咁多位兔友~你地買普通菜比兔仔食個陣~會唔會用水浸一個鍾先比佢地食嫁~?
有D人話浸耐D~農藥會少D~你地會用咩方法嫁?
我通常都唔太放心,都買有機菜比佢食..
wm20472 2011-11-30 12:59:03 AM
其實浸15-30分鐘夠啦, 浸太耐會無營養
sanny0066 2011-11-30 01:07:43 AM
一係要乾淨..一係要營養
nixie 2011-11-30 01:55:24 AM
有機菜雖然貴  但睇落真係好靚   我都想食埋一份- -
sanny0066 2011-11-30 01:57:03 AM
nixie 發表於 2011-11-30 01:55 AM

你自己種啦
poorguy22 2011-11-30 02:41:25 AM
我都係放工拎出黎浸水之後去沖涼....沖完就拎d菜吸乾比佢食. 佢見到發晒狂跟住我全屋走.
sanny0066 2011-11-30 02:43:59 AM
poorguy22 發表於 2011-11-30 02:41 AM
我都係放工拎出黎浸水之後去沖涼....沖完就拎d菜吸乾比佢食. 佢見到發晒狂跟住我全屋走. ...

我到而家都未俾佢地食今晚既糧
hh0 2011-11-30 09:01:07 AM
無你地咁講究, 我同自己煮食既菜一樣, 先浸水一陣, 無計時但唔會多過10分鐘, 再係水龍頭下沖洗再等乾少少
jinjin 2011-11-30 12:02:14 PM

我乜菜都會買,買到平既有機就有機,買唔到就超市無機,再無就街市菜。
先沖洗走哂D泥&漕污野,再用過濾過既水浸30分鐘,等D農藥浸哂出黎,再用濾過既水浸泡多一次,確保D農藥水沖走哂,再用salad spinner fing走D水再入袋放入雪柜。
不過有時掛住睇電視唔記得左浸緊菜,咁就會浸左好耐

我都有支可以洗蔬菜既洗潔精,但係我怕洗唔乾淨食左仲大鑊
衰仔(00) 2011-11-30 04:02:11 PM
sanny0066 發表於 2011-11-30 12:21 AM
睇黎你上班中

尋晚打完個句就收左工
衰仔(00) 2011-11-30 04:03:06 PM
nixie 發表於 2011-11-30 01:55 AM

真正有樹菜令得黎會比無機菜多好多洞!
sanny0066 2011-11-30 05:25:21 PM
衰仔(00) 發表於 2011-11-30 04:02 PM
尋晚打完個句就收左工

睇黎你淨係得返工時間先上到mini兔吹水
sanny0066 2011-11-30 05:25:42 PM
衰仔(00) 發表於 2011-11-30 04:03 PM

睇黎你係有機菜達人....咁衰仔同肥B一定好健康
衰仔(00) 2011-11-30 05:37:22 PM
sanny0066 發表於 2011-11-30 05:25 PM
睇黎你淨係得返工時間先上到mini兔吹水

因為屋企電腦已壞左好耐冇拎去整平時放假得閒都會用電話上!
衰仔(00) 2011-11-30 05:37:47 PM
sanny0066 發表於 2011-11-30 05:25 PM
睇黎你係有機菜達人....咁衰仔同肥B一定好健康

jinjin 2011-11-30 05:40:31 PM
衰仔(00) 發表於 2011-11-30 04:03 PM

上次係market place買果包菜芯苗,全包菜既菜葉都滿哂細細個洞,睇到有DD雞皮

快速發帖