小弟michael岩岩終於說服媽咪 , 可以養第一隻倉鼠 , 拍手拍手
**鼠字點打**

=========================================================
入正題吧  ,我想去8號兔買野呀 , 但係我問過幾次老板娘野 , 驚唔好意思,所以係到發問

*第一次養養咩鼠好?*
*8號兔賣2層(有屋屋果D or冇都ok*要2層*)最平賣幾多 ?*
*8號兔有冇價講*
*第一次養要買乜野 ?*
*我預150 - 180左右夠唔夠*

如果上述都唔得
咁小弟可以買乜野平價野 ?

多謝各位 ,
我想第一次養可以令鼠鼠住得開心D
*買野時有咩要注意*

asd26900200 2010-7-3 06:33:16 PM
竹+女=鼠
Q.1 初學者最好養銀鈲
Q.2 都要$100樓上
Q.3 呢D野好難講  
Q.4 好多野要買的 沖涼粉(浴沙) 籠 買左籠但個籠冇屋就要買  木糠 水樽 轉轉  鼠糧
Q.5 差唔多啦 最好多少少
Q.6 平野就要出MK q兔買 想近d可以去屯門鋪頭仔
Q.7 品質 最好買d多名鼠友應同果d 其實q兔果d野唔係好好 買d糧冇牌了 唔知道起邊到生產 鼠食左有機會出事

p.s.我唔係屯門 元朗 天水圍朋友
so對8號兔物品售價唔係太清楚
希望我d答案可以幫到你
michael0101 2010-7-3 07:36:25 PM
回復 asd26900200 的帖子

thx , q兔最平幾多錢呀個籠

或者有咩籠平既 , 好介紹

wesky 2010-7-3 08:51:44 PM
其實一個籠用幾年, 不如駛多少少錢買個好d
Tommy123 2010-7-3 10:30:55 PM
我就建議養熊仔鼠 : ) 一般都好馴 , 唔會咬人 .

倉鼠 , 雖然小銀比癡人 , 但係都有咬人既時候 -.- ''

幫你計一計 ..

熊仔鼠 $ 60 + 木糠 約 $ 10 + 食物約 $ 40 + 籠用 ALEX計約 $ 80 + 沖涼沙約 $ 30 = $ 2

* 我屯門人黎 @v@ 有咩 aDD 我 MSN / PM 我傾都得 ~
drumlouis 2010-7-4 11:17:47 AM
我係tsw人  經常去8號買野

首先
你既問題係
*第一次養養咩鼠好?*   最好小灰霸 : 容易教  易馴     熊仔係純  但可以好驚人

*8號兔賣2層(有屋屋果D or冇都ok*要2層*)最平賣幾多 ?*  
2層都賣12x-13x  買特款籠一定去mk買

*8號兔有冇價講*    冇得講  但yl個間好似有折

*第一次養要買乜野 ?*   跑步機,食物兜,水樽,木康,磨牙石,膠屋(冬天保暖),散熱片(summer有助)

*我預150 - 180左右夠唔夠*
幫你計下  最低消費
(p.s  籠真係唔洗太大  倉鼠最緊要主人陪佢就開心   籠大難洗到時你就唔想洗~.~)
小灰霸: $9-12  通常10蚊
木康 : $15
以下如籠冇附送
食物盒: $ 15-25
水樽 : $15-25
跑步機: $35-65
石就要自己買 唔洗太大舊 大舊反而難咬 : $9-12  北江有9蚊!
籠:我自己用緊士多多啤梨籠最大size 其實都夠 $128   入面有水樽,膠屋,跑步機

如果你買我個款籠既話 : total 128+9+10+15+15=177 ~
其實食物兜可用豉油碟化替= 177-15=162 ~

因為我每次有新鼠買野都加加埋埋200幾 ~.~
哈  睇你點計條數
michael0101 2010-7-4 01:41:01 PM
thx , 我都住係天水圍 , 你個士多啤梨籠係邊到買 ?
JuD0328 2010-7-4 10:23:30 PM
回復 michael0101 的帖子

q兔有一個$60 SET, 包籠(單層,大約 呎半闊 x 一呎深)+食物碗+細跑輪+水樽, 但我買左之後沒有用那水樽, 因為水樽裡軟膠的臭味一直沒法消除, 所以可能需要另外買水樽。

除此之外,你要另外買屋仔、沖涼沙、墊材同糧,而家夏天最好買埋散熱板。

墊材唔好貪平買$9-20條的木槺,貴O的用carefresh,隻鼠冇咁易敏感。鼠鼠敏感要睇醫生的醫療費比用較好的墊材更貴。如果你決定要用木槺的話,要用白楊木(Aspen)的木槺,Pine同Cedar木槺會釋放一O的化學物質,長遠會損害鼠鼠的健康。不過Aspen都係比另外兩種稍貴。我開頭唔識, 用較平的木槺, 開冷氣的時候有好大陣鼠味(尿味+鼠本身的體味),都幾難頂。後來睇左好幾個FORUM同埋高手教路, 改用carefresh, 而家開冷氣一O的味都冇, 朋友上來屋企都話唔覺得有味。

糧的話都係食MAZURI同OXBOW淨糧比較好,雜糧的糖份和油份都很高,令鼠鼠容易癡肥同生瘤。

以上夾夾埋埋都要超過$200。

鼠鼠其實都唔一定要去買O既, SPCA有好多鼠鼠等緊你帶佢地返屋企。

asd26900200 2010-7-4 10:35:50 PM
回復

thx , q兔最平幾多錢呀個籠

或者有咩籠平既 , 好介紹
michael0101 發表於 2010-7-3 07:36 PM

alex果d都唔錯
好多人都用
$82左右
laam_iris 2010-7-7 12:55:29 PM

如果想比較平可以去mk買,但要小心品質~
我自己住天水圍,多數出荃灣stationr買,佢地ge野比較平同有品質~
元朗間8號兔係幾好,好好人,不過會較貴=]
我自己第一次買野就9成都係荃灣度買,d野都好齊嫁~
佢地有網址,可以上去睇睇=]
Tommychan 2010-7-10 08:15:33 AM
michael呀!我都系住天水圍葛!!你系唔系要倉鼠呀?我有一對,女葛有左!不過我的倉鼠籠唔系你講的《士多啤梨籠》,而系《單籠》,都有跑步機。你想要平地轉給你呀!

快速發帖