1P 幣

我家BoBo都養左就黎2年lu,但咬籠問題依然存在,
佢細個果陣,都只係咬幾下,想出黎玩
但大個左,仲比以前咬得多,朝早咬,三更半夜 有時都咬
明明已經有足夠草&水,應該唔係為左磨牙,平時放出黎玩成4粒鐘
都係咁咬籠,點算? 一黎嘈住我訓,二黎驚影響佢D牙齒  Help!!!

補充:
用圍欄應該唔得,一黎我屋企太細唔夠位,二黎佢可以跳過成68cm 既板

sanny0066 2011-12-28 02:23:40 PM
我隻兔每日咬圍欄我已經好頭痛一望住佢佢又唔咬....一擰轉頭就......
gloria 2011-12-28 02:27:20 PM
sanny0066 發表於 2011-12-28 02:23 PM
我隻兔每日咬圍欄我已經好頭痛一望住佢佢又唔咬....一擰轉頭就...... ...

BoBo都係咁,望住佢又唔咬,係度扮無知
gloria 2011-12-28 02:32:45 PM
Twhtracy 發表於 2011-12-28 02:29 PM
奶爺都有咬 但好明顯係我係屋企行唻行去唔理佢 佢先咬...
或者我無通知佢夠鐘要番入去就引左佢入去佢都會咬 ...

但我已經成日同佢玩,訓覺先唔理佢
sanny0066 2011-12-28 02:58:53 PM
gloria 發表於 2011-12-28 02:27 PM

呢個情況我真係好有衝動 衝去兜佢屎忽
sanny0066 2011-12-28 02:59:33 PM
gloria 發表於 2011-12-28 02:32 PM
但我已經成日同佢玩,訓覺先唔理佢

其實佢係覺得太孤單.太寂寞
貓仔兔 2011-12-28 03:58:27 PM
我隻兔都會,睇過本書可以用板加高圍住個籠等佢咬唔到,不過唔知得唔得, 而家因為凍,用左毛巾圍晒個籠得個"天花小洞",叫左佢返籠,佢都會例行咬吓,見無人SO佢就會收隊架喇!

唔知呢個方法用喺你兔身上得唔得呢?
wesky 2011-12-28 04:22:30 PM
用圍欄吧
Dylan 2011-12-28 05:01:31 PM
gloria 發表於 2011-12-28 02:27 PM

其實有無唸到放養呢, bB 放養之後就無咬圍欄同籠丫. 徐咗吸塵果時困住佢之外
sanny0066 2011-12-28 05:25:29 PM
Dylan 發表於 2011-12-28 05:01 PM
其實有無唸到放養呢, bB 放養之後就無咬圍欄同籠丫. 徐咗吸塵果時困住佢之外  ...

我隻衰囡 放養都仲咬圍欄
Dylan 2011-12-28 05:53:57 PM
sanny0066 發表於 2011-12-28 05:25 PM
我隻衰囡 放養都仲咬圍欄

你有無比多d草同木球比佢磨牙呀, 咬籠對牙齒唔好, 唔好比佢咬呀!
katy 2011-12-28 05:58:30 PM

佢地唔識出聲。 如果一咬籠就理佢,佢之後都係用呢個方法叫你嫁~~~

要兔奴get下佢想表達d咩.... (以下係我之前遇過,睇下幫唔幫到你。 當然,要睇返佢個性格吧)

有時個籠太多屎屎 (佢頂唔順),叫你換左佢、
叫你呵佢、
出街玩 / 玩唔夠、
加水加草、
食零食、
你要出街,唔比你走……
gloria 2011-12-28 06:52:43 PM
貓仔兔 發表於 2011-12-28 03:58 PM
我隻兔都會,睇過本書可以用板加高圍住個籠等佢咬唔到,不過唔知得唔得, 而家因為凍,用左毛巾圍晒個 ...

我試過用類似既方法,但佢就"胡,胡"聲,發嬲,改為抓籠,好霸道,被佢恰到盡
gloria 2011-12-28 06:55:52 PM
Dylan 發表於 2011-12-28 05:01 PM
其實有無唸到放養呢, bB 放養之後就無咬圍欄同籠丫. 徐咗吸塵果時困住佢之外  ...

我曾經試過"假放養",秘密睇實佢,但佢周圍野食or咬or 搗亂
花芝媽 2011-12-28 07:09:05 PM
我初初用圍欄 佢都會周圍咬  但過一排就無  同埋要收好D電線個D野就無野比佢咬 ..

有時晚上訓教 我用矮少少既格仔網欄住唔比佢入房 / 早上夠鐘比佢入黎玩  ..     花生就會咬 嘈醒我 但好輕力咬 陰D陰D咁咬        

地方可以就用圍欄養啦 ..  兔仔開心D    同埋有個欄  唔洗驚佢去左廚房個D

快速發帖