本人準備買倉鼠。
諗住一男一女...
我見D人話倉鼠要分開一隻一隻養,
但我想2隻一齊養,咁又有冇問題呢?
我去竉物店到買2隻住埋一齊既鼠會唔會好D?

另外我想問大家,
買邊隻籠好D,可以比到2隻鼠鼠多D空間呢?
唔該大家比D意見我THX~
wesky 2008-11-28 11:26:19 PM
養兩隻鼠有機會會打交的, 當然有例外啦
你要計劃埋一旦發生要點做

減低打交的機會, 可以嘗試買一個較大的籠,  較大的食物碗, 多間屋仔等
有助減低倉鼠間的競爭和壓力
hamheat 2008-11-28 11:29:15 PM
原帖由 wesky 於 2008-11-28 11:26 PM 發表
養兩隻鼠有機會會打交的, 當然有例外啦
你要計劃埋一旦發生要點做

減低打交的機會, 可以嘗試買一個較大的籠,  較大的食物碗, 多間屋仔等
有助減低倉鼠間的競爭和壓力

咁唔知你有冇好既籠推介下呢?
wesky 2008-11-28 11:34:11 PM
hamheat 2008-11-28 11:45:08 PM
原帖由 wesky 於 2008-11-28 11:34 PM 發表
倉鼠用品可以參考:
http://zizi-land.info/forum-92-1.html   
http://zizi-land.info/thread-999-1-1.html  
http://zizi-land.info/thread-849-1-1.html

其實呢幾處我都有睇..
但係我就唔知點為之叫大,點為之叫適合囉...
幾大既籠先令到2隻鼠無咁大既壓迫感呢?
wesky 2008-11-28 11:55:03 PM
PETHOME 三層幾好,  仲可以用膠管擴充空間
如果佢地打交, 又可以分層養
y3826609 2008-11-29 12:08:46 AM
一男一女可能會生bb:078:
用pet home三層籠la...好大嫁
LUI1031 2008-11-29 12:11:12 AM
不過PET HOME3層有個壞處...就係難清潔...
我的電腦 2008-11-29 01:09:45 AM
係啊....
我每次都洗好耐><:061: :061:
felixtong1 2008-11-29 12:49:33 PM
一男一女唔係唔得,不過你要預佢地會生bb

可以用ab雙子籠 or pet home既三層籠 or MR320

我用緊mr320, 真係好好用:055:
【細賢】 2008-11-29 01:55:01 PM
pethome2層籠囉,,"

打交就可以分返開一層一隻,,"

其實你有冇諗過佢地會生bb?

生完bb好多野搞嫁啵..你行嗎?
hamheat 2008-11-29 03:05:22 PM
我都有考慮過傢...
都知道會生BB...
所以先問下2隻放埋一齊
點先會無咁易打交囉..
★BN★ 2008-11-29 07:41:21 PM
建議:
AB雙子籠             :中間隔住,但又可一籠兩鼠
MR 320                :有2層,又夠大
Pet Home三層籠:有3層,可擴充(用管),打交時又可分籠

快速發帖