叮叮, 有緣再見. 03.04.2009 - 29.04.2010
一年間, 你的而且確帶比我地無限的快樂
遇上你的原因係因為係有一日係寵物店見你比其他同伴咬到你遍體鱗傷
忍心不下, 三日後再去看, 你還在, 於是將你帶回家
初時你好怕人, 之後就膽生毛鐘意就咬人
寵物帶給主人的歡樂遠多於主人帶給寵物的歡樂, 係真的
不幸, 就係你一歲生日會個日, 就發現左你呼吸有問題
你d心跳聲音同身體起伏都快得急得好唔尋常
食野食少好多, 精神差左好多, 由80幾g跌到得番50幾g
我地已經盡快幾日後帶你去大圍睇醫生
醫生話你好可能係肺炎(肺部感染)
已經開左抗生素醫你同餵食糊仔去保持體重
但情況依然唔係好樂觀, 仲瘦到頭仔縮細左, 連肋骨都摸到
終於琴晚, 你已經處於彌留狀態
但你突然有一刻, 你好精神, 係咁跑
係你用盡力表演, 去令爸媽再歡笑嗎?
你成功了, 病的三個幾星期內我們的確再無為你而真心笑過
你挨足一晚, 直到今朝真係唔得了
今日6點起身見你已經好辛苦, 仲有微弱呼吸
我仲餵左糊仔比你食, 食哂了, 可惜你食得好辛苦
但7點我準備出門時, 我好擔心, 再番轉頭睇你
你已經成身打側, 好辛苦用口去呼吸, 我知你快要走了
我放你上檯, 你已經全身放軟, 但你用盡微弱的力走回我手掌上
跟住再係我手中掙扎似的, 想回到你既籠仔嗎?我幫你...
就係短短十幾秒間, 我親眼見住你身體抽搐, 四肢伸直, 張開口
之後再動也不動, 我再次抱起你
我聆聽到你再無心跳聲, 你感覺你再無身體起伏
我知你最終挨唔住走了, 我輕吻了你
將你用紙巾包好後, 輕輕放入盒中, 再加入你生前最愛的食物
爸媽一起送你去寵之天國善終中心, 今次係最後一次帶你出街了
我地跟你作最後道別後, 將你輕放係我地掌心中影左一張相
再見了, 明天你的骨灰同DNA頸鍊都會長放係我家, 因為呢度永遠都係屬於你既家
下世你要做人了, 做一個好人, 一個充滿愛心既好人
我地有緣再相遇了
叮叮, 有緣再見. 03.04.2009 - 29.04.2010

michael0101 2010-4-29 09:39:51 PM
真係好感動 , 我諗我都會記住呢日有小動物離開 , 因為咁岩今日係我生日

小叮叮 , 再見

2010 . 04 . 29  michael 上
drumlouis 2010-4-29 09:52:32 PM
祝佢係另一世界過得快樂

認真時候到.. 除熊仔鼠外..
所有鼠鼠既體重只keep係15-40or15-50g
你個隻實在超重好嚴重....
如有下次養鼠鼠機會的話 要小心飲食!
因為到時傷心難過的只有自己 !
wesky 2010-4-29 10:18:22 PM
REST IN PEACE
q1w2e3r4 2010-4-30 02:19:26 PM
r.i.p..叮叮可以遇到好主人真係好福氣..希望佢下一世仲可以遇到你啦
lela 2010-4-30 04:01:39 PM
R.I..P...
您的倉鼠是very cute
不要悲傷,你要堅強

RIP:054:
lela 2010-4-30 04:03:13 PM
我想哭><
:056:
sorry
Winnie 2010-4-30 04:21:21 PM
R.I.P.
不知你的DNA鏈用什麼顏色, 但個人意見, 用淡色較好, 因為較清楚見到DNA的結晶.
p040080 2010-4-30 06:50:06 PM
R.I.P.
每隻倉鼠都會有死的一天 不要傷心!
741582 2010-4-30 07:47:38 PM
唔好難過la!~我都明你感受,因我曾經也試過,與愛寵離別
J.Milner 2010-4-30 08:05:23 PM

我代叮叮衷心感激多謝以上兄弟姊妹既關心
我岩岩拎左佢既骨灰番屋企啦
頭先係靈堂個度摸佢同係火化場禁制都喊左兩次
希望佢安息, 下世做個好人, 有愛心既靚仔

(To Winnie: 多謝你既提點呀, 我揀左心形吊咀同透明色DNA液)
nicolebu 2010-4-30 09:37:31 PM
我最愛既叮仔,,拜拜啦..
asd26900200 2010-5-1 12:34:06 AM
希望佢在天上安息
Winnie 2010-5-1 01:24:49 PM
11# J.Milner

不客氣,因為我幫囡囡和肥仔做DNA鏈,想不同顏色以便區分,但出來的效果,我覺淺色的較清楚,所以便分享一下。(我也是選心形呢)

另外,因囡囡和肥仔的DNA鏈已收到,原來登記個人資料後,日後再做DNA鏈有九折,所以剛巧小霸王的便有優惠。
DNA鏈要1-2個月才有,所以當肥仔離開時(和囡囡相隔兩星期),我不知有這優惠,所以也先告訴你。
我家的MOMO 2010-5-1 05:44:33 PM
R.I.P

快速發帖