吾好意思牙..
要麻煩到各位..
我真係好多野問= ="
希望你地可以幫我解答我既問題啦。
我即將會養倉鼠,
但係我知道吾係每種倉鼠都適合我呢類型新手中既新手,
但係我心目中有兩種想養架..
不過我只係會養住1隻先,
令自己習慣下,再試下第二種。
我想問下小灰霸同埋小紫王係咁多倉鼠入面算唔算乖呢?
姨兩種邊一種係會比較容易飼養既呢?
我既第2個問題係我想比一個令佢住得舒服既龍佢住,
但係市面上既龍五花八門,
而且價錢有d仲相差好遠,
我應該點樣選擇呢?
我諗住係去金魚街果邊買,
請問一聲各位知吾知道邊一間店舖係比較老實同埋唔會哄我買一D吾需要既野呢?
買左鼠鼠之後應該用咩野裝佢返屋企呢?
同埋如果1D鼠鼠鐘意既鼠糧+木糠需要幾多錢呢?
最後一個問題就係請問沖涼粉以及'次'所沙係需要幾多錢呢?
我問左咁多問題..
好似都係關於錢tIM- -"
不過我好想做足功課同埋準備好哂金錢先去買,
如果吾係買左返黎都吾知點搞果陣就吾係咁好啦..
我真係好誠心想養倉鼠架..
希望各位可以助我一臂之力啦..
hithit 2009-1-30 01:08:14 AM
第一個問題:
http://zizi-land.info/viewthread ... p%3Bfilter%3Ddigest
自己去睇睇
可能會幫到你
第二個就.........
茄粉 2009-1-30 01:43:50 AM
我養緊小紫王,
但未養過灰霸=0=
所以唔知邊種乖d~
但我覺得小紫勁乖:023: :023:
2種都易養
我想比一個令佢住得舒服既龍佢住,但係市面上既龍五花八門,而且價錢有d仲相差好遠,我應該點樣選擇呢?
你預左個籠太約幾錢??
請問一聲各位知吾知道邊一間店舖係比較老實同埋唔會哄我買一D吾需要既野呢?
q兔x比較老實吧
佢會比個紙袋/盒你裝住的-0-
鼠糧建議用oxbow糧($6x)
木糠-$16有2條(PET CENTRXX)
沖涼粉$2x
廁所沙唔知價,我隻鼠冇用
zanaf 2009-1-30 02:22:58 AM
兩個品種都幾乖,小灰霸會活潑少少,但都叫做乖
而且小灰霸粗養D

我既第2個問題係我想比一個令佢住得舒服既龍佢住,
但係市面上既龍五花八門,
而且價錢有d仲相差好遠,
我應該點樣選擇呢?

你可以參巧網友既意見同埋經濟能力、鼠鼠的年齡去選擇
我諗住係去金魚街果邊買,

邊間都得,只要唔好去龍X樂園果間黑店就得,我X兔都幾平,Q兔就最好

店鋪通常會俾個紙袋你,不過我就會去D賣魚既鋪頭買個膠箱仔裝住
(PS:鼠店會俾D木糠你架啦)
鼠糧就20-50不等,木糠就8-30到啦

沖涼粉12-40,次'所我唔見議你買,因為貴,又可能買左鼠鼠唔識去
(錢方面最好預多D,因為我本來預300以內,但係最後都用左320)

【細賢】 2009-1-30 03:51:04 AM
其實隻鼠鼠乖唔乖好睇佢天生既性格同埋個主人點養,,"

我就覺得小紫王令d乖d可愛d:073:

小露寶/小賓女..不過新手最好唔好養呢2隻品種..因為呢2隻品種係超級神經質的..跑得超快,,"

至於籠方便..養一隻鼠的話..其實唔太細就可以的了..你喜歡就行喔..ALEX同WILD呢2隻牌子d籠有埋靜音既轉轉..第d籠都有..但d鼠鼠跑果陣就會嘈死人了-___-"

去i love買吧..都蠻平的..你唔主動問佢地野佢地都唔會話sell你買野的,,"

e.g『買左隻鼠鼠..佢地會問下你洗唔洗買埋木糠果d』,,"

紙袋,紙皮做的箱仔,,"

木糠就揀d唔好咁碎..大塊d..就可以的了..$8至$1x不等..不要揀d有味的..對鼠鼠不好,,"

糧就最好買淨糧..因為又健康又可以幫d鼠鼠磨埋牙..在i love賣$56,,"

沖涼粉$1x至$2x不等..不過都係唔好揀d有味既..因為d鼠鼠可能對有味既沖涼沙/木糠有敏感..養d倉鼠仔其實唔洗wc沙都得的..因為佢地尿尿既份量好小..只要唔好太耐先換木糠就冇咩問題,,"

不過最後都建議你養一隻鼠..因為你會一心一意錫哂佢愛屎佢xd

希望幫到你啦:073:

LUI1031 2009-1-30 11:49:09 AM
其實你既問題上面已經解答曬
不過要注意...你買邊一隻鼠鼠糧?
因為市面上既鼠糧都好多下
成份都唔同,品質有D好參差下
最好當然係OXBOW同MAZURI
不過OXBOW好似2月先有貨
仲有水係飲凍水(人飲個D)
水同食物都要1日換1次!

仲有,你既預算應該大D
因為大吉利是講句,鼠鼠有病,同佢地睇醫生至少都要300
婷xD 2009-1-30 12:10:29 PM
HITHIT:
THANKYOUU,睇左都有幫助=]

茄粉:
嗯,我諗我心中最想養既都係小紫王=]
我既budjet係少於$200,
吾知你有無好推介呢?
q兔x的名聲好似吾錯,我諗我都會去呢間!
但係佢既附近有咩店鋪呢?因為我吾係好清楚…
哦..原來鼠鼠吾會要我抱返去既- -"
oxbow鼠糧係吾係度度都有得買??
木糠的$$都吾貴,可以負擔得起.
但係沖涼粉我見好多店鋪都賣到好大支,,
係邊度可以搵到細細支呢??

ZANAF:
龍X樂園既名聲真係吾係幾好,
我上網睇都話SALES既態度好差..

細賢:
靜音既轉轉的確好好好重要- -"
i love初五有無開??
同埋我想問i love附近有咩鋪頭..
我會揀無味既木糠架啦-3-
0K0K,經過甘多意見後,我都決定吾買廁所。
哈哈,吾該哂你牙!

LUI1030:
係,我明白啦.
我會選擇一D品質比較好既鼠糧架啦。
我會好好照顧佢,希望佢都可以健健康康甘長大啦!

吾該哂你地牙..
但係個龍我真係吾係好識選,
但我預$200內買到,
大家有無推介?
茄粉 2009-1-30 05:23:56 PM
各款倉鼠籠
http://zizi-land.info/thread-999-1-1.html
我用緊16個隻~

金魚街各店
http://zizi-land.info/thread-1416-1-1.html

oxbow鼠糧可以去I love買

細細支既沖涼粉我之前去紅蘿蔔買左1枝,
去個到應該有得買吧
婷xD 2009-1-30 09:40:55 PM
茄粉:
吾該哂你呀!
我搵到個岩心水既籠啦
而且鼠鼠都好似幾住得舒服=]
以後有問題都要向你地多多指教!
zanaf 2009-1-31 12:13:22 AM
:078: 買左拿?我想睇下鼠鼠係點呀,po上hamster show啦
婷xD 2009-1-31 01:20:57 AM
ZANAF:
係呀..我買左啦=]
HAMSTER SHOW=http://zizi-land.info/redirect.php?tid=2986&goto=lastpost#lastpost
vincent 2009-4-19 05:33:52 PM
我覺得小紫乖d:023: :023: :023:

快速發帖