刺蝟保暖

hh0 發表於 2009-11-16 19:18|只看該作者|倒序瀏覽|打印
天氣凍, 大家要替小刺保暖啦

>有用開屋仔既就無咩特別要留意
>無屋既話, 最簡單係加塊毛巾俾小刺捐入去訓
>提供充足既食物, 我D刺依排食量大左50%
jayzbb 2009-11-16 07:36:08 PM
我係屋仔...度鋪左d 木康再加多條布...唔知夠唔夠呢
糧就唔會好似之前咁佢一食完就拎走...
而家會長擺住d 糧佢食....
hh0 2009-11-16 10:05:35 PM
有屋有毛巾夠晒啦
吹唔到風就ok
用箱養都唔會點凍
用籠既話再凍D可以係籠外圍大毛巾
bubusammy 2009-11-16 10:53:04 PM
我果邊夠曬暖...不過都要俾多D 墊材
jayzbb 2009-11-16 11:09:41 PM
哦....我係用箱啊....
我尋晚仲係度擔心佢地會太凍...係度周圍搵d 厚既布俾佢地
哈哈
laimingfai 2009-11-16 11:13:42 PM
d糧放得耐,佢唔食
jayzbb 2009-11-16 11:45:07 PM
我會比平時多一半既糧佢....第二日我起身...就會清走佢...
到夜晚6...7 點先俾d 新既糧佢....同埋我會浸一浸佢先...
太硬對刺既牙仔唔係咁好
香蕉 2009-11-17 02:50:07 AM
想保暖ge話,就要加番張<<<寵物保暖墊>>>啦!效果包你/妳滿意^^
詳情請睇___二手寵物用品買賣___

無論你/妳有冇養刺蝟,只要你/妳鐘意佢地,就歡迎你/妳嘅加入,成為___facebook___<<<刺蝟大本營>>>嘅一份子...
zu125 2011-1-7 12:07:02 PM
如果佢地太凍會有咩表現?
我見佢縮係屋企起晒刺咁, 已經鋪左幾塊布同係屋仔上墊暖包....
都唔知夠唔夠暖..
shiftvictor 2011-1-7 09:04:20 PM
我的保暖方式

ggbb 2011-1-19 12:29:27 PM
保暖

一般屋企唔太凍既話都係俾多D毛巾佢, 等佢地有得暖D, 不過佢唔訓開毛巾既會推走唔用毛巾訓咁就一定要用發熱用品.
仲有用箱養既...一定唔可以怕佢凍就封住個箱, 俾少少氣佢抖, 咁樣佢入面散唔到D濕氣, 佢就會生蚤有病...

暖包 - 最好用12小時果隻大暖包, 不過耐左會太熱, 要用毛巾整個袋入住, 唔好俾刺仔直接掂到..放係屋仔入面, 早晚換一次就OK.

電暖墊 - 最好用,不過最好每日都俾暖墊休息下先好再開. 因為電器既野好難講ga嘛.

暖燈 - 都幾好用, 不過刺仔怕太光, 日頭開就唔怕既.
candy116 2011-1-28 03:23:53 PM
我隻刺仔係訓在膠箱內加D厚毛巾,同埋我是將牠放在我房內,所以應該夠暖

照片 049A.JPG (156.71 KB, 下載次數: 78)

照片 049A.JPG

快速發帖