想統計一下~有生腳瘡既兔兔用咩網多~鐵網,豬仔板...等等
而冇生腳瘡既兔兔又用咩底呢~
sanny0066 2011-10-11 11:54:18 PM
兔兔未生過腳瘡..但只係養左1個半月左右...用緊豬仔板(即係膠板)
肥墨魚 2011-10-11 11:56:58 PM
kkklon 2011-10-12 09:41:41 AM
到現在都未有腳瘡問題~~我都係用平底籠~~
放兔兔出黎都係鋪地毯係地下~
m1k1 2011-10-13 12:09:08 AM
兔兔就算踩平底籠都有機會生腳瘡
如果可以,放佢出泥既時候地下可以舖D ABC軟墊
sanny0066 2011-10-13 12:13:18 AM
m1k1 發表於 2011-10-13 12:09 AM
如果可以,放佢出泥既時候地下可以舖D ABC軟墊 ...

咁咪即係用咩籠都有機會生腳瘡
hh0 2011-10-13 09:21:56 AM
用咩籠底都有機會生腳瘡, 籠底用料只係生腳瘡既原因之一
要避免雙腳長期受壓就可防止
sanny0066 2011-10-13 09:29:05 AM
hh0 發表於 2011-10-13 09:21 AM
用咩籠底都有機會生腳瘡, 籠底用料只係生腳瘡既原因之一
要避免雙腳長期受壓就可防止 ...

即係最好都係舖ABC膠啦
katy 2011-10-13 11:02:46 AM
用豬仔板… 上年開始甩毛,睇過醫生搽過藥膏,搵野墊過籠底。但係冇咩效。

之後去兔協買左另一隻膏搽+墊vet bed,D毛開始生返,不過生得好慢。佢跑兩跑又甩哂。

我覺得勤剪甲,梳腳板毛都重要,至少佢呢一年冇再惡化落去啦... (可能佢又懶成日攤喺度掛)
kkklon 2011-10-13 11:53:49 AM
m1k1 發表於 2011-10-13 12:09 AM
如果可以,放佢出泥既時候地下可以舖D ABC軟墊 ...

我之前都有用過ABC軟墊,,但係我隻兔兔好鐘意咬~怕佢食左~!宜家用地毯鋪左,再鋪D床單!咁會好D~~
syt174698 2011-10-14 11:26:55 PM
我兩個化骨龍舖乜嘢都無用,唔駛半日就咬爛晒,我無晒符,有無人可以教我可以舖乜嘢比佢哋用??
花芝媽 2011-10-15 12:19:10 AM
籠入面放左塊abc膠..佢地活動地方都放左abc膠 ...   0.0腳仔暫時未有腳倉((希望未來都唔會有^0^))
pma123 2011-10-18 10:12:30 PM
今天發現阿大都有,佢6個月大l,我而家可以點做?
syt174698 2011-10-25 11:22:30 PM
pma123 發表於 2011-10-18 10:12 PM
今天發現阿大都有,佢6個月大l,我而家可以點做?

係腳枕定腳瘡先??腳枕好平常啫,不過處理得唔好,有機會變成腳瘡
sanny0066 2011-10-25 11:26:38 PM
syt174698 發表於 2011-10-25 11:22 PM
係腳枕定腳瘡先??腳枕好平常啫,不過處理得唔好,有機會變成腳瘡

腳枕即係咩呀???即係腳底D毛過厚

快速發帖