1P 幣
我兩隻兔仔都唔識去廁所
我已經睇過書問過人,照住書講同人地講咁教佢地,,,
佢地一係籠外柯我就抱番佢地入籠,仲擺埋去廁所度,但唔知點解,佢地好似當我無到咁-.-
我亦已經將D屎屎尿尿收集左D放係便兜入面,但佢地都係唔識-o-..
請問各位是用什麼方法訓練兔兔去廁所ga? 感謝感謝
sillypeko 2011-9-16 07:19:21 PM
養左幾耐?? 有冇分籠??
bearbearbear 2011-9-16 07:32:14 PM
sillypeko 發表於 2011-9-16 07:19 PM
養左幾耐?? 有冇分籠??

一隻獅子兔,應該4個幾月大,8月1號買番黎到依家
一個賓尼兔,寵物店話佢2個半月大,9月8號到依家
無分籠,因為我問過寵物店D人話佢地仲細,無咁快生得,所以一齊住唔打交就無問題
事關兩隻都仲細,所以未帶去絕育呀~
syt174698 2011-9-16 08:57:34 PM
樓主,比D耐性,吾係每隻兔兔都會識去厠所,你有無用醋抹過籠?將D味抹走晒,如果吾係,兔兔又周圍去,留意佢哋鐘意係邊度去,比多D時間佢哋,一定會有改善,放心吧!
bearbearbear 2011-9-16 09:02:26 PM
syt174698 發表於 2011-9-16 08:57 PM
樓主,比D耐性,吾係每隻兔兔都會識去厠所,你有無用醋抹過籠?將D味抹走晒,如果吾係,兔兔又周圍去,留意 ...

有呀,我有用白醋抹,但有D尿漬乾左,硬左,抹唔甩,唔知仲有無味嫁呢?_?
佢地鐘意係廁所前面去-.-"""而唔係角落位...
普京 2011-9-16 10:14:49 PM
我會好惡甘捉兔兔去佢拉尿尿個位罵兔兔,
之後拍打佢PATPAT 同佢講唔好係到柯
再捉佢去洗手間同佢講
教左唔係好耐就識左啦
但教得耐反而係佢拉尿係我張床到
sillypeko 2011-9-16 10:42:38 PM
bearbearbear 發表於 2011-9-16 07:32 PM
一隻獅子兔,應該4個幾月大,8月1號買番黎到依家
一個賓尼兔,寵物店話佢2個半月大,9月8號到依家
無分籠 ...

哦 ~ 但如果你將來要為他們分籠, 最好而家分左先~
因為第時分籠是但一隻兔又要重新適應, 可能又有機會重新教過去廁所~
分左籠就可以清楚教識佢地~~
教佢地去廁所要俾D耐性~~ 有時間見佢係籠亂VV就推佢上廁所~~ (我都係咁教,佢VV條尾會"薯"起)
bearbearbear 2011-9-16 10:42:40 PM
普京 發表於 2011-9-16 10:14 PM
我會好惡甘捉兔兔去佢拉尿尿個位罵兔兔,
之後拍打佢PATPAT 同佢講唔好係到柯
再捉佢去洗手間同佢講

聽聞不可以打兔兔@@?
我試過比舊屎佢聞下,跟住再抱佢去廁所度,掉埋粒屎過去- -
bearbearbear 2011-9-16 10:46:03 PM
sillypeko 發表於 2011-9-16 10:42 PM
哦 ~ 但如果你將來要為他們分籠, 最好而家分左先~
因為第時分籠是但一隻兔又要重新適應, 可能又有機會重 ...

我無諗住分籠呀,我買左個32吋大籠就係想佢地一齊住@@
但唔打算要佢地生bb,我遲下先會帶佢地去絕育,因為兩個依家都未夠秤
但係咪分開教會好D?可唔可以一齊教嫁?
肥墨魚 2011-9-16 11:00:40 PM
bearbearbear 2011-9-16 11:12:19 PM
肥墨魚 發表於 2011-9-16 11:00 PM
兔兔決定係邊度去通常係視符安全感同氣味
先不要強迫/順下佢地意
到兔兔選定去邊就將廁所壓住

放兩個廁所比佢地揀去邊個得唔得呢?
當佢地去開一個,我就拎走另一個,可不可以@@?
Wandywan 2011-9-16 11:17:02 PM
我隻Coffee都係8月12日買返黎,頭一晚佢柯到週圍都係,連乾糧兜都係vv,成個籠勁污漕,於是,鬧佢,每次佢做得唔啱,就擺佢係廁所到,做得啱,就獎野比佢食,幾日後,就識啦!依家佢一要去vv or 便便都會去私家廁所!
一係你試吓將水樽,掛係廁所上面,因為,飲完水多數會vv,咁樣會好d,vv麻煩d,難攪d,我都係咁做,try 吓!希望你成功!
普京 2011-9-16 11:26:52 PM
拍下佢,好惡甘罵,等佢知唔可2,
結果普京好快就識0,0
bearbearbear 2011-9-16 11:31:43 PM
Wandywan 發表於 2011-9-16 11:17 PM
我隻Coffee都係8月12日買返黎,頭一晚佢柯到週圍都係,連乾糧兜都係vv,成個籠勁污漕,於是,鬧佢,每次佢做得唔 ...

唔該晒你呀
我會試下,不擇手段
bearbearbear 2011-9-16 11:32:18 PM
普京 發表於 2011-9-16 11:26 PM
拍下佢,好惡甘罵,等佢知唔可2,
結果普京好快就識0,0

唔知點解,我總係覺得佢當我無到

快速發帖