我隻兔兔而家七個月大,我會早晚餵佢食糧.....草就無限量供應
我想問幾時先可以餵佢食菜.....
食白菜仔可以嗎?
thanks........
tratra 2011-11-18 04:58:10 PM
靜妍媽 發表於 2011-11-18 02:03 PM
菜心,油麥菜,白菜仔都可以架!
生果就盡量唔好喇,好甜架~
球形的菜菜唔食得,西生菜,西蘭花果啲都唔食 ...

咁我等佢大個D先考慮會唔會戒糧......

平時比少少菜佢食當係零食啦
肥墨魚 2011-11-18 05:38:16 PM 來自手機
sanny0066 2011-11-18 08:24:39 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-18 05:38 PM
花連莖留返你自己食啦

最憎食菜
super4 2011-11-18 09:48:31 PM
對不起!寫錯字,應該係「容易洗」,哈哈!啲菜一定要洗,仲要浸,仲要整乾先可以俾佢食。啲糧只可以在厠所內柯完尿,先可獎勵式食,平時無得食,肚餓就食草。致於機機食菜時,我諗大概六個月,因為我記得同機機見Dr.MA時,佢話可以俾機機食菜及可以唔餵糧,分量方面佢而家大概兩歲多,我都俾好多菜佢食嫁!
sanny0066 2011-11-18 10:06:38 PM
super4 發表於 2011-11-18 09:48 PM
對不起!寫錯字,應該係「容易洗」,哈哈!啲菜一定要洗,仲要浸,仲要整乾先可以俾佢食。啲糧只可以在厠所 ...

嘻嘻食多D菜菜好呀..做隻健健康康既兔我想問食菜為主糧既兔兔柯既屎係咩顏色
肥墨魚 2011-11-18 11:30:05 PM 來自手機
sanny0066 2011-11-19 12:28:02 AM
肥墨魚 發表於 2011-11-18 11:30 PM
嗰咀綠色過綠色
啲屎啡色過啡色

形容得好好
chillimilk 2011-11-19 04:02:02 AM
sanny0066 發表於 2011-11-18 10:05 AM
係咪下次俾我打到遍體鱗傷 而家驚左

wa! 乜你成日蝦人ga!!
原來墨魚pa 至係好人呢!! haha
chillimilk 2011-11-19 04:07:23 AM
肥墨魚 發表於 2011-11-18 11:30 PM
嗰咀綠色過綠色
啲屎啡色過啡色

比個"讚" 你!!
chillimilk 2011-11-19 04:16:01 AM
super4 發表於 2011-11-18 09:48 PM
對不起!寫錯字,應該係「容易洗」,哈哈!啲菜一定要洗,仲要浸,仲要整乾先可以俾佢食。啲糧只可以在厠所 ...

你地就好la 可以喂菜菜!!!
我隻kiddo e家只得2.5 mths 有排等.....

果d 粒粒 我都係早晚train佢嘢至比 用手喂食 希望可以快d friend d!
不過佢位大少 train極都吾肯上厠所vv poopoo 真頭痛!!
e家知點解主人會變左兔奴na....
super4 2011-11-19 10:18:16 AM
以我養咗機機大概嗰兩年貨仔的經驗,只要佢食草多及食支多的話,啲屎就會大粒裝,食葉多就會比較細啲,至於顏色方面,當佢試食moni 1st cut的話,啲屎就大而金黃(但佢可能嫌啲草太硬,唔係好很食, 食好耐都食唔晒,變相食少咗草,如果佢食到其實真的好,因為moni 1st cut 比較平,支多食到屎大,又可以磨牙仔,簡直一舉三得,但可惜!佢唔多食)於是又試APD(因為oxbow有一排無貨,又唔敢再買moni 1 st, 2 nd cut唔想買,因為無嘜支,而多葉,廢事食開咗,唔肯食啲支。)啲屎同Oxbow 差不多,但價錢就貴好多。於是都係食返oxbow,(但oxbow草質量比較偏差,時靚時差,但機機又好很食,所以都係食返oxbow。)所以屎的質數大小顏色我覺得關乎食咩草,就柯咩屎,同食菜無咩關係。(以上只是for機機的體質)
sanny0066 2011-11-19 12:11:14 PM
chillimilk 發表於 2011-11-19 04:02 AM
wa! 乜你成日蝦人ga!!
原來墨魚pa 至係好人呢!! haha

吹下水姐..認真就輸了
sanny0066 2011-11-19 12:12:15 PM
chillimilk 發表於 2011-11-19 04:16 AM
你地就好la 可以喂菜菜!!!
我隻kiddo e家只得2.5 mths 有排等.....

其實3個月/4個月之後..已經可以開始俾菜菜兔兔試食..但試食完之後要留意兔兔屎屎既變化...如果變到又黑又軟..就表示兔兔腸胃仲未接受到
sanny0066 2011-11-19 12:15:38 PM
super4 發表於 2011-11-19 10:18 AM
以我養咗機機大概嗰兩年貨仔的經驗,只要佢食草多及食支多的話,啲屎就會大粒裝,食葉多就會比較細啲,至於 ...

我既經驗係由momi 2nd 轉1st D屎屎真係有變金黃..當然初期食少左草係岩既..我2隻兔兔都要適應1個星期左右先接受...OXBOW同APD我都冇試過..因為APD太貴了..而OXBOW好多兔友都話質素時好時唔好
tratra 2011-11-19 12:45:37 PM
sanny0066 發表於 2011-11-19 12:15 PM
我既經驗係由momi 2nd 轉1st D屎屎真係有變金黃..當然初期食少左草係岩既..我2隻兔兔都要適應1個星期左右 ...

我買隻兔兔時已經食開KAYTEE TIMOTHY草....糧都係呢個牌子,但係我見你地好似
好少提起呢隻牌子既??!
其實係咪呢隻草草唔係咁好?

快速發帖