之前睇咗張帖
話倉鼠好多嘢都食得∼

《水果類》
1. 蘋果(無核)

2. 香蕉

3. 黑草莓
4. 藍莓子
5. 香瓜
6. 車厘子
7. 小紅莓
8. 提子 (無核)
9. 荔枝
10. 芒果
11. 桃子 (無核)
12. 桑椹
13. 士多啤梨

《蔬菜類》
1. 鮮露筍

2. 芽菜
3. 白菜
4. 西蘭花
5. 大白菜 (只可餵少量!)
6. 紅蘿蔔
7. 椰菜花
8. 芹菜 -
9. 栗子
10. 粟米
11. 青瓜

13. 青豆
14. 芥蘭

15. 豆類
16. 西生菜

17. 菠菜
18. 蕃薯

19. 紫蘿蔔

《肉/蛋白質類》
1. 熟免治牛肉 (需要用熱水沖洗除去多餘油份)

2. 熟雞肉/火雞肉 (蒸或焗)
3. 低脂芝士
4. 熟魚肉 (要除去魚骨及皮)
5. 草蜢 (活體/乾糧)

6. 麥皮蟲 (活體/乾糧)
7. 蟋蟀 (活體/乾糧) -
8. 麵包 (全麥)
9. 熟雞蛋 (水煮 / 生炒)
10. 豆腐
11. 原味低脂乳酪
12. 狗餅 (不可含有蒜頭/洋蔥成份)

13. •麵包蟲

《其他食物》
1. 蕎麥
2. 嬰兒食品 (低糖及不可含有蒜頭/洋蔥成份)
3. 熟糙米
4. 熟意粉 (小麥或菠菜口味)
5. 南瓜籽 (無鹽) -
6. 果仁 (不包括杏仁!) )
7. 芝麻 -
8. 黃豆 (無鹽) -
9. 燕麥 -
10. 乾酵母菌 -
11. 花生 (無鹽) -
12.  苜蓿草 (A 草)

《危險食物!!!》
1. 杏仁 (含有氰酸)
2. 蘋果核
3. 罐頭食品
4. 朱古力
5. 糖果
6.人類零食
7. 豬肉製品

8. 生薯仔

9. 生紅腰豆
10. 茄子
11. 提子核
12. 牛油果
13. 橙 / 柑 / 桔 / 柚子 -
14. 西瓜 (水份太多, 會引致肚瀉!)
15. 檸檬
16. 果醬 / 啫喱
17. 香料
18. 蒜頭
19. 洋蔥
20. 大蒜 / 京蔥
21. 枸菜
22. 醃製食物

留意紅色的∼
問題:
1)草蜢 (活體/乾糧) ���蟋蟀 (活體/乾糧)
活體係咪未死???
有冇得買?

2)狗餅 (不可含有蒜頭/洋蔥成份)
狗仔食哥D???

3)麥皮蟲 (活體/乾糧)���麵包蟲
有冇得買???

4)嬰兒食品 (低糖及不可含有蒜頭/洋蔥成份)
奶粉可以嗎???

問住呢D先!!!
請大家回復我吧∼
謝謝∼∼∼∼
lela 2010-11-16 06:18:51 PM
麥皮蟲�麵包蟲
金魚街有得買
我 not sure can hamster eat 草蜢wor
但係都有得賣+ 近新世紀(所謂的巢仔街)
jojo199749 2010-11-17 06:04:21 PM
麥皮蟲 (活體/乾糧)同麵包蟲
有冇得買???

乾既話你去一般既pet shop都會有;;15蚊左右.

活體既話我就冇是過比佢地囉;;我有d驚;

呢2種蟲有好多好多dan白質..但有d鼠鼠係唔食
64332151 2010-11-20 04:08:47 PM
下!!!!咩原來橙唔喂得嫁!!!我之前都成日喂比on直直(熊仔鼠)食~~不過佢e加都冇事!!仲好生猛!!
苛苛 2011-1-12 12:44:52 PM
草 蜢 系 侑 得 買 既 系 雀 街;*
旦 系 樓 主 肯 錠 食 得-__-?
諗 清 楚 先 B0r.vov~

麥 披 蟲 侗 面 包 蟲 系 侑 得 買;*
系 捦 魚 街 d 舗 頭 侑 咖._.~
i ❤ RaBBit 壹 錠 侑; 茵 為 琴 晚 先 行 浣-w-..

倛 餘 狗 餅 侗 嬰 兒 食 品 就 吾 知 拉;*
茵 為 苛 苛 吾 敢 亂 講;p
lct1011 2011-3-17 05:57:54 PM
回復 苛苛 的帖子

你唔復好過-__-

呀茂整餅餅 2011-6-14 09:27:58 PM
唔食得車厘子囉=,=
呀茂整餅餅 2011-6-14 09:28:51 PM

荔枝都唔得,熱氣 增加腫瘤機會又近一大步..

快速發帖