我想問,我鼠鼠食開果包糧係果d咩都有。
我上網睇話倉鼠食得太多瓜子無益
但係我果包糧混合都有好多瓜子下。
而且我鼠鼠好似唔鐘意食其他青豆,只愛食花生同瓜子。
我想大家可唔可俾d意見我,食咩糧最好。

我發覺佢最近身開始有d味同埋d小便好黃。
唔知係咪我平日有比開新鮮菜同蘋果佢食有關呢?

同埋我想問佢地可以食咩生果同菜?
我試過餵佢食生菜同菜心佢好鐘意食

希望大家解答下
0772 2011-2-8 07:29:28 PM

其實你應該要揀走d瓜子同花生.
如果冇晒d瓜子花生,鼠鼠都應該唔會唔食野餓死自己掛 = =
瓜子花生對鼠鼠好唔健康,一日最多可以比一粒瓜子佢地.
糧就比淨糧最好,細過1歲食mazuri最好,大過一歲就食oxbow最好.
mazuri有好多蛋白質,岩年輕既鼠.
當鼠鼠老左,多餘既蛋白質就會變成脂肪.

個身有味有好多唔同原因,可能係沖涼沖得唔乾淨;都有可能係大小二便都係小屋入面搞掂,焗住d味係間屋同個身到.
試下密d換間屋仔d墊材睇下情況有冇改善.
尿尿好黃應該同食新鮮蔬果冇關.
鼠鼠係沙漠動物,唔會一日小便幾次咁多.
d尿濃縮左,顏色會深d.

以下列出既野鼠鼠都唔可以食
柑橘類(包括柳丁, 橘子, 檸檬, 柚子, 葡萄柚等, 鼠鼠的胃無法承受柑橘類汁中的酸性)
巧克力(對鼠鼠有毒性)
大蒜(會傷害腎臟)
洋蔥
兔子飼料(含抗生素)
番茄葉子
生菜萵苣(水分高營養低容易造成腹瀉)
苦杏仁
生腰豆(有毒性, 連人類吃太多顆生的腰豆都會中毒)
生的Rhubarb與葉子
生馬鈴薯
煮熟的米飯(會在頰囊裡黏結)
煮熟的麵條
牛奶(鼠鼠對乳糖不奈受, 會造成腹瀉)
含酒精的食品或酒類
含咖啡因的食品
加工過或調味過的人類食品(乳酪除外)
原link:http://hamsterget.@@@.tw/viewthread.php?tid=8941&extra=page%3D1

有任何錯漏請大家指正
yoruko 2011-2-8 11:47:05 PM
你講果兩隻糧出面都未點見過有得賣...
會唔會好貴?
eva0101 2011-2-9 12:49:48 AM
Mini Zoo有e 2隻糧賣  間鋪係旺角亞皆老街  皆旺商場
http://www.exotic-pets.net/index_topic.php?did=114526&didpath=/114258/114526

旺角金魚街i love有賣oxbow   Q兔有mazuri  但有時會缺貨  Mini Zoo多數有貨
e 2隻係淨糧  食開雜糧轉淨糧  初時鼠鼠未必肯食  mazuri接受度會比oxbow高

你而家最重要係簡走哂d花生瓜子  只每日用手餵鼠鼠食1-2粒
唔太建議餵花生  因為好多鼠糧入面d花生品質唔好  壞左ge花生會產生黃曲霉素致癌物質

唔怪得你果隻鼠唔食你手上ge食物la  佢糧兜有咁多款食物  又有花生瓜子  
你隻鼠又細膽 緊係唔食你手上食物啦
你拎走哂糧兜d花生瓜子     只用手餵佢食花生瓜先work架
yoruko 2011-2-9 02:40:12 PM
細膽果個係bb黎..
我仲有隻大鼠...
我餵左佢佢係咁係佢個兜到搵瓜子=_=(大個隻)
我抽走曬d瓜子...之後佢又唔肯食啦..
聞下就走左了..會唔會有事嫁?
0772 2011-2-9 04:37:03 PM
唔好心軟呀.
鼠鼠肚餓自然就會食,佢應該唔會餓死自己 = =
yoruko 2011-2-9 04:53:39 PM
一有人行過就走出黎門口望雨望下咁
佢張d糧倒曬囉d木槺到-.-"
又等你俾新d佢食

快速發帖