明天要帶兔兔做絶育手術, 請問兔兔有無咩要預準架呢?  另外, 兔兔駛唔駛話手術前幾多個鐘唔準食野架?  
wesky 2011-11-25 08:28:15 AM
洗乾淨個籠,鋪一層草,準備一些菜
如果肯食草,可以唔餵草粉
sanny0066 2011-11-25 08:59:18 AM
wesky 發表於 2011-11-25 08:28 AM
洗乾淨個籠,鋪一層草,準備一些菜
如果肯食草,可以唔餵草粉

WESKY 我想問因為而家我用緊momi 1st 會唔會怕D粗枝太硬 舖草個陣插親兔兔隻腳??如果用草碎/幼枝舖係籠內增強兔兔食慾又得唔得
buttercup 2011-11-25 10:39:56 AM
咁即係手術前兔兔的生活同平時一樣, 無分別, 係咪?  
sanny0066 2011-11-25 10:45:05 AM
buttercup 發表於 2011-11-25 10:39 AM

嗯嗯...唔好咁緊張..令到兔兔都緊張埋
pillow.ma 2011-11-25 11:23:14 AM
buttercup 發表於 2011-11-25 10:39 AM

冇分別
兔兔做手術前唔洗絕食
因為兔兔腸胃特別唔可以冇野落肚

如WESKY所講
之後準備定平時兔兔鍾意食既菜同草
放係兔兔側邊等佢休息完隨時可以食
carbee 2011-11-25 02:54:18 PM
出門記得帶少少草同水樽~
等接兔兔期間清洗兔兔用品,
返到屋企比兔兔係籠裡休息,
等兔兔精神無異先放佢出黎~
其實唔駛太緊張既, 小朋友復完能力好快~
sanny0066 2011-11-25 04:35:58 PM
其實主要都係絕育後既善後工作...我覺得要令到佢有胃口食返草先係最難
花芝媽 2011-11-25 06:18:03 PM

拎到兔兔去做手術後   返屋企洗好籠  掃下地   拖下地   ...

之後接佢返黎就放佢係籠休息   要注意保暖 ...    用毛巾COM籠    安靜既環境///         
其實絕育D人話夏天絕就好D    因為做完手術兔寶體溫係會降低~~

格2個鐘我就去望下佢...  
食草..  我2隻    1隻自己食  1隻要我胃(佢仲要唔肯食草粉-.-)     
唔食個隻我就比D草葉佢食..  枝佢唔肯食...     係甘比佢食  肯食米一直比@@

其實到當日/半夜 情況已經好左好多....          我記得接佢地返黎 ..  學帶頭罩 佢地已經陏黎陏去= =係到反抗
到第2蕉  2隻個頭罩變左係佢地身邊已經除左出黎

kwan104kwan 2011-11-25 07:25:44 PM
預備定他喜歡的不同食物!

問定疹所會否俾草粉,無的就要買!

(我個間無俾我,好彩我屋企有!
   仲要係我隻兔兔只食草粉,
   連平時遠處見到有糧,即連跑帶跳撲過去食,
   但絕育個幾日,真係擺係佢面前任佢食,都唔食!)

我就主動叫醫生開止痛藥!(唔知有無效。因我怕痛!

你亦要預定時間陪下佢,久唔久餵佢食野,

我個隻兔兔唔自已去飲水,

但我遞個水樽俾佢,佢就勁飲!

好似悍災咁!

lukyee86111 2011-11-25 07:36:20 PM
sanny0066 發表於 2011-11-25 08:59 AM
WESKY 我想問因為而家我用緊momi 1st 會唔會怕D粗枝太硬 舖草個陣插親兔兔隻腳??如果用草碎/幼枝舖係籠內 ...

你兩隻兔仔錦細,錦快肯食FIRST CUT ??
sanny0066 2011-11-26 12:11:31 AM
lukyee86111 發表於 2011-11-25 07:36 PM
你兩隻兔仔錦細,錦快肯食FIRST CUT ??

佢地2隻衰囡係俾我威迫下...迫於無奈要食
sanny0066 2011-11-26 12:13:35 AM
kwan104kwan 發表於 2011-11-25 07:25 PM
預備定他喜歡的不同食物!

問定疹所會否俾草粉,無的就要買!

請問你係咪去SPCA絕育呢
sanny0066 2011-11-26 12:13:56 AM
花芝媽 發表於 2011-11-25 06:18 PM
拎到兔兔去做手術後   返屋企洗好籠  掃下地   拖下地   ...

之後接佢返黎就放佢係籠休息   要注意保暖 .. ...

咁花芝媽你當時係2隻一齊絕
花芝媽 2011-11-26 12:36:05 AM
sanny0066 發表於 2011-11-26 12:13 AM
咁花芝媽你當時係2隻一齊絕

係呀... 因為一隻有得玩一隻又無得玩... 同埋佢地半夜/早上  又周圍撞=  =   

一齊絕完肯/... 乖乖地靜靜地米算=O=

快速發帖