早幾日買左2隻鼠鼠返黎, 賣果間鋪頭一直都餵開瓜子
我返到屋企餵糧, 佢2個唔食呀, 淨係食瓜子
我唔知係d糧硬得濟佢地食唔到, 定佢地真係唔鍾意食糧呀=[
wesky 2010-2-18 02:20:57 AM
佢地肚餓咩都食
唔可以寵壞佢架, 淨食瓜子唔健康
siufa 2010-2-18 02:25:35 AM
我見佢咬d糧好似咬得好辛苦咁, 咬2咬就dum低, 之後o係度食木糠
好似好陰公咁, 跟住唔忍心就放左粒花生同瓜子入去, 佢地即刻食左...
★呀紫☆ 2010-2-18 11:49:48 AM
你剪細粒啲比佢地食...咬2咬就dum低,係因為佢地唔鍾意食
唔好比其他野佢地食
佢地肚餓果陣就會食糧...
佢地應該唔係食木糠...應該係搵緊有冇其他野食...
wesky 2010-2-18 11:54:34 AM
試下換第二隻糧
【細賢】 2010-2-18 05:51:01 PM
淨食瓜子=我地人..淨係食薯片....你認為可以嗎?
siufa 2010-2-20 11:55:58 PM
我meet細左d糧, 同埋放少d其他食物, 佢地就食晒d糧啦!! ^^
wesky 2010-2-21 12:01:21 AM
GOOD AR~~
funnytabo 2010-4-18 09:22:49 PM
我個隻鼠都係唔食野
上個飼主只係比瓜子佢食, 我而家唔比啦
買左包鼠糧, 抽起晒d瓜子, 仲就揀左細細粒, 好似葵瓜子, 有d又圓碌碌既粒粒 <-- 唔知係乜, 似啲核咁既

有d似餅乾細細粒同埋棒狀既綠色飼料就完全唔食, 今日揀左呢幾樣比佢, 但佢一d都冇食過
仲有成日係度訓, 冇2日前拎返黎時咁活潑

有咩辦法呀??
小鈴 2010-4-18 11:15:52 PM
佢肚餓自然會食下果d野嫁啦~佢只係之前食慣左瓜子~所以轉糧就唔鍾意食~~
另外想問下你買果包係咩糧黎嫁??
funnytabo 2010-4-19 12:30:31 PM
10# 小鈴

funnytabo 2010-4-19 12:31:05 PM
10# 小鈴

佢食得好少呀
牌子名好似係encore, 話係維他命糧
小鈴 2010-4-19 02:08:56 PM
放心啦@.@佢肚餓點都會搵野食~食食下就慣嫁啦~~
不過病得嚴重會唔多想食野0.0或者佢仲未慣個新環境~食得冇咁多law~~
我果隻都係過左幾日先開始大開殺介~haha
funnytabo 2010-4-19 10:41:09 PM
而家唯有比d耐性觀察下啦, 而家除左糧乜都唔俾, 加埋每日比幾條麵包蟲佢食
小鈴 2010-4-19 11:35:44 PM
14# funnytabo

以下係我代drumlouis回的= =因為佢唔知咩事回唔到post!!!:
你個隻係維他命糧 - - 鼠鼠係唔會成日食
點解你唔買混合糧or 淨糧比佢食既??
同埋面包蟲係單一蛋白質既補品.. 專係for 有左bb既鼠鼠
我建議你如果你隻鼠鼠聽日都仲唔食野/食得少 ..就去買番隻混合糧啦 ~.~

快速發帖