我聽講好多鼠友都話oxbow糧好健康,所以想轉oxbow...
有日我去銅羅灣總統商場的龍╳仔見到有得賣oxbow糧,跟住我就同店員話要依隻oxbow糧,但佢話我d鼠鼠未必肯食oxbow糧,佢建議我買番雜糧俾鼠鼠食,所以最後我都冇買到!!
1.我屋企的鼠鼠而家食緊minimal想問依隻雜糧好唔好架?
2.oxbow糧鼠鼠肯食嗎?
3.minimal依隻糧入面好多顏色,會唔會有問題架?THX~
【細賢】 2008-11-23 01:40:25 PM
初初可能食唔慣,,"

d鋪頭比開d瓜子糧佢地嘛,,"

你可以係d oxbox度加返2粒瓜子,,"

之後佢地再肚餓就會食oxbox嫁啦haha
hh0 2008-11-23 02:27:18 PM
未試過又點知鼠鼠唔肯食
Emily 2008-11-23 05:00:28 PM
原帖由 hh0 於 2008-11-23 02:27 PM 發表
未試過又點知鼠鼠唔肯食

個店員話鼠鼠未必肯食'''
但聽細賢咁講,我都決定要買oxbow糧俾鼠鼠試下``
甜品糕 2008-11-23 05:18:19 PM
通常轉糧果陣, 開頭1-2星期都唔肯食的
不過每日keep住放oxbow啦, 慣左佢就會食的了
Emily 2008-11-23 06:00:43 PM
原帖由 甜品糕 於 2008-11-23 05:18 PM 發表
通常轉糧果陣, 開頭1-2星期都唔肯食的
不過每日keep住放oxbow啦, 慣左佢就會食的了

感係咪都要放小小佢本身肯食既野呀?
茄粉 2008-11-23 06:36:47 PM
佢餓就會自己去食:055: :055:
LUI1031 2008-11-23 07:27:59 PM
原帖由 Emily 於 2008-11-23 12:15 PM 發表
我聽講好多鼠友都話oxbow糧好健康,所以想轉oxbow...
有日我去銅羅灣總統商場的龍╳仔見到有得賣oxbow糧,跟住我就同店員話要依隻oxbow糧,但佢話我d鼠鼠未必肯食oxbow糧,佢建議我買番雜糧俾鼠鼠食,所以最後我都冇買到 ...

個人經驗...
-oxbow係用草歷成...無mazuri/雜糧咁香口
-你個隻糧我未用過..有無相睇下?
-由於oxbow唔係咁香..有d鼠鼠不愛食但oxbow/mazuri係健康過雜糧
-你個隻有唔同顏色個d食物其實係唔係咁健康..一來,邊有可能係紅色,綠色?
個d大多係染色..二來我地唔會知佢用染色個d係咩黎!

suggest:好似轉糧既方式俾鼠鼠食..等佢慢慢接受oxbow就唔好再俾之前個隻!:048:
檸啡 2008-11-23 08:56:45 PM
初初轉糧一定會唔慣咖...
咩糧都係啦...特別係淨糧...
好多鼠鼠都好中意食Mazuri糧...而且好高營養!
但初初轉時都唔多接受到,因為平身食緊雜糧!
但最後都係食上引...
但oxbow就味道平身比較"掛"d....鼠鼠要接受既時間就更耐!
當然Mazuri同oxbow都係健康既首選!
但當鼠鼠老左既時候...Mazuri營養太高...鼠鼠會難消化!
所以鼠鼠過左幼鼠既時間...都已經可以慢慢轉食oxbow
好過到時轉糧就會更麻煩喇...
Emily 2008-11-24 07:49:38 PM
聽左好多意見..
真係唔該哂你地呀~:020:
今個禮拜去買包oxbow/mazuri先
Emily 2008-11-25 09:40:47 PM
Thank you~我今日買左oxbow糧啦!唔該哂大家^^

快速發帖