因為屋企貓砂就黎用完...又要入貨...但之前聽兔友講木粒同貓砂比較....木粒都較吸水/吸臭.....各位兔友有冇其他意見
肥墨魚 2011-11-17 09:52:40 AM 來自手機
tungyvonnehk 2011-11-17 10:12:27 AM
未試過貓砂唔知~
我依家用緊木粒~~ 幾好吸臭同吸尿能力都ok~
可惜joe仔實在太愛乾淨, 我一日清2次佢都覺得個廁所唔夠乾淨在其他地方vv~~
lee2日用尿片墊左廁所底加木粒就岩岩好~ 佢覺得夠乾淨基本冇在廁所以外vv 同cc~
有冇兔奴try過豆腐砂? 好似好貴~ 想2溝黎用....
hh0 2011-11-17 10:23:12 AM
紙砂平少少其實係錯覺, 2種都用過
以一個兔厠計, 木粒放手拿一汁約半飯碗,
紙砂多數要舖平一層, 用量多d先夠吸
個人like木粒
hh0 2011-11-17 10:26:11 AM
豆腐砂會結, 同埋好貴, 唔cum用
sanny0066 2011-11-17 10:56:30 AM
我岩岩係淘寶訂左尿片紙砂我覺得吸水真係麻麻麻麻
jinjin 2011-11-17 11:00:46 AM

因為MonMon係o係兔協領養既,所以我都跟返佢用開食開既買返俾佢用,
我之前用
Feline Fresh天然松木粒-  (兔協只用呢隻,同埋呢隻木粒兔兔係唔會敏感的)
都好吸水同臭,但因為佢脹得好勁,好快D屎蛋就高過個網頂哂出黎,

後來就改用左
OXBOW 強力吸水麥草粒 Eco-Straw Litter
覺得好好用,吸味仲好D,吸左水後又無咁脹,D屎蛋無咁快高過個網,沖落廁所都無問題。        

sanny0066 2011-11-17 11:05:15 AM
jinjin 發表於 2011-11-17 11:00 AM
我之前用
Feline Fresh天然松木粒-
都好吸水同臭,但因為佢脹得好勁,好快D屎蛋就高過個網頂哂出黎,

係咪因為放太多先脹得勁???因為我兔兔用緊三角形廁所...廁所已經細..但屎蛋都算大粒..如果+埋發大既木粒...實爆呀個廁所
jinjin 2011-11-17 11:08:46 AM
sanny0066 發表於 2011-11-17 11:05 AM
係咪因為放太多先脹得勁???因為我兔兔用緊三角形廁所...廁所已經細..但屎蛋都算大粒..如果+埋發大既木粒. ...

只係舖一層咋,主要係MonMon豬佢只會o係同1個位置屙屎屙尿,所以果個位好快就脹到好高囉,日日都有座山仔係個三角位
之前用木粒有時要一日清3次廁所架,而家轉左草粒就一日清2次都可以。
sanny0066 2011-11-17 11:18:27 AM
jinjin 發表於 2011-11-17 11:08 AM
只係舖一層咋,主要係MonMon豬佢只會o係同1個位置屙屎屙尿,所以果個位好快就脹到好高囉,日日都有座山仔 ...

我用紙砂..可以1日清1次其實紙砂價錢上比木粒更貴..
肥墨魚 2011-11-17 11:22:49 AM 來自手機
sanny0066 2011-11-17 11:28:14 AM
Equine Fresh  呢個牌子有冇兔友用過呢
jinjin 2011-11-17 12:25:37 PM
Twhtracy 發表於 2011-11-17 11:19 AM
草粒可以成兜倒落廁所?

我用果隻麥草粒可以呀,so far 我倒左都有25lbs落廁所都未塞過
sanny0066 2011-11-17 12:55:03 PM
jinjin 發表於 2011-11-17 12:25 PM
我用果隻麥草粒可以呀,so far 我倒左都有25lbs落廁所都未塞過

但樓下個幾層塞晒
jinjin 2011-11-17 12:59:23 PM
sanny0066 發表於 2011-11-17 12:55 PM
但樓下個幾層塞晒

,可能都係架~~

快速發帖