我係一個新手 第一次養小鼠 到目前為止都只係養左1個半月

小鼠琴晚好古怪咁好扁咁趴左係籠冇木槺既位 又比平日抓多左痕 會唔會係生小昆蟲? 定係潮濕? 定換毛?

我前日先幫佢沖完涼但佢而家D毛又好亂 一條條結埋咁 點解?

其實同小鼠沖涼應該點? 我係放佢係個盤道然後逐少逐少倒沖涼粉落去 小鼠淨係掛住企圖逃走 只會fing走D粉同梳幾次毛 咁樣其實乾唔乾淨? 我逄星期三同六都同佢沖涼嫁!!

小鼠跑圈圈果陣成日比圈圈拋左出黎 一時又拋到轉幾個圈 有冇事嫁?

好多問題 希望大家幫幫手! 萬分感激!
小鈴 2011-2-7 03:24:19 PM
鼠鼠r痕好正常嫁咋~
而至於好扁~我隻鼠鼠都會-3-不過係天氣熱果排先會~仲要好扁咁訓係廁所-0-
你個籠周圍都好熱嫁0.0???
佢跑圈圈成日轉左出黎~係因為佢未習慣跑果個轉轉@@慢慢慣左就唔會咁嫁啦~
因為我果隻初初果時都係咁~
我養果隻叫小露寶~佢出油出得都幾勁下~初初果時我見到都比佢嚇親-0-...佢係濕到d毛痴埋一pat~仲變到中間分介xD~不過而家佢唔再成日哩係屋仔度~所以冇呢個情況~加上近排天氣都唔算熱~不過當天氣比較暖/熱果時都係會濕~次次都係佢入屋出黎果下~
amy_baby 2011-2-7 06:52:59 PM
我果隻都係小露寶黎嫁!!
我係放佢係書櫃既 因為前果排凍所以用毛巾圍住個籠 但呢排又暖番D 會唔會咁樣令佢太熱? 我拎走左毛巾希望有幫助!
小露寶係咪會出油出得比較西利? 因為我見佢都有中分既情況囧 佢仲試過D頭髮塌哂落黎好似河童咁樣= =
*佢平日冇R禁多痕嫁播!_!會唔會係熱? 雖然呢排暖番D但我仍然有比棉花佢嫁 洗唔洗拎走呢?但我見佢有時都會推棉花出黎 係咪可以放心佢自己照顧自己?
小鈴 2011-2-7 11:35:08 PM
我果隻都係小露寶黎嫁!!
我係放佢係書櫃既 因為前果排凍所以用毛巾圍住個籠 但呢排又暖番D 會唔會咁樣令佢 ...
amy_baby 發表於 2011-2-7 06:52 PM

小露寶係易出油嫁~
呢排暖可以放d通風d ge位呀~棉花你清籠果時清左佢la@@~不過凍又比返佢啦~
你隻鼠鼠出油出咁多應該都好溫暖了...-3-

wesky 2011-2-8 01:16:23 AM
你幾耐清一次墊料?
amy_baby 2011-2-9 11:14:49 AM
你幾耐清一次墊料?
wesky 發表於 2011-2-8 01:16 AM

我逄星期三同六都清墊料!星期六仲會洗籠

快速發帖