唔會你果隻貓沙佢覺得硬腳?有無試過用care feash紙碎?我之前隻仔放個鐵網上去就唔去,拎開個網放沙都唔去,最後放紙碎就去喇,個人經驗
lovin_gloria 2014-2-24 09:57:17 AM
其實好多原因....真係要不斷諗去變先知道兔兔點先會肯用廁所....

我有隻兔就本身都算識去廁所, 之後又無啦啦喺其他既角度vv...用醋洗極都係嗰度vv, 之後同佢轉下草架個位之後就無事了

另外一次就係發現幫佢清潔左個廁所之後就周地vv.....之後我無幫佢清潔廁所時, 剩返1/3舊既再加d新既貓沙落去, 咁佢又唔會周地vv....
Dylan 2014-3-1 05:19:35 PM
要慢慢教,如果未做絶育的話就會到處尿尿便便佔地盤
hkmiko 2014-3-3 06:54:10 AM
你個廁所連架都冇 叫佢點去尿
Kelly127 2014-3-8 02:04:19 AM
ak12345678977 發表於 2014-2-20 04:28 PM
會唔會你果隻貓沙佢覺得硬腳?有無試過用care feash紙碎?我之前隻仔放個鐵網上去就唔去,拎開個網放沙都 ...

係唔係姐係木糠??
Kelly127 2014-3-8 02:10:13 AM
lovin_gloria 發表於 2014-2-24 09:57 AM
其實好多原因....真係要不斷諗去變先知道兔兔點先會肯用廁所....

我有隻兔就本身都算識去廁所, 之後又無啦 ...

唉..好苦惱...試過好多方法...

快速發帖