琴日夜晚因為發現佢痾血既情況尿冇改善
所以帶佢去睇城市獸醫 驗尿同照x光 醫生話佢冇乜大問題 只係肥得滯
開左d草粉 少量藥俾佢 昨晚臨訓前佢都肯食藥 食草粉同飲水 今朝早阿媽都有喂過佢食草粉同水
但係 我12點起身 開始佢成隻呆口呆面咁 成隻軟晒冇氣冇力咁 嘗試喂佢食草粉同飲水等 都冇吞落去 只係留係咀邊 我開始驚
我馬上打俾8號兔的朋友 並去到佢度 但係佢一個咁多經驗既養兔專家 都冇辦法喂到佢飲水同食草粉 佢叫我即刻帶佢去覆診
於是我4點鐘去到城市獸醫
一俾姑娘睇到 佢地馬上帶左佢入急症......我心打左個突.....現場流左幾滴血尿
過左冇耐 姑娘叫我入去
我見到兔兔成隻趴左係桌 戴住氧氣罩 釣住鹽水 心臟圖不停響 ....我......
醫生同我講 兔兔入到黎已經冇乜呼吸 只有輕微既心跳... 而家可以做既事都做晒 釣緊鹽水 但係可能冇事既機會只有極微...
佢俾左個建議我 建議幫佢安樂死....................

最後我簽左張紙 等佢唔駛咁辛苦.......... 佢問我 需唔需要睇住打針....
我望住佢 慢慢由震...到停頓......個心...好緊...好痛.........
由出事到今日 只係第二日..........我覺得好似好對唔住佢咁...我親手 簽紙 送佢走 佢會唔會嬲我?
希望兔兔祢...一路好走......
主人流淚訴上

Wandywan 2011-10-15 06:46:54 PM
唔好咁傷心!兔兔會明白,你對佢嗰份心意,你都係唔想佢受苦,先咁樣做!
肥墨魚 2011-10-15 07:21:19 PM
MabKok 2011-10-15 07:22:43 PM
我諗 非必要 我唔會再諗養寵物呢樣野....太心痛了
syt174698 2011-10-15 07:26:37 PM
R.I.P.,咁醫生有無佢兔兔點解會咁?只不過係一日,兔兔有你係佢身邊陪住佢走,佢知道既,吾好比自己帶遺憾。
Wandywan 2011-10-15 07:38:03 PM
我見到呢段短文,都好sad!係度諗我Coffee如果有事,都唔知點算!
MabKok 2011-10-15 08:17:41 PM
醫生話佢係細菌入腸極之嚴重 腸既蠕動停左
我今日喂佢入野完全沒吞啊 唉....
syt174698 2011-10-15 08:35:59 PM
但腸停咁之前係咪無便便呀?
花芝媽 2011-10-15 08:58:06 PM

RIP ..  BUT 你講個個獸醫 只係話佢太肥 ..    其實佢識唔識醫兔兔既
下次如果有機會再養小動物 一定要搵返1個專醫個種動物既醫生..

好耐之前都見你話兔兔出血 > <"    知唔知其實係咩原因???
sum192113 2011-10-15 09:25:02 PM
RIP
MabKok 2011-10-16 12:11:02 AM
9月試過一次 不過少量 冇睇醫生 以為係色素
點知今次....真係事不過三...
sanny0066 2011-10-16 02:00:32 AM
睇相相兔兔真係好肥,我相信兔兔生前都被你照顧得好好,唔好咁難過。生離死別,安樂地去好比痛苦地去好。節哀!
儀YY~~ 2011-10-16 03:46:22 AM
佢會明白的>< 別傷心了 牠不想見到您吾開心的
霸王栗 2011-10-16 06:17:01 AM
RIP
biomama 2011-10-16 11:01:11 AM
R.I.P. 完全感受你你果種痛....佢唔會嬲你,佢會明白的.

快速發帖