邊到買倉鼠籠平D 想用膠籠
我就係養一隻
買哂所有野幾多錢到
我想買黃金鼠
元朗 屯門 荃灣呢D最好
係咪mk多平d?
麻煩大家
hamstertroy 2010-11-14 02:55:30 PM
黃金鼠(熊仔鼠)體型較大相對需要較大o既生活空間!
用膠箱大過香港市面上o既倉鼠籠之餘, 清洗又容易方便(依樣好緊要!)
仲要平過好多倉鼠籠, 都只係百鬆D蚊.
有D膠箱好平, 不過通常都唔岩size, 尤其係高度唔夠.

我來福仔仔都係用膠箱~ =D

另外你可以睇下依度D基本野:
http://www.rodentrus.com/

詳細D可以睇依度:
http://www.petwebsite.com/hamsters/hamster_care.htm

依幾度都有好多有用知識:
http://hamstertroy.blogspot.com/p/blog-page_16.html

P.S.
金魚街係集中D多款D, 價錢特別平又唔覺喎...
02511140 2010-11-14 04:11:52 PM

回復 hamstertroy 的帖子

膠箱屋企有好大個呀 自己改裝都得啦咁樣
但係會唔會好焗 無個頂 冬天會唔會好凍
以家一隻黃金鼠幾錢隻到????
白白灰灰個隻係咩鼠
咁如果元朗定屯門買野好
hamstertroy 2010-11-14 04:57:53 PM
來福仔仔係熊仔鼠, 即係你所講o既黃金鼠!
有關資料我俾你D links已經有講...
價錢幾十蚊又有, 百幾蚊亦有, 唔洗錢領養都有.

香港天氣比較潮濕同焗, 用膠箱的確唔適宜CUM蓋
所以就需要注意個箱o既高度, 我個膠箱唔計轆個D都有33cm高

買野方面其實度度賣o既都係來來去去個D
不過值得一提o既係熊仔鼠大隻咁多最好買個WILD 21cm大轉轉俾佢
依樣就好少地方有, 以我所知旺角MINI ZOO有, 聽講I LOVE RABBIT都有
我覺得其他屋仔平D冇所謂, 有D食物盒一樣岩用, 但一個大轉唔慳得!!

MINI ZOO:
http://www.exotic-pets.net/
jojo199749 2010-11-14 07:44:35 PM
支持領養..
有時你領養d鼠鼠會比店戈d健康ga=]
02511140 2010-11-14 10:14:46 PM
回復 jojo199749 的帖子

領養會唔會難教 好耐先聽話架
話哂都係人地養過
asd26900200 2010-11-14 10:27:27 PM
回復

領養會唔會難教 好耐先聽話架
話哂都係人地養過
02511140 發表於 2010-11-14 10:14 PM
呢d好大機會係
我果隻都係領養
佢經常咬爛屋企d野
籠都被佢咬到爛得好勁
但係最重要係唔好唔要佢
因為養寵物一定預左呢d野

檸啡 2010-11-14 10:40:36 PM
領養亦可選擇滿月bb
從細養大就睇返你點養,再睇返鼠鼠本身性格
而且出面買既都一樣係剛滿月
所以絕對支持領養
02511140 2010-11-14 11:39:55 PM
回復 檸啡 的帖子

有bb領養架原來
hamstertroy 2010-11-15 12:55:01 AM
領養好多都係人地生完又唔要, 仲好細個o既!
02511140 2010-11-15 01:40:13 AM
岩岩上左去睇
無黃金鼠bb
聽日打去問下要d咩條件同幾錢先
lct1011 2010-11-15 05:13:11 PM
D人話黃金鼠幾難養
易死
02511140 2010-11-15 05:54:43 PM
回復 lct1011 的帖子

睇個d網又話最乖好養既
jojo199749 2010-11-15 07:34:30 PM
戈戈都唔同既...呢一戈種'比較'乖姐;
講乖既話點夠小天乖乖;;呵呵呵呵
02511140 2010-11-15 10:16:37 PM

我呢個籠夠唔夠大
係咪可以加多層係上面

快速發帖