請問我應該比咩佢食?

如果佢地生bb佢地變其他色(白色 杏色....)ge機會係咪算高?

近親生仔會點?

用邊種籠最好?

生存率算唔算高?

可唔可以分享一下養的心得???

各位幫幫忙:041: :058:

hh0 2009-1-7 10:56:59 PM
你依家有無養? 未養既話請多看看, 呢度有資料
http://zizi-land.info/thread-946-1-1.html
http://zizi-land.info/thread-947-1-1.html
http://zizi-land.info/thread-948-1-1.html

出杏色或白色都因為基因問題, 好難就甘答

任何哺乳類動物近親繁殖都容易出問題架
下一代表面無事唔等於基因無事,
夭折, 體弱, k型, 精神病......

咩籠養視乎你養幾多隻

小心打理做晒功課生存率自然高
刺謂本身係好少病既, 除非環境不潔而染上皮膚病
我隻肥婆都一歲啦, 依然甘可愛
louisccy 2009-1-8 05:18:31 PM
唔該你 d籠好係唔係好多種?  我在準備中.........
hh0 2009-1-8 11:55:07 PM
用兔籠天竺鼠籠或者大膠箱都得
以一隻計, 最少2呎闊
我自己用兔籠養 ab 27" 及膠箱26"
最重要係保持環境清潔乾爽, 每天清屎尿

第日多D上黎分享下啦

louisccy 2009-1-13 06:34:18 PM
哈哈 搵黎搵去都冇人賣 哈!:077: :042: :044:

係度問埋有冇小刺買呀 唔好太貴呀(會比人鬧=.=")500-550

聽到有人話 最真人冇錢就係度養野嚇到我!:068:

hh0 2009-1-13 09:34:45 PM
原帖由 louisccy 於 2009-1-13 06:34 PM 發表
.......聽到有人話 最真人冇錢就係度養野嚇到我!:068:

佢地係怕賺唔到你錢姐,
唔好心急找, 依家甘凍你買到都未必安心過冬
遲下暖D容易照顧
louisccy 2009-1-22 05:05:27 PM
我想問刺蝟記憶力好唔好?

佢除左洋蔥,柑橘類的食物仲有咩唔食得飲得?
hh0 2009-1-22 06:10:22 PM
唔可以飲牛奶, 只俾清水得啦
louisccy 2009-1-25 07:24:25 PM
終於買到 但係佢係到震又唔食野點算?

賣個人話咩比佢食林ge貓糧.....=,="
hh0 2009-1-26 12:08:13 AM
幾大...應該戒左奶啦
bb係可以食浸軟既幼貓糧
係度震係驚定凍? 巨性格活潑定怕羞定係點
隻刺個性及其他生活習慣可先向賣既人了解一下
louisccy 2009-1-26 09:21:05 AM
佢大震 bb黎 佢唔食糧好似死...:067: :077: :029:
hh0 2009-1-26 12:39:23 PM
你一日餵幾多糧, 幾時餵
有無屎屎, 咩色同形狀
最少個半月先戒奶, 有無2個月大,
個環境既佈置怎樣
希望不會死吧
louisccy 2009-1-26 01:05:27 PM
佢唔食野餵左唔食 屎就黑黑地黃黃地好似水滴形

個籠幾大有個小舀載野食同水

行果時成身都震又冇力行:029:

hh0 2009-1-26 01:22:51 PM
要知道隻刺幾大先可以俾意見
D糧係唔係巨食開既牌子,(雖然呢個唔一定係問題)
你放左幾多糧, 有無俾野保暖, cc偏黑或深啡似粒葵瓜子就ok
會唔會病左
louisccy 2009-1-26 01:31:03 PM
兩個用島la仲未有牙 我覺得佢好散弱:029:

我就係唔知佢食開邊隻糧

快速發帖