HI~~我係新人,見呢度好多鼠友~~

我家新鼠~花栗仔MOMO~

佢好好動冇時停~又為食~~

MOMO 10個月大了,係咪成左年?會唔會好難教呢??

有幾個問題想問下D有經驗GE朋友~~

1. 佢番左黎幾日,佢好活躍,好似唔停咁,第一日係咁,第二日就好D,佢不停問我拎野食,到我比左好多佢,佢就會由個腮度整番晒出黎收係角落頭再用野遮住D野,我知咁樣係存糧食,但得意GE係佢收埋左之後,就好似冷靜左D咁,因為佢之前不停跳來跳去...咁樣係咪即係佢有野食有安全感AR??但我已經日日換糧比佢,咁我其實係咪唔應該再另比咁多野食佢呢?但唔比佢又好激動咁~~比左野食佢收好之後佢就平較平靜D~

2. 如果真係唔夠安全感,點先可以令佢覺得安全D呢??我已經冇伸手整佢,只係叫下佢,但如果冇另比野食佢,我一D動作佢就係咁跳來跳去,但如果比左,佢就好好多,會靜下來企係度望下我咁~我有屋仔比佢,但佢用黎玩=.=佢食緊野果時或者就快訓著果時我摸佢個頭佢又OK GA WO~就係唔知早上時間佢會係咁跳,又好驚恐咁~

除左一般野,仲有D咩要注意呢??因為網上資料唔多,所以想問下有經驗人士~~THX

多多指教AR大家~~
wesky 2010-2-25 10:02:03 PM
你果個係咩籠?
花粟係好活潑, 需要既空間較大, 最少要有三層龍貓籠咁大
你可以係籠裝木枝, 木板, 屋仔, 等佢可以周圍跳

有私人空間就有安全感囉, 買間龍貓屋, 同埋環境要夠靜
mylovelystitch 2010-2-25 10:06:15 PM
我個籠係大果D倉鼠籠~但過多排會幫佢換籠,因為之前未知佢幾大隻AR~所以而家四圍搵緊D好籠~係呢度見到D人又係養花栗我就問人用咩籠~哈哈~~
man16191 2010-2-26 01:25:21 AM
倉鼠籠點都唔會夠 買個大d既,要高身,有2層/以上個隻
"我有屋仔比佢,但佢用黎玩"??你間屋仔幾大??- -
花栗好動係正常,好似平靜左有可能係玩到累咋..
10個月基本上好難馴到..你可以試下但係建議你最好唔好拎佢出黎..
mylovelystitch 2010-2-26 12:42:19 PM
已經搵緊新籠比佢,我暫時唔會拎佢出黎住AR~~等佢熟左先MA~~我見人地隻鼠成歲先養都得~我會比多D心機時間教下佢^^有耐心應該得GE!!

我比佢間屋係一個大草球2邊開口,佢而家用黎收野食同玩LO~訓就訓地下~
ting27 2011-1-16 03:58:06 PM
請問邊到買到花栗?><
樂•lok 2011-2-9 07:22:46 PM
超可愛~~
kylie 2011-7-19 04:42:08 PM

快速發帖