琴日先買佢._.
係隻小露寶;
琴晚見佢係咁r痕;
今日諗住幫佢沖沙浴;
不過佢響個盆到行泥行去想走同痾便便-3-
都吾碌;灑啲沙響佢到佢又走-0-
掃都掃吾到-_-小露寶出名走得快;
抱起佢都成手爬._.幫吾到佢掃._.

點樣可以幫佢沖得乾淨啲.?
同埋我上網睇;有啲就話應該隔日沖沙浴;
有啲就話一星期一,兩次ok.應該點呢

網上都話小露寶沖粉會好啲;
但係我果時寵物店話沙乾淨啲;
買左沙比佢沖;會吾會因為咁佢就吾沖-0-?!

吾該help下我(:
funnytabo 2010-4-20 01:00:18 AM
我都有呢個問題, 我睇資料小露寶用沖涼粉好d, 所以我都買沖涼粉
至於點沖涼, 我係聽呢度c 兄教路, 抱住佢幫佢沖
又或者買d支裝既沖涼粉倒落佢身上
我個隻放入去個兜度就嚇到賴便便呀又係想走
愛娜(: 2010-4-20 01:04:17 AM
我果隻都係._.
但係抱住佢佢會爬泥爬去我又吾會捉實佢-0-
倒落去佢會驚到走泥走去-3-
所以吾知點做;不過佢都算細
我唯有同佢沖多幾次之後 睇佢識吾識._.
drumlouis 2010-4-20 08:54:39 AM
我自己有養小露寶
簡單來說
佢地係會成日r  但唔洗因為咁就比佢沖涼...
因為佢地係比較容易出油既品種 所以會有呢個情況...
1個星期沖1-2次沖涼沙既涼    間中你見佢多油/有油就沖一次沙浴
兩種都係要睇佢地心情  沖涼沙其實你放係度一個鐘 佢就自己會搞掂( 最好係夜晚)
冇鼠鼠想早上訓覺個陣沖涼....  你見我講咁多次沙  就知沙好d ... 沙係可以清潔得有效d.... 粉相對冇咁好 !
至於教佢沖涼..  你整好哂d野  用手捉一捉佢  然後搵佢背面 按一按係d沙度 第一次佢會走
按多4-5次 佢就自己識
我個兩隻唔洗教都識Orz ~~~~~
希望可以幫到你 =)
funnytabo 2010-4-20 12:31:03 PM
謝謝呀 等我今晚返去試下先, 希望成功啦
因為試過兩次都失敗, 係佢自己跣低反左肚, 佢掙扎左幾秒後起反身, 我就叫當佢沖左
drumlouis 2010-4-20 04:19:23 PM
通常都係放係度1個鐘-2個鐘  
佢自己會搞掂  記得要係夜晚
小鈴 2010-4-20 04:25:47 PM
要放成個鐘咁耐= =?
drumlouis 2010-4-20 04:32:14 PM
確保佢沖得哂~.~
愛娜(: 2010-4-20 05:52:12 PM
我今日見佢r 到啲毛都變左中分-0-
吾該你地-v-我下次幫佢沖果時試下教佢-_-;
我果次都係夜晚幫佢沖.
不過佢好似成日訓;
我4點幾返到屋企佢仲響屋仔都訓.我返泥有聲先醒左
夜晚佢冇野做又訓-0-
訓咁多正吾正常架-~-?
drumlouis 2010-4-20 06:58:48 PM
中分係小露寶既brand黎
咁先型!  =]
初初佢訓耐d都冇問題...
如果1.2個月佢仲係咁樣既話..
1係佢有問題
2係地方嘈 佢訓唔到...
小鈴 2010-4-20 07:15:37 PM
我今日見佢r 到啲毛都變左中分-0-
吾該你地-v-我下次幫佢沖果時試下教佢-_-;
我果次都係夜晚幫佢沖.
不過佢好似成日訓;
我4點幾返到屋企佢仲響屋仔都訓.我返泥有聲先醒左
夜晚佢冇野做又訓-0-
訓咁多正吾 ...
愛娜(: 發表於 2010-4-20 05:52 PM

個夜晚係幾點到幾點果時係度訓呀@.@???
asd26900200 2010-4-20 10:59:20 PM
你可以用匙倒落佢到
愛娜(: 2010-4-20 10:59:29 PM
佢有時11,12點都會訓;
不過琴晚佢就好精神;吾知今晚點;

我放佢個籠響窗邊養;可能真係嘈住佢訓吾到喎
但平時見佢又訓得著既-0-
小鈴 2010-4-20 11:19:57 PM
窗邊0口0""會唔會成日有太陽哂到嫁????鼠鼠唔多哂得嫁0口0"""而且太熱會熱死鼠嫁!!
我果隻鼠都係2點果時先出黎~其實我熄左燈佢就有機會鼠出黎~.~
funnytabo 2010-4-20 11:51:17 PM
6# drumlouis

要放佢1-2粒鐘咁耐, 我驚佢跳足成粒鐘都唔停哈哈
我都係夜晚先得閒幫佢沖涼

快速發帖