想兩籠換一個大籠

Y_S_ 發表於 2012-01-11 15:26|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印

想請問有冇兔友都用緊Marukan抽屜式兔籠MR-306??
如果兩個隻成兔一齊住會唔會迫左D

話說係咁GE , 我兩個小寶平時日頭係用圍欄圍住活動 , 夜晚返黎就放廳跑,
兩個係識去尿尿 , 係間唔中間唔中亂咁尿尿,
但唔知點解最近日每日放工返黎都總見到佢地亂咁尿尿 , 真係唔知係佢地發脾氣定自由度大得濟,
但都幾困擾,所以就諗會唔會好似以前咁日頭都係籠內活動 , 夜晚先出黎玩咁會好D ,
所以想換個大D GE籠等佢地日頭可一齊 , 定係各位兔友有冇其他意見可以俾我 ,
唔該哂你地呀

nixie 2012-1-11 04:13:50 PM

你兩隻兔兔都好令呢>__<

我暫時見過最大都係m字頭個深灰色大兔籠咋

我個籠都ok大..兩隻兔兔住 但唔係咁多人中意~
借人地個blog 入面有相http://cherryyang0927.pixnet.net/blog/post/29293599
nixie 2012-1-11 04:51:40 PM

呢款都同m字頭的差唔多size  IRIS RU-800
http://img04.taobaocdn.com/imgex ... XXX_!!114458536.jpg

另外iris 有好多狗仔籠 好令..好日本feel 哈
size夠晒兩隻兔的...  但就冇個d格仔網.. 兔兔識去廁所既話...就冇咩問題

hh0 2012-1-11 05:06:24 PM
我以前用過MR-306, 3隻一齊住, 因兔兔品種size細都ok
但見你果兩隻係賓尼, size較大,  一齊住可能會有D迫
你有無見過個籠實物幾大
maya_will 2012-1-11 06:49:19 PM
我係用m字頭既細size
可能我兩隻bb..又一兔一籠..都係岩岩夠住
我睇過m字頭大size既實物
其實都唔係大好多
你兩隻兔兔都係大size
我覺得你不如自已整個籠比佢好過
姐係照你而家個方法
晚上先放佢地出黎跳下
到你地訓教再要佢地入圍難
咁樣會好d
市面上d籠..我睇過好多都好細size
花芝媽 2012-1-11 07:40:30 PM

我用緊M字頭81長度既籠.. 2隻獅子兔.. 1歲幾了..    我係籠+圍欄放養..
如果係話日頭住2隻係入面..   我覺得都係緊緊岩岩好 唔太迫又唔太闊   ...        
有個籠9X仲長.. 但佢唔夠高身~_~  兔仔企唔到係到  

你2隻兔幾歲??  亂屙尿有機會係霸地盤嫁..  我2隻兔有時都會亂屙..  
但你話佢地亂屙.. 係圍欄出面定籠入面?  

wesky 2012-1-11 08:50:04 PM
籠加圍欄放養x2
Y_S_ 2012-1-11 08:57:32 PM 來自手機
nixie 發表於 2012-1-11 04:51 PM
呢款都同m字頭的差唔多size  IRIS RU-800
http://img04.taobaocdn.com/imgex ... XXX_!!114458536.jpg

好多謝你呀,你的小寶都好可愛呀。
我都有諗過用狗籠,就係冇網底打消左念頭。
佢地有時好搞笑,企係厠所度但patpat又向外。唉
Y_S_ 2012-1-11 09:08:06 PM 來自手機
hh0 發表於 2012-1-11 05:06 PM
我以前用過MR-306, 3隻一齊住, 因兔兔品種size細都ok
但見你果兩隻係賓尼, size較大,  一齊住可能會有D迫
...

嗯,佢地都真係有點大隻,尤其細仔仲係咁咁食,哈。
其實有見過實物大小,所以都擔心先上黎一問,咁即唔建議??
Y_S_ 2012-1-11 10:47:10 PM
maya_will 發表於 2012-1-11 06:49 PM
我係用m字頭既細size
可能我兩隻bb..又一兔一籠..都係岩岩夠住
我睇過m字頭大size既實物

但點自已整呀??????
Y_S_ 2012-1-11 11:01:59 PM
花芝媽 發表於 2012-1-11 07:40 PM
我用緊M字頭81長度既籠.. 2隻獅子兔.. 1歲幾了..    我係籠+圍欄放養..
如果係話日頭住2隻係入面..   我覺 ...

我其實都係兩個70長既籠 ,一隻就兩歲(砵砵豬﹣啡色),一隻就一歲(羊咩咩﹣白色)
日頭都係籠+圍欄放養,其實我我換呢個籠都係比我而家個大10CM平方,係多埋樓上半層

我鎖返佢地入去兩日 , 今日鎖左一陣都係唔忍心又放返出黎
跟住唔住邊個衰仔係廁所附近又疴左 , 結果都係死死地你拖左先出門,岩岩返黎好乖冇事

佢地兩個都絕左育,唔似以前霸地盤咁 , 係圍欄出面疴,我估係大果隻發脾氣,加以前唔識教教唔好

C360_2011-10-01 15-29-30.jpg (254.1 KB, 下載次數: 55)

日頭返工同夜晚訓覺我都俾左半間房佢地

日頭返工同夜晚訓覺我都俾左半間房佢地

花芝媽 2012-1-11 11:42:50 PM

主要想換個大籠係點解既.. 我唔係好明HAHA      
Y_S_ 2012-1-12 12:02:48 AM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-1-11 11:42 PM
主要想換個大籠係點解既.. 我唔係好明HAHA

即唔要兩個細籠換一個大籠,
一黎好打理d,搬出搬入都方便d,
二黎如果尿尿冇改善,就日頭鎖佢地入籠。
maya_will 2012-1-12 12:05:22 AM
Y_S_ 發表於 2012-1-12 12:02 AM
即唔要兩個細籠換一個大籠,
一黎好打理d,搬出搬入都方便d,
二黎如果尿尿冇改善,就日頭鎖佢地入籠。 ...

不如你鋪d尿片係地下
咁樣又唔洗用籠
又易打理
Y_S_ 2012-1-12 12:53:24 AM 來自手機
maya_will 發表於 2012-1-12 12:05 AM
不如你鋪d尿片係地下
咁樣又唔洗用籠
又易打理

佢地會咬,見咩咬咩,哈哈

快速發帖