其實兔仔洗唔洗做少少管教?定係由得佢~?我隻兔兔明明會去VV~但好多次都有意周圍去VV..
我圍半個廳比佢玩~佢都唔中意~一直發皮氣,好想去廳另一邊玩(其實係要上梳發)又要上床~係未有少少霸地盤~?
如果唔比會發皮氣.....
到底係由得佢..定係教好佢,比佢知道床唔可以上呢...?
有時唔比,見佢發皮氣~又有D心軟...但佢想要咩~只要一發皮氣就得到~又怕會縱壞佢~
Wandywan 2011-11-3 02:14:18 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-3 01:08 PM
做乜監視我
你想講咩

冇呀!!只不過覺得墨魚爸講d野好玄,但又好攪笑law!!
花芝媽 2011-11-3 03:36:50 PM
兔兔係中意探險既...  
好似我2個女甘.. 佢地一直都住係圍欄 ....    有時佢地會好hiht咁係籠跳出跳入..  跟住成個籠比佢地撞開左..
佢地就係條那仔到娟左出圍欄外面  自由行    有時一早起身出去見佢大爺咁趴係沙發zzzz
有晚仲走去我阿媽間房望住佢   我阿媽一出黎就拿拿聲跑返入圍欄扮無事...
其實兔兔知道邊到地方係佢.. 係佢住..但要教...

我自己抱佢出圍欄外面..    佢一係跳上沙發 .. 一係就想跑返入去圍欄內...   唔會行黎行去  

情況可以  不如比佢係你看管下 比佢去另一邊既廳到玩....  
第1次好玩.. .. 玩幾次佢覺得無咩分別就無乜興趣...
明日媽 2011-11-3 03:49:44 PM
花芝媽 發表於 2011-11-3 03:36 PM
兔兔係中意探險既...  
好似我2個女甘.. 佢地一直都住係圍欄 ....    有時佢地會好hiht咁係籠跳出跳入..   ...

BB同明明有時唔乖,四圍去,我拍幾下手掌佢地就會出返黎,當然唔係次次都咁聽話啦!
有時要講埋NO或者打打先得
花芝媽 2011-11-3 03:53:29 PM
但其實花生有少少驚我..     我行埋去..佢會驚左我  會退後波 ...
係圍欄內.   我行出房..  佢會跳入籠 ..((我房門口就係圍欄))  
.唔知係米細個佢成日UN芝麻跟住比我鬧佢得多... 就跳入籠 望住我....
搞到E加都係咁..    
sanny0066 2011-11-3 04:04:27 PM
花芝媽 發表於 2011-11-3 03:53 PM
但其實花生有少少驚我..     我行埋去..佢會驚左我  會退後波 ...
係圍欄內.   我行出房..  佢會跳入籠 ..( ...

死啦...童年陰影呀我而家都會好惡咁鬧BeBe...可能佢而家唔驚...但過多3.5.7年有童年陰影..都會驚左我呢個兔爸
衰仔(00) 2011-11-3 04:13:17 PM
sanny0066 發表於 2011-11-3 11:11 AM
墨魚爸好句輯錄:子女好與壞 在乎溝通與關懷 ...

我真係笑左
sanny0066 2011-11-3 04:35:10 PM
唔準笑...要學以致用嫁
肥墨魚 2011-11-3 06:11:44 PM 來自手機
肥墨魚 2011-11-3 06:30:39 PM 來自手機
tungyvonnehk 2011-11-3 06:44:49 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-3 06:30 PM
兔兔係超大遠視
如果由遠處咆哮再好快咁衝向兔兔

同意呀~€ 我發現, 同佢鼻對鼻講野(我冇記錯兔兔鼻鼻中間好似係視力盲區), 或者是但望住佢一隻眼, 佢會好定咁聽你講野....
靜妍媽 2011-11-3 06:55:30 PM
要教架!!我隻衰妹以前好曳,又偷走,又玩垃圾桶,又入房上床小便,但教左一排之後,而家一講no!佢郁都唔敢郁!明明沖緊入房都停左係度!
unmildefleurs 2011-11-3 07:05:22 PM
丫 仲有 要固定講同一句說話 盡量同一種語氣
(唔一定要好惡 但要堅定的口吻)
例如講開“唔好” 就避免有時又講“NO”
總之只講同一句 等兔兔容易啲記得
unmildefleurs 2011-11-3 07:07:46 PM
靜妍媽 發表於 2011-11-3 06:55 PM
要教架!!我隻衰妹以前好曳,又偷走,又玩垃圾桶,又入房上床小便,但教左一排之後,而家一講no!佢郁都唔 ...

靜妍好叻呀!! 你教左佢幾耐到佢先開始聽話?
我隻兔女布冧 做的百厭野同靜妍一樣
又係亂跑一通  跳入垃圾桶/玩垃圾 喺我張床小便!!
sanny0066 2011-11-3 10:10:31 PM
我女友而家用"打死你"黎嚇阿Be
但都係冇咩反應
睇黎要轉一轉句野先得
sanny0066 2011-11-3 10:10:53 PM
unmildefleurs 發表於 2011-11-3 07:07 PM
靜妍好叻呀!! 你教左佢幾耐到佢先開始聽話?
我隻兔女布冧 做的百厭野同靜妍一樣
又係亂跑一通  跳入垃圾 ...

我真係想問..係你張床小便咪要狂換床單??你會唔會扯火

快速發帖