請問有冇兔朋友試過??

我隻兔仔看左DOCTOR了~~  但隔2個星期先塗1次藥, 唔知會唔會好番呢...
好番左會唔會生番D 毛出黎呀??

佢本身後頸有...BUY 番黎個陣都覺得佢條頸好少毛~~原來已經感染左.....而家見到佢眼周圍都有少少好似白點出現.....好擔心會唔會惡化落去..

佢食緊去"蜸"藥, 醫生話預防, 日日食1次~~
~~但係金錢癬GE藥就隔2個星期先塗1次~~~

我都唔知可以再做D咩可以令到佢好D~~~
日日都洗兔屋LA~~~

同埋, 想知會唔會傳俾人KA?
sanny0066 2011-10-25 05:26:52 PM
係咪即係由蝨引起既皮膚病
花芝媽 2011-10-25 05:58:29 PM

金錢癬 就好似人有香港腳個d甘呀

氣候環境溼熱,因此寵物較易感染黴菌而產生皮膚病,像是貓狗兔等多毛動物較易患皮膚病,而人類和動物直接接觸便可能互相傳染,甚至家中成員如患有香港腳,寵物趴躺在其鞋襪上,也會因此而感染黴菌,造成皮膚病。

如果一旦發現動物染上皮膚病,便應立即找合法獸醫檢驗,以便作出正確的診斷及對症下藥。要是你隨便找一位非法的所謂「專家」,這不但會浪費你的寶貴時間,還會令你耗費一筆數目可觀的金錢。

你摸兔兔前後一定要洗手 ...  好似會傳染人嫁...   
不過e加你都幫佢抺緊藥啦 ...   同埋你話佢眼仔又開始有...   洗唔洗打電話同醫生講下   問下佢點做?
wesky 2011-10-25 06:07:19 PM
波波個幾月前生過,每日都要用消毒藥水洗患處,同食癬藥,個幾月先好返
甩毛既地方會生返毛。
花芝媽 2011-10-25 06:08:31 PM
wesky 發表於 2011-10-25 06:07 PM
波波個幾月前生過,每日都要用消毒藥水洗患處,同食癬藥,個幾月先好返
甩毛既地方會生返毛。 ...

係米會傳染人既?
irene 2011-10-25 09:03:16 PM
係有機會會傳染ga~
mymiumiu 2011-10-25 10:26:48 PM
我之前隻兔兔都有,睇咗Dr Betty好番晒,會生番啲毛出嚟,但你接觸過兔兔要洗手,係會傳染俾人
nan0kay 2011-10-25 11:03:01 PM
我家2隻兔兔都試過~_~
去睇DR. GERRY都係開左2星期既藥用眼藥水(當時係眼周圍出)
日日捉佢地食藥都幾陰公`
佢食左藥之後患處既地方會甩哂毛毛, 之後出返正常既毛毛`
我家果2個食左1個月藥就完全好哂~
syt174698 2011-10-25 11:07:31 PM
平日都要注重衛生,摸完兔兔,清潔籠之後,一定要徹底洗手,細箘無處不在
sanny0066 2011-10-25 11:29:43 PM
nan0kay 發表於 2011-10-25 11:03 PM
我家2隻兔兔都試過~_~
去睇DR. GERRY都係開左2星期既藥用眼藥水(當時係眼周圍出)
日日捉佢地食藥都幾陰公`

其實係點嫁???係咪即係如果有金錢癬..初初會甩毛
sanny0066 2011-10-25 11:30:04 PM
syt174698 發表於 2011-10-25 11:07 PM
平日都要注重衛生,摸完兔兔,清潔籠之後,一定要徹底洗手,細箘無處不在

死啦...我每次汁完兔兔大便都冇洗手
syt174698 2011-10-26 12:10:43 AM
哎呀,咁你記住以為摸完兔兔同埋清潔籠之後,一定要洗手呀
sanny0066 2011-10-26 12:15:00 AM
syt174698 發表於 2011-10-26 12:10 AM
哎呀,咁你記住以為摸完兔兔同埋清潔籠之後,一定要洗手呀

我每日汁屎不下數10次...下下去洗好鬼麻煩....俾個圍欄圍住
syt174698 2011-10-26 12:20:19 AM
一次執咪得囉,你個籠有底盤嘛??
sanny0066 2011-10-26 12:23:22 AM
syt174698 發表於 2011-10-26 12:20 AM
一次執咪得囉,你個籠有底盤嘛??

不是啦..我係指放佢地出籠玩周圍柯cc

快速發帖