熊仔鼠會唔會跳黎跳去,會唔會跳到好高,

我個籠面積好大,,但得19-20cm高到,,,養到佢嗎?

可以用貓沙(豆腐少/木沙)做底才嗎?

仲有邊到買熊仔鼠好,,,好驚拎左番屋企就死..
Kaye少 2009-8-27 09:54:25 PM
你個籠太細,唔適合養熊仔鼠
ok1234 2009-8-27 10:02:25 PM
你個籠太細,唔適合養熊仔鼠
Kaye少 發表於 2009-8-27 09:54 PM

如何唔適合,太"蟻"嗎?
Kaye少 2009-8-27 10:20:15 PM

oh~sorry,我睇錯
你話面積好大,高得19-20cm~
個籠真係矮左d, 我隻熊仔鼠5個月大企係度都16-17cm高
你個係唔係鐵籠黎架??有冇頂先,如果有都唔怕既
佢地都唔會跳得好高
可以用貓沙
但佢可能訓得唔舒服,開冷氣果時可能會凍親佢地
ok1234 2009-8-28 12:51:34 AM
唔係鐵籠,,,係個多層式膠櫃黎,即係擺衫個啲,,, 有頂
Tommy123 2009-8-28 12:43:43 PM
我有一隻系 " 我愛兔 " 買反黎 .  到依家都好健康 -v-

不過其實你真係想有健康保証 , 可以留意下 SPCA 有無熊仔領養 =)
bu1210 2009-8-28 01:21:34 PM
或者睇下八號X的熊仔鼠
計落都會比mk的鋪頭 健康d
不過最健康都係由spca領養
因為我領教過好多次係mk買鼠的後果
完全唔好受
ok1234 2009-8-28 04:18:21 PM
7# bu1210

咁點算呀>_< 即係去邊買好
bu1210 2009-8-28 05:00:16 PM
7# bu1210

咁點算呀>_< 即係去邊買好
ok1234 發表於 2009-8-28 04:18 PM

8號吐/龍貓穿
你要買就呢兩間比較有保證
不過都係領養最好
Kaye少 2009-8-28 07:31:36 PM
你識簡去邊間買都冇問題,當然都要有少少運
你買果時要注意
1 睇佢隻眼有冇眼屎,會唔會冇乜精神,健康既鼠應該冇眼屎&活躍
2 睇佢身上有冇損傷,要睇晒全身,吹開D毛睇,順便睇有冇蚤
3 睇佢patpat乾唔乾淨,有冇痾爛屎,仲有條尾!!
4 最後睇佢行路正唔正常!!有d鼠可能腳仔有問題
但係我見過好多人買熊仔鼠都係簡顏色多:036:
bu1210 2009-8-28 07:52:33 PM
你識簡去邊間買都冇問題,當然都要有少少運
你買果時要注意
1 睇佢隻眼有冇眼屎,會唔會冇乜精神,健康既鼠應該冇眼屎&活躍
2 睇佢身上有冇損傷,要睇晒全身,吹開D毛睇,順便睇有冇蚤
3 睇佢patpat乾唔乾淨,有冇痾爛屎 ...
Kaye少 發表於 2009-8-28 07:31 PM

我上次隻熊仔
你講既樣樣都無事
但係最後都死左
睇埋獸醫都唔掂
明顯我無咩運 :022:
wesky 2009-8-28 07:57:15 PM
唔單止揀你睇中果隻, 同一個籠入面既鼠都要睇埋
只要其中一隻有病, 就唔好買, 因可能已經集體感染
bu1210 2009-8-28 08:05:20 PM
唔單止揀你睇中果隻, 同一個籠入面既鼠都要睇埋
只要其中一隻有病, 就唔好買, 因可能已經集體感染
wesky 發表於 2009-8-28 07:57 PM

呢方面我又無諗過啵 :029:
多謝wesky 又上左1課 :021:
ok1234 2009-9-7 10:02:33 PM
呢兩日都去左金魚街睇熊仔鼠,真係間間都唔係好掂,
間間都無利真氣咁,仲有我見熊鼠個屁屁咁大舊既?係有問題定本身係咁..

真係唔知點入手好
Vicky 2009-9-7 10:31:11 PM
呢兩日都去左金魚街睇熊仔鼠,真係間間都唔係好掂,
間間都無利真氣咁,仲有我見熊鼠個屁屁咁大舊既?係有問題定本身係咁..

真係唔知點入手好
ok1234 發表於 2009-9-7 10:02 PM

係因為佢地係男仔,果個係睪丸,所以PATPAT咁大舊囉~

快速發帖