BoBo 咬籠煩惱

gloria 發表於 2011-12-28 14:17|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
1P 幣

我家BoBo都養左就黎2年lu,但咬籠問題依然存在,
佢細個果陣,都只係咬幾下,想出黎玩
但大個左,仲比以前咬得多,朝早咬,三更半夜 有時都咬
明明已經有足夠草&水,應該唔係為左磨牙,平時放出黎玩成4粒鐘
都係咁咬籠,點算? 一黎嘈住我訓,二黎驚影響佢D牙齒  Help!!!

補充:
用圍欄應該唔得,一黎我屋企太細唔夠位,二黎佢可以跳過成68cm 既板

katy 2011-12-29 10:01:52 AM
sanny0066 發表於 2011-12-28 11:22 PM
我隻衰Be..次次咬都係咬圍欄同一片..同一個方向..就係去Kay媽媽間房..因為之前曾經俾佢偷走過2次入左Kay ...

哈哈~~ 佢唔明點解而家冇得去ma!!!

呀B 呢排都成日入兔爸個床下底... 比兔爸趕出黎,都咬野抗議...
sanny0066 2011-12-29 10:43:41 AM
katy 發表於 2011-12-29 10:01 AM
哈哈~~ 佢唔明點解而家冇得去ma!!!

呀B 呢排都成日入兔爸個床下底... 比兔爸趕出黎,都咬野抗議... ...

我今個星期6就封Q左個圍欄佢..反正有好多ABC膠係道冇用
sanny0066 2011-12-29 10:44:36 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-29 10:19 AM
奶爺有齊草球木球  但佢都係中意咬欄 不過我發現佢係陰d 陰d 咁咬... 用唻叫兔奴... 見無人so 佢佢就收工 ...

Be分明就唔係想叫我...因為我次次一起身想行埋去..佢已經嚇到彈開左去城堡後面
sanny0066 2011-12-29 11:01:45 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-29 10:56 AM
你肯定係成日兜人pat pat 人地怕左你!!!!

奶爺: 你唔好蝦我老婆仔啦

鬼叫佢咁曳..乖乖地趴下咪好囉..佢今朝又咬城堡...趁我沖涼的時候
sanny0066 2011-12-29 11:06:41 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-29 11:03 AM
奶爺: 老婆仔 你過唻我到丫 我日日都咬abc 咩都咬.. 無人兜pat pat ga 而家

教壞細路呀你
肥墨魚 2011-12-29 11:26:01 AM 來自手機
貓仔兔 2011-12-29 01:37:14 PM
gloria 發表於 2011-12-28 06:52 PM
我試過用類似既方法,但佢就"胡,胡"聲,發嬲,改為抓籠,好霸道,被佢恰到盡 ...

係咪個籠細得滯佢唔高興呀?如果唔係就唔好理佢,唔係寵壞左好麻煩架!
貓仔兔 2011-12-29 01:40:17 PM
gloria 發表於 2011-12-28 06:55 PM
我曾經試過"假放養",秘密睇實佢,但佢周圍野食or咬or 搗亂

你或者試吓放佢出來,同佢跑一輪消耗D體力至俾佢返籠睇下得唔得,我個隻玩到攰會乖乖覺覺豬架!
貓仔兔 2011-12-29 01:48:04 PM
sanny0066 發表於 2011-12-29 10:44 AM
Be分明就唔係想叫我...因為我次次一起身想行埋去..佢已經嚇到彈開左去城堡後面 ...

佢只係想返KAY媽身邊....唔想留係個掃佢屁股嘅人隔離~~~
iloverabbit 2011-12-29 02:49:34 PM
gloria 發表於 2011-12-28 02:32 PM
但我已經成日同佢玩,訓覺先唔理佢

我都係我屋企全日有人,所以我全日都放佢最黎玩(除左訓覺).......但佢都咬
nixie 2011-12-29 11:06:53 PM
sanny0066 發表於 2011-12-29 02:07 AM
真係未見過有...我諗要都係要代訂都唔會平得去邊..我都係想買 龍貓樂園 個超大兔籠 ...

灰色有jump板個個 @@?
nixie 2011-12-29 11:08:37 PM
sanny0066 發表於 2011-12-29 02:07 AM
真係未見過有...我諗要都係要代訂都唔會平得去邊..我都係想買 龍貓樂園 個超大兔籠 ...

gloria 2011-12-30 05:18:34 PM
貓仔兔 發表於 2011-12-29 01:40 PM
你或者試吓放佢出來,同佢跑一輪消耗D體力至俾佢返籠睇下得唔得,我個隻玩到攰會乖乖覺覺豬架! ...

佢唔會乖乖覺覺豬架,訓一陣又咬,再訓一陣再咬
每一次我以為搞掂再佢,點知....又咬la~
gloria 2011-12-30 05:20:41 PM
貓仔兔 發表於 2011-12-29 01:37 PM
係咪個籠細得滯佢唔高興呀?如果唔係就唔好理佢,唔係寵壞左好麻煩架! ...

我懷疑我真係寵壞左佢咁點算?!?!
sanny0066 2011-12-30 06:16:48 PM 來自手機
nixie 發表於 2011-12-29 11:08 PM

對呀就係想換呢個@@

快速發帖