已經有咗呢D好耐啦。

佢仲成日勾損添,禮拜6滴完藥蟲蟲藥都係咁,冇好轉!
Kay 2011-11-8 05:22:41 PM
靜妍媽 發表於 2011-11-8 04:21 PM
兔協之前有隻兔兔都係有疥癬蟲~但果個已經係好後期喇~好彩都重e到~真係睇到都心酸!!!
http://blog.yahoo.co ...

太恐怖啦,唔可以俾BE搞成咁嫁!
肥墨魚 2011-11-8 06:33:16 PM 來自手機
Wandywan 2011-11-8 07:23:17 PM 來自手機
哦!原來係Sanny令到阿Be咁既,你偏心!
Wandywan 2011-11-8 09:20:22 PM
星期日唔係帶阿Be Yond去滴蝨水咩?點解阿Be唔睇埋e生?
all_loving_it 2011-11-8 09:26:35 PM
你好!

看照片兔兔應該是由真菌引致的問題, 主要是由於環境潮濕, 消毒不到位而產生, 現患處已出現皮屑及開始紅腫, 請儘快帶兔兔接受治療, 並加強住處及用具清潔消毒, 保持空氣流通, 由於真菌是人蓄共患的傳染病, 所以亦要注意個人衛生!  

若兔兔受真菌感染, 患處在後期更由紅腫轉褐斑, 眼周圍突出似帶眼框, 生長停滯, 顯瘦弱, 有的兔大腿內側絨毛脫光, 此時不注意防治易引起死亡。  隨日齡增長, 被毛呈梯形脫落, 嚴重的基本毛髮脫光。 幼兔出現頭、口周圍及耳部皮毛有環狀和圓形突起, 脫毛患部皮膚有灰白脫毛色或淡黃色結疤, 繼之, 四肢末端和下腹部脫毛, 患部皮膚發生潰瘍。

在此, 祝願你Be 兔兔早日康復!

sanny0066 2011-11-8 11:46:01 PM
Wandywan 發表於 2011-11-8 09:20 PM
星期日唔係帶阿Be Yond去滴蝨水咩?點解阿Be唔睇埋e生?

因為當日Dr.ma一早full晒booking..所以只係由姑娘滴蝨水...見唔到Dr.Ma
sanny0066 2011-11-8 11:46:46 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-8 06:33 PM
有HD相嗎?俾墨魚爸睇過,
耳皮膚有紅點嗎?
皮屑係塊狀/粒粒?

皮屑係塊狀..但只係好細塊..但數量都幾多...耳皮膚冇紅點...都冇流膿味道
sanny0066 2011-11-8 11:47:44 PM
Wandywan 發表於 2011-11-8 07:23 PM
哦!原來係Sanny令到阿Be咁既,你偏心!

我冇偏心嫁..我已經盡量對佢地都一樣咁好嫁啦
sanny0066 2011-11-8 11:48:24 PM
all_loving_it 發表於 2011-11-8 09:26 PM
你好!

看照片兔兔應該是由真菌引致的問題, 主要是由於環境潮濕, 消毒不到位而產生, 現患處已出現皮屑及開 ...

先多謝你既回覆...我聽日中午就會帶Be睇醫生
Wandywan 2011-11-9 05:28:10 PM
阿Be睇完e生未ok嗎?
sanny0066 2011-11-9 10:40:53 PM
Wandywan 發表於 2011-11-9 05:28 PM
阿Be睇完e生未ok嗎?

今日睇完醫生啦..真係癬..開左D藥俾佢洗傷口+一枝止痛藥
sanny0066 2011-11-9 10:41:47 PM
Dr.ma話因為之前Be自己勾傷左耳仔..但我同女友都唔知...真菌感染令到佢生左癬雖然我唔太明白
明日媽 2011-11-9 11:23:34 PM
sanny0066 發表於 2011-11-9 10:41 PM
Dr.ma話因為之前Be自己勾傷左耳仔..但我同女友都唔知...真菌感染令到佢生左癬雖然我唔太明白{:3_11 ...

地方清潔未做足
cluerabbit 2011-11-9 11:25:21 PM
wow.真係要幫兔清潔
sanny0066 2011-11-9 11:27:36 PM
明日媽 發表於 2011-11-9 11:23 PM
地方清潔未做足

如果我真係未做足...佢成身都係癬啦..點知耳仔個一忽呀

快速發帖