我家其中一隻兔仔,今日生了5隻bb~之前係完全冇懷孕跡象~
只係今日見到佢拎d草同埋蚊自己d毛用黎造巢~~所以先留意佢~
後來出完街返黎見到生左5隻bb係到,初次接觸新生bb~唔知點好~
有冇sis或者bro可以教下呀><"兔媽成日都行埋去個紙盒到,我怕踩到d bb~
我已經用紙盒再墊件新既衫仔再加埋兔媽d毛毛黎俾bb佢地墊住~~

肥墨魚 2011-9-21 06:26:36 PM
sum192113 2011-9-21 06:40:48 PM

http://www.petkd.net/thread-1220-1-2.html
新生小兔兔
sum192113 2011-9-21 06:41:18 PM
0.0唔好掂D  bb呀
媽媽會驚驚嫁
比多d草兔兔
有沒有將兔爸分開呀?
如果5係兔爸再咩左兔媽就大件事LA
快D帶兔兔去絕育LA
如果5係...你荷包好快乾水嫁XD

P.S.我想SEE兔B相>w<
花芝媽 2011-9-21 07:33:17 PM
你養2隻兔兔? 定兔兔係本來一隻養緊 定2隻一齊養 ?

如果2隻好快D分開佢地  .. 

同埋樓主都好唔小心>_< 如果養緊2隻既話  唔將佢地分開 分別男女 ...  搞到搞出兔命...   

盡量比兔媽媽同BB 係D暖D 暗D既地方..   兔媽媽會靜靜雞自己胃奶比BB飲 ..
唔好成日打搞牠們或分開牠們,,,兔媽會非常敏感同緊張..如果令兔媽媽緊張可能唔會喂BB

但第1胎..  怕媽媽唔識    你都要留意返BB肚仔有冇漲  有冇飲過奶 ...  
無飲過奶 我見D人會將兔媽反轉  放BB上去飲...  
要小心兔媽會踩親同踢親BB ...我睇文D人仲話有D媽媽胃胃下奶會走左..  /  唔胃    ..   
盡量摸BB  帶手套 為左無你D味  要乾淨     因為D人話有其他味 .. 兔媽會咬死佢地

我睇之前D文識咁多咋...  T_T 希望有其他人幫到你..
希望兔BB同兔媽 身體健康..
smallsuishan 2011-9-21 09:40:04 PM
Wandywan 2011-9-21 09:56:27 PM
希望呢d資料幫到你!

syt174698 2011-9-21 11:24:47 PM
兔媽媽剛生完,抵抗力同體質肯定會比較差,呢段時間,要比足夠的草同少量A草,等佢可以補充體力,照顧兔BD餵奶, 你果隻幾多歲,有D兔媽媽未必識照顧兔BB,所以要多D時間留意同照顧佢

樓主, 加油, 比心機湊大兔BB
apple1686bb 2011-9-23 01:12:22 AM
肥墨魚 發表於 2011-9-21 06:26 PM
千祈唔好直接掂新生兔仔
媽媽最需要安靜環境休息
分開公兔

我初時摸左,後來用返兔媽d尿同屎hi返落d bb身上~
之後我再帶上手套為佢地鋪好d兔媽媽既毛><"好雞手鴨腳呀~~
apple1686bb 2011-9-23 01:14:06 AM
sum192113 發表於 2011-9-21 06:41 PM
0.0唔好掂D  bb呀
媽媽會驚驚嫁
比多d草兔兔

我有成7隻兔兔><已經分左三個籠了~~~
佢地有un~但呢隻有bb我係完全唔知架~~
到佢開始蚊毛同埋將d草搬去第二邊建巢~
我先知道佢可能懷孕又或者兔仔既假懷孕><
點知第二日已經生左,仲要我出左去既時候~好在我媽係到咋><
apple1686bb 2011-9-23 01:15:01 AM
sum192113 發表於 2011-9-21 06:40 PM
http://www.petkd.net/thread-1220-1-2.html
新生小兔兔

thanks你呀^^遲多幾日post相上黎丫~~
apple1686bb 2011-9-23 01:17:25 AM
花芝媽 發表於 2011-9-21 07:33 PM
你養2隻兔兔? 定兔兔係本來一隻養緊 定2隻一齊養 ?

如果2隻好快D分開佢地  .. 

我養左7隻><我尋日都怕佢唔識得餵奶~
所以我帶左手套將d bb一隻一隻咁放埋兔媽身到飲奶~
d bb好細小,同埋唔知點解成日扭黎扭去呀,我有d擔心~
我摸佢地既時候係暖,今日已經將兔bb放返係兔媽身邊~
因為佢唔肯食野呀,後來搬返d bb俾佢,佢先肯食返野~~
不過兔媽好緊張d bb~我加草俾兔媽食,佢以為我想拎佢d bb~~
即刻擺出個好惡既姿勢
apple1686bb 2011-9-23 01:17:51 AM
smallsuishan 發表於 2011-9-21 09:40 PM
http://mini-house.info/viewthread.php?tid=11761&extra=page%3D1&sid=63K3YH

參考

thanks你呀^^
sanny0066 2011-9-23 01:18:27 AM
你養成7隻兔兔咁勁我養2隻都搞唔掂
apple1686bb 2011-9-23 01:19:58 AM
Wandywan 發表於 2011-9-21 09:56 PM
希望呢d資料幫到你!

呢本書我都買左係早個月前~但當時情況太緊張...
我唔記得有呢d書可以睇下><"攪到好無奈~~~
因為成個籠都係血,同埋我另外d兔兔見到d bb好驚~
係咁走去個籠既門到要出黎~~不過我听返我媽媽講~~
佢話兔媽生完,兔爸仲要un佢,兔媽就係咁攬住2隻bb~其餘3隻係門口到= =
好在佢地都冇咬bb咋!!!

快速發帖