我之前就會入去荃灣道買,但係車程同車費都比較貴(ps我同女友2人來回)
所以想問下各位意見...睇下邊隻好用而又方便我去買到
ada_chan 2011-10-12 11:23:58 AM
其實個籠你又唔會帶出街, 所以唔會有外來細菌,
用熱水浸已經可以消毒, 你用其他化學物品消毒,
而殘留係籠, 可能會對兔兔唔好~
tungyvonnehk 2011-10-12 12:17:57 PM
ada_chan 發表於 2011-10-12 11:23 AM
其實個籠你又唔會帶出街, 所以唔會有外來細菌,
用熱水浸已經可以消毒, 你用其他化學物品消毒,
而殘留係籠,  ...

同意!! 第一兔兔比我地人既嗅覺接近靈敏一倍, 有時沖到冇味道既清潔劑佢可能都覺得好辛苦; 第二兔兔腸胃敏感, 你用化學品食左有咩事真係好難講!!
支持熱水清潔!!!
sanny0066 2011-10-12 12:19:33 PM 來自手機
咁我用熱水試一排先@@
carbee 2011-10-16 04:37:33 PM
其實用白醋已經好足夠,我平時會買定幾枝白醋同小蘇打粉係屋企,白醋真係好好用架~
為方便我會用個噴壺裝1份白醋2-3份水,平時清潔廚房油漬,屋企既污漬,同尿漬一噴就就可以抹甩~
籠好多尿漬,我洗籠時就咁噴係籠度,其實一路噴d漬已經見到少左,過一陣一刷就甩,廁所都一樣;
如果好勁既廁所尿漬,白醋既比例就要加多d,再加埋小蘇打粉,葉一葉佢再刷,不過有d真係起極都起唔到,咁就唯有等過年先換新廁所啦haha;
我平時拖地會用熱水+白醋,有殺菌功效又唔怕兔兔lum到;
兔兔專用毛巾之類既野,洗之前都會加少少白醋浸一陣先洗,咁樣又乾淨又可以去味;
開機洗衫都係用小蘇打粉+白醋,天然又環保,好駛好用,仲可以過少次水添;

白醋什貨舖幾蚊一大枝,小蘇打粉可以係超市搵到(baking power)都係$9.5,其實兩樣都係平價野,為環保出一份力,大家都做得到架!!
sanny0066 2011-10-16 05:54:56 PM 來自手機
carbee 發表於 2011-10-16 04:37 PM
其實用白醋已經好足夠,我平時會買定幾枝白醋同小蘇打粉係屋企,白醋真係好好用架~
為方便我會用個噴壺裝1份 ...

我會嘗試買白醋再用水稀釋 再入落噴壼
all_loving_it 2011-10-27 04:13:52 AM
你好!  我係用檸檬 + 梳打粉 + 水
sanny0066 2011-10-27 04:21:39 AM
all_loving_it 發表於 2011-10-27 04:13 AM
你好!  我係用檸檬 + 梳打粉 + 水

梳打粉係咩黎....係邊買?超市
sanny0066 2011-10-29 01:34:06 PM
用白醋抹籠需要稀釋嗎?成份幾多

快速發帖