1P 幣
我係新手.........希望大家教我一D養兔注意ge野同知識~
我有好多問題~
1).點幫兔兔剪指甲??
2).係旺角邊到買兔好?
3).買咩用品??
4).點同兔兔做好朋友?
5).點抱兔........?
6).會5會成日咬人?
7).可5可以同佢着"三"??難5難??
8).放兔兔出泥玩,得5得?
9).應5應該買寵物窩,一放佢出泥玩..比佢訓下...等佢開心D呢??
10).應5應該買玩具,一放佢出泥玩...........我陪佢玩下玩具...等佢開心D~~

THX~

霸王栗 2011-12-18 09:25:04 PM
我係新手.........希望大家教我一D養兔注意ge野同知識~
我有好多問題~
答: 人地話最好搵2個人同兔仔剪 , 千期吾好粗暴 吾係佢地會驚咖 不過熟左就吾怕咖啦 ,你可以用普通屋企用個種指甲Kim,我覺得都幾好用 ( 由期係剪手) 剪腳甲就未必用得上啦, 因為腳甲都幾粗,用返幫兔仔剪指甲個隻kim或者用猫猫剪個隻kim都得咖!

我吾識答你, 我隻兔係i love rabbit 買左返黎一個月生金錢癬 而加醫好左 好彩冇事!!

3).買咩用品??
必須品當然買食既先啦!!

第1 我隻兔食緊oxbow 呢隻草 ,買草呢d野 你要睇多d資料, 兔bb同成兔食既草都吾同 ,仲有兔糧,都有分成兔同幼兔食咖,而兔糧食既份量吾係你話鍾意幾多就幾多 (搵資料/ 問店員就知咖啦)   仲有水樽丫 吾好買錯倉鼠飲個隻 ^^

第二 , 兔兔既日用品  你要買兔籠 , 兔仔既廁所 , 裝草既盛器 ,  兔籠同埋廁所呢d就要小心注意吾好揀d幼間既綱底黎買,因為兔仔成日都企係上面好易生腳瘡等等等等

第三 ,護理用品 , 毛梳 , 指甲kim

基本上都係呢d野 零食或其他吾係必須品, 吾計入去,你要自己搵下資料丫!

你對兔仔好 兔仔會知 , 呢d野 只能同你分享感受 , 你要自己摸索

我係抱手,之後再抱屎忽 逗起佢壓落自己心口 , 你吾明就上網搵圖睇啦

6).會5會成日咬人?
睇兔仔既性格 , 我個隻會, 不過佢係玩

兔仔吾洗著3咖 著左返而對佢吾好丫 ,如果你話想同佢保暖咁樣反而令佢暖吾到tim丫
緊係難啦, 我冇一次同佢著到 ( 諗住同佢影靚相 )

緊係得啦, 不過要注意家居安全, 要收起d危險野 eg, 電視 or 盆栽等等

9).應5應該買寵物窩,一放佢出泥玩..比佢訓下...等佢開心D呢??
呢樣野就............ 你自己鍾意啦

10).應5應該買玩具,一放佢出泥玩...........我陪佢玩下玩具...等佢開心D~~
佢可能會吾玩, 買吾買都係你鍾意啦......

希望你可以做個好主人!
花芝媽 2011-12-18 11:59:02 PM

可以BOOK兔協/PETSHOP 剪指甲  到時人地幫你兔仔剪個陣  你可以問+學下佢點剪  順手睇埋佢D手勢
都可以係依個網站搜尋爬文   有唔少兔友都有出過POST問點剪好^^ .
旺角買兔真係唔知    見大部分PETSHOP環境都唔好..        你都可以上兔協望下有冇兔仔合眼  當幫佢地搵返個新家..     
如果真係要係PETSHOP買    買完  後  ''盡快''    BOOK 1個會睇兔仔既醫生做身體檢查

3).買咩用品??
籠    草     水''津''     食糧*草 糧        梳毛用既梳         買/用D新既毛巾洗好比兔仔用(抺地方 如:尿.  作清潔用途  或保暖作用)
好講 兔仔性格   每隻唔同             慢慢養落   有D耐性 (兔仔都比較慢熱)        到時你會知道點同到佢做好朋友
你可以上兔協既網站   佢有教人地點抱兔仔                  ''一定絕對唔可以扯住佢地耳仔抱''
6).會5會成日咬人?  
你整嬲佢 佢當然係會咬 ..       你阻住佢行路    佢都會輕輕力咬  叫你走開D     因為佢地用口多過用雙手   
著一陣影下相就可以既..   
但如果你幫佢著衫為左保暖   其實係無必要    人地話兔仔著左衫壓住佢D毛係保唔到暖
加上兔仔係一個愛清潔既小動物   中意LAM下身體 腳仔    著左件衫 =  LAM件衫
加上冬天佢都會有厚毛係保到暖 ((除非你幫佢剪左佢 =  = ))    當然 夏天你都要為佢修一下毛      你自己都唔會夏天著件厚毛衣..
絕對可以放係屋企比佢走     你都可以買個圍欄圍起佢玩既地方          但請收好你D電線  /  有危險 / 佢會吞落肚既野
如果出野外   兔仔成左年先低抗力好左會比較好      你都可以問醫生 加上搵醫生開藥  比佢出野外玩個陣   唔會野到D小虫仔上身
可以   一間屋仔 / 草屋     你自己都有間屋企   兔仔都可以有自己既小屋
10).應5應該買玩具,一放佢出泥玩...........我陪佢玩下玩具...等佢開心D~
1個廁紙筒 塞滿草佢都可以玩好耐    玩具唔洗買太多  可能1~2件就可以     識發聲  推得陏 佢地都好中意
有D兔仔中意你同佢玩  多過佢自己同自己玩
1隻兔仔出黎玩 做下運動既時間   係要4小時以上     
如果每日靜係比佢出到黎 得4小時左右  
你買既籠要大D  ..   希望係籠都訓得舒服D ..       地方可以既話  最好買個圍欄^^    咁你個籠都唔洗甘大個..
成日關佢係細細個既籠會好悶

網站上有--  兔兔寶典      養兔之前  得閒爬下文  /  搜尋關鍵字眼   睇一下舊既貼子   
了解一下佢既習性/食物/地方/健康

睇下自己有冇心理準備 / 心機去照顧  
爬哂寶典D文  大部分兔仔既野你都會識一半  
唔會到時養緊  有特別野發生   搞到自己雞手鴨腳 XP

hoho93 2011-12-19 06:56:39 PM
霸王栗 發表於 2011-12-18 09:25 PM
我有好多問題~

thx;)~~
hoho93 2011-12-19 06:57:05 PM
花芝媽 發表於 2011-12-18 11:59 PM
可以BOOK兔協/PETSHOP 剪指甲  到時人地幫你兔仔剪個陣  你可以問+學下佢點剪  順手睇 ...

THX~~~
kwan104kwan 2011-12-19 10:44:00 PM
你去兔協領養,唔使錢、幫到兔仔,又學到點照顧他們!

我都係領養ga
lukyee86111 2011-12-19 11:22:35 PM
u better visit the website of hk rabbit society first before u decide to buy or adopt a rabbit

不過我係買左兔仔,先知有兔協

快速發帖