25/6那天早上返工前同鼠鼠按摩先出門,他還精神奕奕,點之放工返到屋企就離開了我。我估鼠鼠應該係我返屋企前冇耐走嘅,因為身上沒有臭味。

當晚返到屋企,小吉伏係佢最喜歡乘涼嘅地方,行埋去已見佢冇呼吸、身體冇起伏,然後抱起佢入房。

小吉已經2年零4個月大(7/7就足4個月),加上他身上有腫瘤,我都知道將會離我而去,但到發生時真係難以接受。習慣每次返/離開屋企,都會望下佢、摸下佢,依家對住個籠,感覺好失落。呢兩日不斷諗起同小吉嘅點滴,更勾起對另外兩隻鼠鼠 --- 大雄、暴暴嘅回憶,個半內失去了三隻鼠鼠,心情非常差。

26/6晚係小吉火化日子,見佢最後一面時都唔敢望咁耐,驚越唔捨得。

三隻鼠鼠由出生個零月已經陪伴我,依家連小吉都走埋,心情仲未平伏。

每個星期日係同鼠鼠沖涼日子,今日就係la ......
wesky 2009-6-28 01:51:44 AM
佢都算係笑喪
唔好咁唔開心啦
Rest In Peace
TinG 2009-6-28 08:50:12 PM
我只白白泥左我到都 28 個月喇
其實我都有 D 怕 GA ..
我都試過1日 死2鼠2狗
非常明白你既心情 . . .
Cwopqa 2009-6-28 11:00:35 PM
唔好唔開心啦,
佢哋在天堂一定會好多朋友同佢哋一齊玩:063:
aR婷 2009-6-29 12:23:04 PM
don't worry, be happy~:048:
佢地係彩虹橋會識到好多好鼠友ga~!!:020:
[小穎] 2009-6-29 12:40:47 PM
節衰順變!!
唔好咁傷心啦!!
pochaccoshop 2009-6-29 12:51:17 PM
我都試過,不要傷心,佢會在彩虹橋好好的看著你.
過路車人 2009-6-29 10:31:59 PM
養左鼠鼠冇耐,從鼠友分享中得知,鼠鼠壽命大約2年至2年幾,所以我係養左鼠鼠差不多2年嘅時候,就搵定身後事資料,諗住到時會鎮定d同冇咁唔開心,但當真係發生嘅時候心情都好差。

或者向好方面諗,依家大雄、暴暴同小吉係彩虹橋相聚,再一起生活,感覺會好d。

快速發帖