今日我番到屋企果時發現鼠鼠個咀歪左同好似損左
我想問會唔會係鼠鼠有d咩病?
定係同第二隻鼠鼠打架打傷左?

hamstertroy 2011-11-21 08:09:41 PM

已經講過好幾次倉鼠要分開養一鼠一籠/箱
尤其熊仔鼠...

宜家第一時間分籠/箱先!!

然後受傷輕微的話
傷口可以用棉花棒沾生理鹽水或白開水清潔
正常唔抓阿等等很快痊癒
還有墊材要用廚房抹手紙, 我建議SCOTT

受傷嚴重的話則要盡快帶去看醫生!!

大圍Tiger (初診金 - HK$290)
http://www.taiwaiexotic.com/cn_contact

屯門Gerry (初診金 - HK$2XX)
http://www.victoriavet.com.hk/chi/contact.html
小班 2011-11-22 04:26:55 AM
雖然我明白主人想合籠既心態可能係唔想鼠鼠孤獨咁悶,
但好明顯一定存在好高既風險!因為你不能一日24小時看實佢...
所以..好容易打左交都唔知!

哩個情況我未睇下面已經估緊係咪因為打交可以整損左,
學福媽所言, 快D分左籠先! 睇下係咪好嚴重, 爛/流血
你再決定洗唔洗睇VET 不過出去買成藥哩D就唔建議啦
唔一定好, 信唔過, 而且咁寧願你睇VET算, 起碼有得追究 買藥冇
熊仔女小茶 2011-11-22 09:28:02 AM
HI ALL : 已經分左寵一個星期 ,
5知係味星期日放佢地出黎玩 ,
我當時睇實佢地 , 一見佢地好似想打 , 我已經隔離左 , 但都打左10秒 ,
我昨晚搵e生睇 , 黎昌生打左半小時都5通 ,
九龍城book左星期三先有得睇 ,
我驚拖得耐會好似小拉禁病重又早走...
熊仔女小茶 2011-11-22 09:31:42 AM
上次睇小拉e生費要$550元既??????? , 送走小拉針$380元 .
小班 2011-11-22 07:29:53 PM
熊仔女小茶 發表於 2011-11-22 09:28 AM
HI ALL : 已經分左寵一個星期 ,
5知係味星期日放佢地出黎玩 ,
我當時睇實佢地 , 一見佢地好似想打 , 我已 ...

最後有冇BOOK到??
星期三..姐係聽日啦...
大圍冇BOOK??
冇事既...

550...包藥?
hamstertroy 2011-11-22 09:33:33 PM

打去book屯門Gerry啦, 或者book到!

再唔係就book天后Chris:
http://www.stmarysvets.co.uk/chrisandnicola/contact_us.html
小班 2011-11-23 01:55:32 AM
hamstertroy 發表於 2011-11-22 09:33 PM
打去book屯門Gerry啦, 或者book到!

再唔係就book天后Chris:

我想問呢...經常睇大圍的時候, 好多時佢地都話鼠鼠好SERIOUS...要打針要做手術...實屬正常???

次次睇親都咁講其實都幾灰...
有冇第2D VET會有其他HELPFUL的意見?
hamstertroy 2011-11-23 05:48:05 AM
小班 發表於 2011-11-23 01:55 AM
我想問呢...經常睇大圍的時候, 好多時佢地都話鼠鼠好SERIOUS...要打針要做手術...實屬正常???

次次睇親 ...

我又唔係當事人唔知咩事好難評論喎...

不過大圍我宜家都只係會睇Tiger, 又冇話亂打針亂做手術
如果大事其實唔少醫生都會建議返去大圍, 有儀器等等
熊仔女小茶 2011-11-23 02:27:50 PM
hi all : 傻西我昨晚留意佢個咀再冇惡化情況出現 ,
今早返工再望下佢 , 好似冇咩事拿 ,
我住將軍澳 , 又要返工 , 如果去到屯門睇既話一定要請假 ,
今日BOOK 左九龍城下午6時 , 都5知去5去好 .
hamstertroy 2011-11-23 03:27:52 PM

九龍城其實我感覺麻麻地...
Betty同Yan走左之後都唔覺有鼠友提及帶鼠去睇
兔友搵Ma就多, 但兔仔同鼠又係2回事喎
不過如果係皮外傷其實都okay o既應該
熊仔女小茶 2011-11-24 09:31:53 AM
HI ALL : 早晨 , 傻西個咀冇事啦 , 慢慢好返啦 ,
昨晚我冇去到九龍城睇 , 屋企人話佢冇事 ,
所以我冇請假帶佢去睇 ,
不過話是話 , 如果有急病 , 大圍 又book 5到 , 屯門又遠 ,
有事急死了
hamstertroy 2011-11-24 01:51:34 PM

鼠寶有事要睇醫生的話就唔輪到講遠唔遠啦
香港地交通已經係非常方便
仲要本身已經係冇幾多個醫生揀...
hamstertroy 2011-11-24 01:54:00 PM

你記得以後真係一定要分籠
同埋輪流放鼠出來玩
Cherrie 2011-11-24 09:03:33 PM
多數是打架時所造成的,因倉鼠長大後會打架,所以必定要分籠!!!

快速發帖