點解隻剌蝟會係咁起刺-_-
我隻刺蝟係買番尼既-_-
個人話2個幾月
我拎到番屋企
玩左4日
佢都種係咁起刺
有捉過上手
但係正係周圍走-_-
一摸下就起哂d刺
放番入籠
隻手放前少少佢又起哂d刺-_-
點搞- -?
royroy07 2010-1-30 07:06:00 PM
唔該搵人救下我-_-"
hh0 2010-1-30 09:07:35 PM
無得搞
慢慢黎
都係返左屋企4日姐
肯上手四圍走已經算唔錯啦
royroy07 2010-1-30 11:55:46 PM
種有無其他方法-_-"
我連點捉佢上隻手都唔知-3-
係今日推佢出尼
先走左上隻手到-3-
LittleBreeze 2010-1-31 05:05:59 AM
刺蝟要好幾個月先會同主人開始熟,千奇唔好擔心咁多。

最好放自己著過嘅t-shirt落佢張床度,佢就會慣你嘅味道。

重有,唔好怕佢拮,親手掂佢會加強你兩個嘅感情
LittleBreeze 2010-1-31 05:08:49 AM
想抱佢嘅話,兩隻手由佢肚仔度拎起佢。
royroy07 2010-1-31 11:10:09 AM
佢捲埋一舊-_-"
隻手1放前少少-_-"
佢就跳..之後.聞聞下又覺得無事
就唔捲埋一舊..之後行埋尼-_-
咬實左我隻手指-_-"
流血-_-"
之後我緊係fin甩佢嫁啦-_-"
LittleBreeze 2010-1-31 03:32:20 PM
明白明白
你可以先用一件你準備放棄但有你氣味嘅 t-shirt ,摺起佢就可以拎小刺刺出黎。
佢會捲成波波咁因為佢未慣你同新環境,要有耐性呀。
佢捲成波波嘅時候,用你嘅手指係佢腰背位置打圈 massage ,然後細細聲同佢講嘢—我隻 LB 都係咁樣訓練嫁。
刺蝟唔應該咬人,可能佢覺得你迫緊佢所以本能咬你。每日放佢係大脾陪你睇電視一個鐘佢就會慢慢慣。
Hope that helps!
mike 2010-1-31 07:38:14 PM
mike 2010-1-31 07:39:19 PM
都係成日變波
charlottelpy 2010-2-1 01:03:16 AM
我隻波兒都係成日變波呀...今日終於肯喺我手上食嘢,不過俾佢咬咗好多下....
LittleBreeze 2010-2-1 01:44:33 AM
我都會用手指係佢腰背位置打圈 massage嘅方法,因為可以比佢地 relax 少少。
另一個方法可以試:著件有大袋係前面嘅衫 () ,同刺刺玩完後佢就快訓覺時放佢係入面,你做自己野,佢就會慣多少少你嘅味啦。
有d人要幾個月之後先成有成果,刺蝟太有個性喇
charlottelpy 2010-2-1 04:07:48 AM
但佢有刺喎...點打圈呀??
另一個方法唔得啦...我有養狗...唔可以就咁放喺衫袋度呀..
royroy07 2010-2-1 10:00:40 AM
佢種係超驚我-_-"
mike 2010-2-1 01:01:04 PM
佢種係超驚我-_-"
royroy07 發表於 2010-2-1 10:00 AM

me 2:050:

快速發帖