我今晚領養左隻鼠鼠, 前主人話隻鼠2-3日冇沖涼, 仲甩好多毛, 佢而家不停咁"R", 背脊啲毛甩晒咁際
因為我未買任何用品比佢, 只得包食糧, 我用個木盒舖左塊廚房紙比佢暫住, 聽早先去買嘢
而家啲便便一粒粒咁係張紙上, 我驚佢已經有細菌感染皮膚呀, 點算好
我係咪要帶佢睇e生, 定係比啲沖涼粉佢沖涼就ok
小鈴 2010-4-17 01:55:12 AM
其實都唔洗咁快清ge如果唔係太污糟...反正你聽日點都要買個籠黎裝住佢la...
funnytabo 2010-4-17 02:03:06 AM
我見烏joe加上佢皮膚有事所以盡快清一清先
清左之後佢好似舒服左, 唔知係咪訓左覺

倉鼠訓覺會唔會有啲啲震震下咁呀?? 係咪正常?? 定係驚/覺得凍
小鈴 2010-4-17 02:12:20 AM
可能凍掛...我隻鼠鼠訓左有時會好似d人釣魚咁law..係咁震就真係冇啦...而且鼠鼠多數夜晚活動...不過可能朝早周居勞動比較累夜晚訓教啦...
drumlouis 2010-4-17 09:48:31 AM
我比較遲回
但我都show左我既個人意見先啦
隻鼠鼠咁樣r自己
大機會係冇沖涼.. 有虱..仲可以係敏感
3者解決方法(一齊做) :
去買沖涼粉 係倒個隻  倒落佢個身度 唔洗太多 記得唔好整親面部&耳仔
如木康既有味既 換哂做冇味 少塵.. 日本SANKO木康我recommend用  但難搵
冇就用番普普通通通個隻 最緊要冇味
之後有虱你可以去買d防虱水or防皮膚病既.. 用左先 唔好太多
餵水比鼠鼠方面  你可以用個淺兜 裝d水 唔洗太多 比佢飲
另外你會用手去整d水 之後餵佢 because佢可能唔識飲水
之後食物方面 我建議買小動物麥皮加暖水整溶佢 要稀番少少
慢慢餵佢食 .. 呢個保營養最快既方法 有水又有energy....
其他野食唔建議比... 水果ok, 但要脫水(等風乾)...
希望幫到你
睇獸醫亦可... 地址之前都有人比左你
深水埗有間平d既  但好多人 非謀利既... 平好多咖
名我唔記得 但上網一check就check到...
drumlouis 2010-4-17 09:54:02 AM
32# funnytabo

佢係覺得凍 你比d棉花佢
佢自己識整...
同埋佢頭一兩日覺得冇咩安全感..
你就3-4日唔好搞佢住.. 就係做番主人既責任就可以..
等佢慣左呢個新環境先..
同埋放佢係d靜d既地方... 電器格利個d位就要避免下...
佢會安心好多...
我d倉鼠訓緊覺個陣我都唔聽歌(佢係我間房)
佢地真係好安心咁訓夠10幾個鐘...
佢地係夜行動物..所以早上我地要靜d....
drumlouis 2010-4-17 10:39:59 AM
樓主... 我岩咁放一個籠..
size係39x26  有一層加管道加廁所加轉轉波 9成新
如果你冇籠 又想要既話 你可以諗諗我呢個....
我呢個確實方便好用...
[email protected]
有咩你add可以我......
funnytabo 2010-4-18 01:19:38 AM
謝謝各位呀
#33我諗佢尋晚應該係凍, 今日買間屋仔比佢, 而家係入面訓就冇咁震震下
#34我買左一隻冇味既木糠, 牌子係Ono, 係旺角金魚街買, 職員話呢隻比較軟身冇咁硬
#35我屋企日頭都唔多靜, 我每星期都要開吸塵機吸塵, 我屋企人日頭又頗嘈, 所以都擔心嘈到佢, 搞到佢好驚
#36哎吖遲左睇... 我今早去左買籠

今日去買用品, 順道比寵物店職員睇下毛仔, 佢地覺得毛仔係生皮膚病同埋似唔夠營養, 已經建議我用皮膚藥水同埋食麵包蟲補充蛋白質先, 如果情況冇好轉先再睇e生, 所以今日冇帶佢去睇e生呀

而家有第2樣問題, 職員教我用個小盒倒啲沖涼粉再放鼠鼠入去佢會自己碌地沙沖涼, 但我求先照樣做係唔work, 毛仔嚇到賴便便, 不停咁抓狂要走, 你地係點幫鼠鼠沖涼?? 同埋每次沖幾耐?? 要唔要每日都沖??
lamzizi 2010-4-18 01:36:20 AM
謝謝各位呀
#33我諗佢尋晚應該係凍, 今日買間屋仔比佢, 而家係入面訓就冇咁震震下
#34我買左一隻冇味既木糠, 牌子係Ono, 係旺角金魚街買, 職員話呢隻比較軟身冇咁硬
#35我屋企日頭都唔多靜, 我每星期都要開吸塵機 ...
funnytabo 發表於 2010-4-18 01:19 AM

你隻鼠放o係邊呀? 放入房會唔會靜d?
用吸塵器就山一山門啦~

有d係藥性沖涼粉, 你試下有冇用啦
但係如果鼠鼠病到食慾減退或者好明顯冇精神等等, 一定要睇醫生
佢o岩o岩返屋企, 放o係第二度比佢沖涼一定會驚架
沖涼粉要我地幫佢地卒, 沖涼沙先係碌架
不過而家佢驚, 你試下將d粉倒入個兜再放入籠, 睇佢碌唔碌啦
唔洗每日沖涼, 夏天佢地污糟d就密d, 2,3日一次都可以; 冬天佢地乾淨d就可以5,6日都得
主要睇返隻鼠鼠污唔污糟
funnytabo 2010-4-18 01:44:13 AM
哈... 原來係咁, 我有將個沖涼盆放入籠但佢都驚到震晒
drumlouis 2010-4-18 10:58:33 AM
39# funnytabo

你應該買一支支個d粉 倒落去
因為咩鼠都好.. 大部分沖涼係要教咖...
加上佢有病係身 你教佢可能反而整痛佢...
你直接倒落佢度會好d...
同埋你呢次聽完寵物店講就算啦...
因為佢地大多數都係妁sell野為主... 好多講既野都未必係真...
唔好彩既..佢博你呢隻死左.. 就去佢間店到買番隻!
當然我唔希望係咁啦 /  \
祝佢快d好番.....
lamzizi 2010-4-18 11:05:55 AM
39# funnytabo

你應該買一支支個d粉 倒落去
因為咩鼠都好.. 大部分沖涼係要教咖...
加上佢有病係身 你教佢可能反而整痛佢...
你直接倒落佢度會好d...
同埋你呢次聽完寵物店講就算啦...
因為佢地大多數都 ...
drumlouis 發表於 2010-4-18 10:58 AM

倒落去, 唔好倒埋落耳仔同頭呀~ 同埋佢縮得快就唔好搏喇.. 一郁唔小心整到佢就唔好
我都同意sales係一心做生意... 好多時講o既野未必o岩, 所以要靠我地自己爬文, 搵資料先得架
drumlouis 2010-4-18 11:41:52 AM
41# lamzizi

係啊 爬文真係好重要
我用左一晚爬哂人地個論壇個個倉鼠區 = =
同埋睇哂圖書館入面有關倉鼠既書 --
其實關於倉鼠既知識 .. 真係來來去去都係個d野
睇得多就熟.. 最緊要識用番出黎
好似有d人咁.. 知識唔夠豐富就走去亂講..
真係害死好多無辜既小生命 ....
funnytabo 2010-4-18 09:15:21 PM
一支支既沖涼粉係邊間有得賣?? 今日去旺角唔見有呀
我打算睇多兩日, 如果佢冇好到就帶佢睇e生

死啦, 我發覺自己唔識教佢, 你地係點教鼠鼠??

係呀, 我知寵物店既人唔可以盡信, 所以日日上黎睇資料同埋請教大家
lamzizi 2010-4-18 09:22:30 PM
43# funnytabo

你講o既教係教咩呀? 唔好咬籠定去廁所? @@
funnytabo 2010-4-18 09:52:06 PM
係想教佢沖涼
不過講開去廁所, 我覺得隻鼠鼠好似冇大小二便既, 係咪便秘

快速發帖