我琴晚發現我隻鼠鼠右眼上角生左粒白色野...size似我地人既一粒眼屎,要翻開眼皮先見到,平時見唔到

我今朝睇醫生,醫生話佢有三種可能
1.惡性腫瘤,最壞情況,會不斷發大壙散,但醫生話咁既位置其實情況好罕見(只有手術治療)
2.良性腫瘤,可能就咁停止生長,如人類的普通肉瘤(e.g.雞眼,癦 ),應該無影響(只有手術治療)
3.眼部發炎,可以滴抗生素眼藥水治療,如無意外,兩星期後會有明顯改善,我依家滴緊

佢即將一年零四個月大啦,我當然想佢係第三種可能,但如果係第一,二種可能,我都唔同佢做手術啦,因為全身麻醉,年紀較大有附加風險
所以我好希望可以搵番奇蹟地用蜜糖治療法醫好左個post(我爬左好多文都搵唔番),希望各位鼠友們可以幫一幫我搵個post,無限感激

J.Milner 2009-11-8 10:36:06 PM
please help me if any ching know.....thanks you all so much......
Yung 2009-11-8 11:11:48 PM
我隻拖肥左眼都試過生左粒好細GE野(好似你隻鼠鼠果粒...)
不過就冇咁大粒....
我見拖肥粒野幾個月但冇變大..所以就冇睇E生..
最後忍唔住幫佢"吱"走去...再用暖水hi hi...之後粒野真係冇左...佢e家都冇事啦~

不過我都俾D E見你...唔一家要試,,,果陣佢好細粒我先咁做...
同埋都係等埋其他鼠友E見吧:054:
TinG 2009-11-9 12:20:47 AM
而家只鼠鼠情況好似都未轉差, 如果差左出好多水就真係好長手尾.
至於眼部發炎個可能, 我就唔覺得大, 因為普遍d 會出好多好多水
但係眼藥水可以殺菌   滴左改善下先.
蜜糖治療法, 我印象中唔係咁記得   我同你serch 下睇下有冇啦
如果真係搵唔到就唯有用 keyword 同一笠一笠字搵啦
J.Milner 2009-11-9 11:03:01 PM
3# Yung

好危險ar...有沒流血ga...佢咪好痛law
我完全做唔到...../\
J.Milner 2009-11-9 11:04:07 PM
4# TinG

你幫我搵到啦....really thx you so much
Yung 2009-11-9 11:33:43 PM
沒流血沒叫...(吱左D透明GE好似瀧GE物體)
佢最後都好舒服
J.Milner 2009-11-10 12:05:09 AM
7# Yung

我都係唔敢"吱"=.=
q1w2e3r4 2009-11-10 02:42:38 PM
希望鼠鼠快d沒事~~
~~~~~~~~~
J.Milner 2009-11-10 08:05:34 PM
我都好希望...
佢真係好乖好有人性
天織☆ 2009-11-12 02:08:36 PM
轉貼]由8月開始,,
小白隻右眼已經有事  @.@
佢都兩歲喇 !!
我日日用綿花棒沾暖水幫佢先眼後手的洗 ~
都係冇用 ..仲越發越大
半粒綠豆SIZE 既瘤就生左係佢既哏角
但係醫吾到 .. 因為太近眼 ..
一直冇好過.

直至 24/12 !!
我媽媽飲  蜂皇漿 + 花粉 + 蜂蜜 既時候 ~
唔小心滴左滴蜂皇漿係枱
咁岩白白咬籠 ,,
我媽媽就比左果坨蜂皇漿佢食 .

~ 25-27 番大陸 ~
28 /12 我拎小白出黎 !!
佢隻眼冇哂事 ~
4個月都冇既靚仔樣 +  健康番番來 !!
好開心 !!

*你係咪講緊e個post ar?我隻包仔都係咁/.\佢係起左下角,e加仲開始粒倉有d紅色, 所以都想試下e個方法
J.Milner 2009-11-12 11:27:11 PM
11# 天織☆

係呀,係呢個post
我之前已經搵到啦,不過多謝你關心=]
你個隻生既位置同我個隻生既位置一唔一樣ar?
天織☆ 2009-11-13 04:12:59 PM
唔同ga~佢係左下角個位,以前佢都生過e d倉仔...冇理一排就冇左
不過唔知點解今次好耐都仲未好返/.\ 而且開始變大粒左又紅紅地.
琴日餵佢食蜜糖又係咁爬黎爬去唔食....不過最後用飲管餵先食左幾啖
J.Milner 2009-11-15 12:09:50 AM
13# 天織☆

你有沒帶佢去睇醫生呀...希望佢都快D無事
天織☆ 2009-11-15 03:29:31 PM
沒有..因為鼠鼠經常有e d小毛病發生...睇e生又睇得幾多次
e d 用緊蜜糖果個方法..佢粒野冇咁紅..相信好快會好返^v^
多謝關心

快速發帖