我上星期五就買左2隻倉
1隻係小銀狐 1隻係小金倉 2隻都1個月大既bb仔 係仔
跟住睇左佢地好耐都冇打就俾佢地一齊
佢地成個星期都好fd 又一齊訓一間屋 (我個慮有2間屋)
跟住我今日幫佢地洗龍果陣就放左佢地係個盤到先啦
點知打左幾下
同埋我隻銀呢, 1個星期就大隻左好多
再者佢地好似仲未好肯俾我抱咁, 成日好似想咬我咁

1) 佢地係驚所以先打, 定係大個左就會打?
2) 隻銀1個星期大隻左好多, 係咪正常?
3) 點先可以令到佢地乖乖 唔會好似想咬我咁, 又俾我抱?
4) 捉又驚嚇親佢地, 咁點幫佢地沖涼? 我其實已經放左沙係龍
【細賢】 2010-1-9 04:47:56 AM
首先..養倉鼠是要一鼠一籠的,,"

http://zizi-land.info/viewthread.php?tid=3922&extra=page%3D7(18+)

佢地係幾時都有機會打..仲分分鐘打死對方,,"

bb仔快高長大..正常喔..你餵咩糧比佢地的?

先同他們熟一點..再慢慢摸佢地..肯比你摸先慢慢抱上手...記得同佢地接觸前要先洗手..確保雙手沒有食物的氣味,,"

照同佢地沖..不過頭幾次同佢地沖涼既時間唔好沖咁耐..最好用沙輕輕卒"雲"全身就ok..平時多d同佢地玩..再沖多幾次就冇問題嫁喇,,"
jojo199749 2010-1-9 09:26:41 AM
本身就可話吾可以一籠幾鼠的.
何況你仲系吾同品種.

1) 佢地係驚所以先打, 定係大個左就會打?
有d就系玩玩下.但系有時都會整出鼠命架.所以我都系叫你快快分開啦.
2) 隻銀1個星期大隻左好多, 係咪正常?
正常架.每個鼠鼠的生長畜度都吾同架嘛.
3) 點先可以令到佢地乖乖 唔會好似想咬我咁, 又俾我抱?
等到d鼠鼠熟悉咗你先啦.因為每一個鼠鼠一尼到一個陌生的地方都會怕.所以我地通常都會有個'識'應期.而幾時先過完尼個'識'應期呢?吾定架.有d鼠鼠系一世都抱吾上手架.尼點要留意下,
4) 捉又驚嚇親佢地, 咁點幫佢地沖涼? 我其實已經放左沙係龍/
你可以先張一個空的盒(我就用米'江'.)擺系個籠的門口(當然個籠的門口系開住架啦.xd)鼠鼠就會走過去,
如果鼠鼠無乜反應.你可以用d佢(你個鼠鼠)最中2食的小食引鼠鼠尼.

希望可以help到你啦.^^
wherman 2010-1-9 10:35:16 AM
我係餵果隻日文果隻雜糧, 姐係話有好多菜果隻
如果我個龍係可以係中間加多塊野係分開2邊, 咁係咪都ok?
我有摸過佢地, 我都成日摸佢地都乖乖地
但就係好似唔俾我捉起 -3-
siuhosin 2010-1-9 11:08:15 AM
wherman 發表於 2010-1-9 10:35 AM

你可以L0R D零食引佢過去`例如面包蟲`瓜子果D`
中間加多塊野都可能會打到交.0.`
【細賢】 2010-1-9 05:05:48 PM
wherman 發表於 2010-1-9 10:35 AM

日本糧唔好的..最健康就餵淨糧..不過貴d..但係都食到好耐,,"

加多塊野係中間佢地都有機會打到交..我個fd就係咁..加左塊野格住兩隻鼠都照打到= ="
同埋一隻鼠住半個籠..你覺得夠活動空間嗎?除非你個籠好大,,"

e.g http://zizi-land.info/thread-4705-1-1.html
androgynymc 2010-1-9 07:59:56 PM
中間加多塊野係分開2邊?
個籠好細架渦
可以用pethome兩層

http://zizi-land.info/thread-4705-1-1.html
ykvonne 2010-1-18 01:13:48 AM
就算是兄弟,住了一起半年,都一樣照打的,
打到個頭流晒血或出鼠命就唔好啦~

快速發帖