我既叮叮走左無耐, 我唔想連陪左我咁耐既DeDe都走埋
事情係咁....佢已經差不多一年零十一個月大, 最近皮膚出左問題

佢近尾巴以上既位d皮膚最近出現左好多結左焦既野出現, 好似我地人整親後會結焦咁既物體
而背脊位(尾龍骨)就出現左好多好細好似乾皮既小形黃色死皮咁(摸上去會感覺到突起)
心口附近有兩個甩皮位置出現, 有d硬皮既情況
但食慾同精神都好好
我見皮膚情況都不太樂觀, 13/5/2010早上已經帶左佢去睇全香港最好既大圍Dr.Tiger
佢睇完後大約係咁講
眼,耳,口,鼻,牙,心跳都正常, 摸腹部後都無有腫瘤既象徵
但當拎痴左佢腹部同心口位置既樣本去化驗(結焦位因為太乾所以痴唔到樣本), 佢話白血球過高, 有少少細菌, 表面上無癌細胞
佢覺得除左係年老倉鼠易有的問題外, 頗為懷疑佢淋巴有問題(唔肯定係因為要麻醉切d組織化驗, 但年紀大麻醉有危險, 我拒絕了)
佢覺得未必單純係皮膚問題, 似係淋巴問題多好多, 仲覺得係內部淋巴癌(要抽內部組織先可以確定)
之後開左抗生素, 止痕, 消炎止痛藥比佢, 食左兩日藥後就(兩日內精神, 食慾都好正常).....
15/5/2010早上我已經發覺佢好有問題, 極度眼訓(無精神), 食少左好多(連平時至愛既主食粟米同紅蘿蔔都唔食, 而且花生瓜子都唔肯食)
佢仲成身軟哂無哂力咁, 行動好好好緩慢好遲鈍, 我已經停左藥
就係食左兩日藥就咁, 我真係好後悔比藥佢食, 睇醫生=倉鼠催命符
我爬左好多好多倉鼠生病既文, 都發覺好多生病倉鼠食藥d情況仲衰過唔食
究竟有兄弟姊妹遇過相似情況可以幫下我.....我真係好擔心叮叮走左星期到又到佢.......
741582 2010-5-15 09:05:13 PM
你應好好珍惜而加既時間陪佢走埋人生既最後一段路
q1w2e3r4 2010-5-15 09:54:35 PM
唔睇醫生話唔定鼠鼠死得仲快..你多D 陪下佢啦.!密切留意鼠鼠的情況
J.Milner 2010-5-15 10:17:46 PM

我只係覺得最好的醫生都係不外如是
我依家覺得倉鼠食藥=食毒
我依家已經覺得佢彌留緊
對眼已經緊合左9成9
醉愛hamster~ 2010-5-15 10:52:28 PM
加油呀!你多d陪佢啦!話唔定佢會感受到你既愛架
J.Milner 2010-5-15 11:16:35 PM
唉...我已經做哂我可以做既野
我覺得我最欠佢的就係比藥食佢夾生毒害佢
Winnie 2010-5-16 12:06:13 AM
我想說,食抗生素要食完整個療程(同人一樣),初時會因藥物影響有點累(細菌對抗中),你自行停藥還是致電把情況告知醫生叫你停?
J.Milner 2010-5-16 07:21:30 AM
乜都無用了, 今朝7點起身佢已經走左
J.Milner 2010-5-16 08:17:52 AM
我最愛的乖仔咁就離開左
小鈴 2010-5-16 09:34:32 AM
唉...我已經做哂我可以做既野
我覺得我最欠佢的就係比藥食佢夾生毒害佢
J.Milner 發表於 2010-5-15 11:16 PM

我覺得冇得話咩嫁wow..
到你真係唔同佢睇醫生唔比藥佢食...佢又走左果時..
你可能又覺得最欠佢係唔帶佢睇醫生唔比藥佢食...
而且你都唔可以肯定佢走左係因為受唔住d藥定係病得太嚴重wow..
J.Milner 2010-5-16 10:02:59 AM
我好愛佢, 我好關住佢
q1w2e3r4 2010-5-16 11:40:45 AM
R.I.P~
drumlouis 2010-5-16 11:10:55 PM
R.I.P  佢係另一個世界一定過得好開心 !
雖然當中既原因我唔知點解.. 可能係藥力既問題  我覺得HK'S VET係唔會去+-藥力/藥效

但相反 睇番TW D鼠鼠生病個案
有D鼠鼠真係一日嘔幾次個D  睇完VET  食藥後真係冇事
就算係老年鼠 睇VET食藥都冇事
當地VET係會+-藥力 之後再會觀察鼠鼠既情況再分配D藥
價錢仲比HK平好多!

係HK我真係唔BUY去睇VET後比鼠鼠食內服藥
當然 我唔排除真係你隻鼠鼠好辛苦 真係冇耐力再捱下去(呢句冇針對/歧視成分..只是作個假說Orz)
但 當咁多位會員睇完我個回覆  真係帶鼠鼠去睇醫生前諗一諗
呢個情況同時都反映左hk真係冇足夠睇專科小動物既vet !!
J.Milner 2010-5-17 08:10:28 AM

10# 小鈴

我依家只係以事論事
我睇過好多倉鼠生病食藥post
佢地好多鼠鼠即使生病但吃藥前仲好精神+有食慾
但一食藥情況就急轉直下
我的即使病左但食藥前係生龍活虎的DeDe都係咁
我覺得一定係藥問題, 我可以同你講, 我今日會打去大圍問過究竟
我唔排除會同佢衝突
J.Milner 2010-5-17 08:30:56 AM

13# drumlouis

放心, 我唔會介意你講的說話, 我仲好認同
我都認定鼠鼠用外服比內服的成功多好多
因為我自己有經驗, 用外服成功好番的機會係多好多
但兩星期內走左的DeDe同DingDing同1年前走個隻MuiMui, 佢3隻地都係唔食藥仲衰過食藥
佢地d食慾同精神可以突然間差到咁, 係真係一食藥情況就即刻差得好緊要
見到佢地個慘樣, 我不如一針啪左佢地安樂去仲好
錢唔係問題, 醫好的幾千我都比得起
但我比錢害死佢地, 做佢地d收集失敗數據白老鼠, 我就真係好唔甘心
我依家可以點, 我真係嬲自己咁蠢同拎佢地3隻寶貝去送死

快速發帖