呢2日我發現佢好似唔多精神,成日呢0係屋入面
平時一到夜晚就好中意跑轉轉(12am左右)
依家見佢剩係企上去好似想跑但行左2步好似唔知點甘就落返黎走返入屋
飲水呢4,5日好似飲多左水,食野都肯食,但比平時少...

我尋晚仲有同佢用沖涼沙沖涼,但見佢好似沖極個身都好熱甘(我隻手摸到D汗)
我想問佢會唔會有事架?
鼠鼠會唔會感冒架?
同埋佢呢幾日好似有少少luck毛既現象...表面唔見有咩唔同,但籠裡面有時會見到1少汁毛...
:063: :022: :036:

鼠鼠可唔可以做身體檢查架?係咪好貴架?因為我唔之佢咩事牙
wesky 2008-6-4 10:38:32 AM
佢呢個情況真係要去睇下醫生
唔理真係會...
盡快去睇睇咩事~

大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/
沙田大圍積信街69-75號立和樓地下B舖
電話:2687 1030
急症:7116 8888 呼2000

兔仔身體檢查大約要$200蚊
你帶多少少錢去吧~~
祝鼠鼠快d好返~~
wesky 2008-6-4 10:41:20 AM
傷風和感冒

人類可以將病毒感染(傷風和感冒)傳給倉鼠。倉鼠傷風可以迅速地轉變為肺炎和死亡。
徵狀包括:打噴嚏、流鼻水、有時會流眼水、高體溫、和瞌睡。
治療包括:獸醫處方的抗生素,有助於防止第二期的感染。
保持倉鼠身體溫暖是必須的。體重下降、顫抖、吱吱聲和結膜炎可能象徵著Pasteur Ella pneumotropica,一種肺部的感染。同樣,獸醫會處方抗生素治療。
kelly_shing 2008-6-4 01:32:22 PM
想問有無九龍/港島區架?
因為我住西環,返工都係港島區, 我驚趕唔切~
想問旺角DR. LEUNG得唔得架,聽講佢醫兔仔幾好,但唔知倉鼠佢又得唔得呢?
wesky 2008-6-4 01:45:44 PM
旺角果間我唔清楚啊~

紅磡獸醫診所
Dr. Andrew Pilling
九龍紅磡黃埔新村民泰街30號地下
電話:2330 7566
急症:7111 0818 呼174

愛護動物協會
Dr. Cora Heywood
Dr. Clora Dewet
http://www.spca.org.hk/
SPCA 24-Hour Emergency Hotline: 2711 1000
kelly_shing 2008-6-4 02:37:53 PM
唔該晒!!!
我幫倉鼠睇完醫生會返黎講返佢既消息:054:
wesky 2008-6-4 02:42:57 PM
希望鼠鼠無事啦~~^^
kelly_shing 2008-6-4 10:45:26 PM
我今日返去打算睇下佢點先睇醫生
跟著我上網見到有人問關於剪指甲既問題
因為我養緊2隻,有一隻D指甲無過長既問題
但呢隻就有,會唔會係呢個問題所以令佢少左活動呢?
因為佢依家暫時比我見到都係動作比較緩慢
係咪因為指甲長得制搞到佢唔願動呢?

同埋我唔夠膽幫佢剪...驚整親佢,出面有無邊度可以幫倉鼠剪甲既服務?
wesky 2008-6-4 10:59:26 PM
可能有關係
指甲太長  行路會痛吧
我未聽過有寵物店幫倉鼠剪指甲
我諗唯有搵獸醫代勞了~~

另外, 你可以在整一個幼砂紙做底既盒
等佢行入去  可以幫助磨甲~~
kelly_shing 2008-6-4 11:13:07 PM
好好好!!!等我聽日打去問下有無呢個服務先!!
因為我今日幫佢沖涼摸佢個鼻唔濕
所以打算依家先試下幫佢剪左先~
但若果我順口問醫生佢會唔會有其他病...係咪會貴D? = ="
因為我唔肯定個原因導致佢既變化....
醫生表面會唔會睇到?

仲有仲有,今日問左甘多野!!
真係唔該晒你呀!!如果唔係你覆得甘快我實擔心死!!
真係唔該晒你!!:054: :054: :054: :054: :054:
wesky 2008-6-4 11:18:40 PM
自己同佢剪,  小心唔好剪到肉~
即肉色既部分~~

你問佢既話  話唔定會幫佢做埋身體檢查
收返身體檢查既費用都未定
呢層我就唔清楚啦~

我諗  如果獸醫覺得鼠鼠有其它問題  應該會出聲
無理由唔賺你錢架嘛  係咪??
哈哈~~
kelly_shing 2008-6-5 10:05:08 AM
今朝起身比我偷望到佢跑左幾下牙係個轉轉度!!!XDD
等我今日去買張幼砂紙比佢試下work唔work先,
係咪普通倉鼠寵物點都有架喇?大約幾錢張架?

仲有如果佢個鼻有傷口係咪自己會好返?
因為前幾日開始係甘,依家係D血干左痴住係個鼻度...
wesky 2008-6-5 10:12:42 AM
砂紙可以係五金鋪度買
好平~~ 幾蚊架咋

如果傷口好細既話
佢會自己好返   而且好得好快~~
如果結左焦就無問題啦~
你可以搵清水同佢洗一洗個傷口~~
kelly_shing 2008-6-5 10:27:24 AM
其實有D題外話想問你好耐架喇...
點解版主你日日都可以答得我甘快既?
無論朝早定下奏定夜晚...?XDD
你唔洗返工?返學?
wesky 2008-6-5 05:19:24 PM
我依家放緊暑假嘛
唔駛出街既日子咪可以覆得快囉~^^
如果出街就可能要好夜先至覆到~~
得閒多d黎啊~^^

快速發帖