其實用玻璃缸定鐵籠好呀?
我之前用開玻璃缸!
因為透明度大d^^
你地呢?
wesky 2009-8-26 05:17:18 PM
玻璃缸通風差, 清潔上麻煩D
chiachingman1 2009-8-26 06:14:08 PM
當然是鐵籠好,因為透氣和容易清潔。:010:
Tommy123 2009-8-26 07:40:15 PM
我都同意鐵籠比較好 , 清潔又方便 , 又通風 ; )

玻璃籠雖然觀賞比較好 , 但係清潔又麻煩 , 又唔通風 . .
Kaye少 2009-8-26 08:15:30 PM
我有1個玻璃缸 & 2個鐵籠 wild-c01(算係掛...) wild-394
我覺得玻璃缸好d喎,又靚d又方便伶佢出黎同佢玩
而且玻璃缸夜晚仲唔怕佢咬籠,d木糠又唔會飛晒出黎
仲冇咁易走鼠添~清潔果方面我覺得同鐵籠一樣咋嘛....都係一樣咁做,唔覺麻煩
缺點係冇鐵籠咁通風
我自己就放左把風扇仔24小時吹住,開冷氣先會關(玻璃缸 & wild-c01都有)
鐵籠冇咁靚啦,比鼠鼠咬到d油甩左又易锈
除左比較通風同價錢平之外....都諗唔到有乜好
walter291 2009-8-26 10:15:20 PM
我有1個玻璃缸 & 2個鐵籠 wild-c01(算係掛...) wild-394
我覺得玻璃缸好d喎,又靚d又方便伶佢出黎同佢玩
而且玻璃缸夜晚仲唔怕佢咬籠,d木糠又唔會飛晒出黎
仲冇咁易走鼠添~清潔果方面我覺得同鐵籠一樣咋嘛....都係 ...
Kaye少 發表於 2009-8-26 08:15 PM

我都係咁諗^^
:057:
Vicky 2009-8-26 11:01:23 PM
6# walter291

我之前都想用缸架,不過係因為缸太重喇,要清楚果時怕打爛,有點麻煩囉~
其實都幾好既~
Ericsson 2009-8-26 11:33:26 PM
我兩樣都有用..缸好d.個籠我個隻會狂爬.成日跌..好驚佢會整親
所以我買左個缸比佢
e家先無野
其實兩樣都幾好架
如果你想買既話你可以買左缸先.萬一吾岩又可以用黎養魚.養龜咁
岩就吾駛買籠
Sze 2010-11-8 08:29:00 PM
初來報到,本人可能養倉鼠,但唔知係邊度買最好?又唔知會否咬人?請教請教!
SALLY8834 2010-11-9 01:18:28 AM
我是用宜家買的大膠箱。
我覺得比鐵籠和玻璃好
玻璃又貴又重,洗的時候麻煩。
鐵籠的話鼠鼠會咬/爬籠,可能會令鼻子旁的皮膚甩毛/跌斷手腳。

很多台灣人也是用膠箱養的,又平又大又方便
nicky905 2010-11-17 06:30:10 PM
鐵籠通風
用鐵籠好哦~

快速發帖