希望可以幫到大家, 同埋將正確的信息傳開
大家都想兔兔健健康康!!

以下係以成兔為準(6個月大或以上)

草草:
我建議OXBOW MOMI這兩牌子ONLY,
其他牌子就唔多清楚, 我唔會亂比兔兔食.

MOMI 1st cut 纖維高, 對兔兔腸胃好, 宜多食;
而且粗身的草對佢地的牙仔好, 有磨牙作用.
不過唔係隻隻兔都食, 大家要諗下計仔!!

MOMI 2nd cut OXBOW 的草的粗幼其實差不多
兩隻都冇咩所謂, MOMI好似香D, 大家可視乎兔兔口味
我自己兩隻都會比下, 怕佢食慣一隻草時, 冇貨或咩原因都好
唔怕佢適應唔到~
如果你都想兩隻都比下的話, 記住一定要有過渡期
否則, 適得其反!!!
1) 如果比緊牌子A, 預留1-2星期係過渡期, 每日加少少牌子B, B分量增加時, A的則減少
2) 如果比緊牌子A, 買一包最細包散裝的牌子B, 每日比少少佢渾在A

另外, 如果大家係比緊MOMI 2nd cut OXBOW 的草的話, 我建議:
1) 買一包最細包散裝MOMI 1st cut每日都加在你兔兔的草
- 纖維高, 對腸胃好!!!
- 可作磨牙, 牙仔更健康(大家應該知兔兔的牙會不斷生長!!!)

我見大家都怕D草浪費, 最後好碎的草都比兔兔食
但其實咁碎的草, 對兔兔的呼吸係有影響
我最後個D係唔會比兔兔食, 大家自己決定啦~

兔糧:
我之前比OXBOW, 而家冇比LU~~
大家要知道兔糧不是必須的!!!

個人經歷:
以前一直都係早晚一匙, 但有一次佢唔肯食草草去左睇E
過左一段時再比番佢食, 就只係得夜晚的一匙
但後來發現便便唔多好, 仲有葡萄便, 又要睇E
發現佢營養太多, 所以不再食番葡萄便

服藥期間謹記禁糧~
E生話糧唔一定要比,之後就聽話決心唔比糧LU~~

大家可能覺得兔兔會唔開心, ...都冇辦法, 為左兔兔!!
如果你地而家比緊兔糧的分量係多於早晚一匙的話, 就一定要減分量!!!!!
其實兔糧原本只係FOR實驗兔!

菜菜:
每天都要比新鮮菜菜, 徹底洗淨並抹掉!
我會用煲過的水浸菜, 如果大家唔用, 最好係最後都用煲過的水沖一沖
水最好都係用番室溫的比較好!
之後要抹乾!!!
小心兔兔下巴會因為D菜菜太濕, 導致下巴的毛脫落
嚴重的話, 或會有皮膚病~

另外, 最好有2-3隻菜MIX比兔兔, 咁佢的營養會均衡D
可食的菜菜, 大家就參考番其他POST, 唔多講啦~

我個隻最鍾意食油麥菜, 會佔大部分
有時都會比下菜心,白菜個D~

補充:
我見大家對兔糧同菜菜都持不同意見
或者我再講多少少我的睇法

有兔友話比糧係視乎你比幾多種菜菜
呢點我不太贊同, 因為菜菜本身一定要比
而糧係唔一定要比
因此我唔會因為比幾多菜菜而改變糧的分量

請注意, 其實比兔兔食的野的分量係唔應該每天或隨意改變
除非係轉草或轉糧(轉糧係極度不建議!!要轉的話一定要好小心!!)
所以, 在一般情況下, 你每日比兔兔食的菜同糧的分量都應該一樣
要記住, 兔兔適應力較慢, 因為糧的分量不宜經常改變
所以之前都有提過轉草個D都要有個適應期

草草就每天無限量供應
菜菜亦應每天提供一樣的分量(最好有2-3種菜)
糧的話, 係佔每天所需的10%左右
可以話係佢地的零食, 所以大部分兔兔都極度鍾意
視乎你想唔想比, 如果比, 每天分量要一致, 不宜過多!
而我的選擇係唔比, 其實佢地唔知有好味的野就唔會期待
反正多吃無益~

:
水樽一定要每天清洗, 水都每天一定要換!
水一定係人飲, 煲過的D!!!!
水溫, 唔可以太冷或太熱, 室溫最好, 微溫都可以(冬天合用)
唔可以比雪櫃個D凍水, 太凍~唔得!!

生果:
其實....最好唔比!!
生果糖分高, 嚴重影響兔兔健康, 多吃不宜!
如果真係比, 分量只可以每星期比一次約手指甲的大小
唔可以比!!!!!緊記!!!!!
我個隻就好乖, 比佢都唔食~哈哈哈!!

精要:
我比兔兔的食物只有:
1) T (OXBOW/MOMI)
2) (最好每日都有2-3種合適的菜MIX比兔兔食)
3) (要煲過, 每天清洗及換水)

可免的食物:
1) 兔糧 (我曾經比過, 而家冇, 如果大家決定唔再比, 請將分量每天逐步減少)
2) 生果
3) 木瓜丸 (我從未買過, 比過兔兔食)

絕不能比的:
1) 磨牙石
2) 吐毛膏
3) 止痾水..
4) 其他唔知咩的野… (如發現兔兔有任何異常, 請盡早求醫, 坊間藥方信不過!!!!)

我不是專家, 只係將D一定岩的野/食物比兔兔

唔肯定/冇好處的就唔會比!!

大家記得通知身邊的朋友, 養兔兔前, 請三思~

更希望大家唔係買兔兔, 而係領養!!

syt174698 2011-10-5 01:55:36 PM
樓主,多謝分亨
wesky 2011-10-5 01:59:34 PM
支持下先 ~

如果兔兔每日有三種或以上的菜菜吃,  那麼兔糧是可以不給的
相反, 如果兔兔只有乾草,  沒有菜吃, 那麼就需要餵兔糧
因乾草所含的維他命是極少(~0) , 係制成乾草的過程中已流失, 所以需要透過兔糧補充

momi 1st cut,  oxbow 的 crude  fibre 量是相約的, 參考返各牌子營養標籤
Protein, fat 則有較大的差別, 可以的話, 混合多種乾草是最理想
http://petkd.net/thread-7603-1-1.html
cilibunny 2011-10-5 10:18:03 PM
好有用的參考
thx for sharing!
misscurlong 2011-10-5 10:45:32 PM
wesky 發表於 2011-10-5 01:59 PM
支持下先 ~

如果兔兔每日有三種或以上的菜菜吃,  那麼兔糧是可以不給的

Thanks!!

我唔知道唔比菜菜就要比兔糧岩唔岩~
因為以上係我的個人經歷, 兔兔睇過兩次E生
所以都係因此而結論

以你所說, 我都係寧比菜, 莫比糧啦~~
sanny0066 2011-10-5 11:03:22 PM
多謝樓主詳細分析..好有用的資料..但我2隻都係bb兔 所以我都係打算俾返2cut momi佢地食
charinemarie 2011-10-6 02:20:03 AM
多謝樓主分享, 真係好有用

我俾吉仔都只係食生菜, 所以都係要俾糧
misscurlong 2011-10-6 09:40:25 PM
charinemarie 發表於 2011-10-6 02:20 AM
多謝樓主分享, 真係好有用

我俾吉仔都只係食生菜, 所以都係要俾糧  ...

你的吉仔同我個隻好似呀~~我個隻叫HEHE呀!!

想問下你係比西生菜定唐生菜呀??

我見到一般POST都係可以比唐生菜, 冇點提過西生菜
唔知係咪有唔同~

我曾經見過一次係指西生菜唔比得兔兔食

或者你要多加留意!

我主要就比油麥菜多~
Wandywan 2011-10-6 10:46:56 PM
我今日比咗兩種菜Coffee食,(菜心+白菜仔),今日冇比糧Coffee食,都係啱啱先知,每日比三種菜,唔使比糧,今day竟然無啦啦啱咗!

thx樓主so much!!!
carbee 2011-10-7 12:38:54 AM
多謝樓主分享,事關我都淨係比唐生菜佢地食,所以糧都仲係會比,但當有菜食既日子,糧就會相應減少~
sanny0066 2011-10-7 12:44:24 AM
點解有菜心就要減糧...我要快D學定成年兔既飲食習慣
misscurlong 2011-10-8 01:57:23 AM
sanny0066 發表於 2011-10-7 12:44 AM
點解有菜心就要減糧...我要快D學定成年兔既飲食習慣

我更新左我的POST, 加左補充資料, 請查看, 睇下幫唔幫到你~

其實應該菜還菜, 糧還糧, 不必混為一談~
菜每日都要比, 分量要一致
而糧不必因為菜的多少而改變, 如果你有比開的話, 分糧不宜經常轉來轉去
sanny0066 2011-10-8 02:14:33 AM
菜菜有冇話要幾個月大先可以比呢我兔兔得3個月可以俾嗎其實
misscurlong 2011-10-8 02:30:47 AM
sanny0066 發表於 2011-10-8 02:14 AM
菜菜有冇話要幾個月大先可以比呢我兔兔得3個月可以俾嗎其實

唔好意思, 呢個我唔係好清楚
因為我的兔兔是領養的, 領養時已是成兔
因此我比較熟悉成兔的資料

你可以問下其他兔友的經驗, 或者你可以打電話比兔協查詢
這樣比較穩妥!
sanny0066 2011-10-8 02:39:09 AM
明白咁我再問下其他人先

快速發帖