1P 幣

我前日幫囡囡抹手腳,發現佢每一隻手指同每一隻腳趾(指甲下小小D肉嘅側邊有損,傷口似一條紅色痕)(同埋包住指甲邊D肉就好似乾燥咁甩皮)
我平時放佢出黎玩,佢每次尿尿同屎屎都好鐘意入狗籠都痾,唔肯返入自己個籠入面廁所到痾
一來個狗籠有啲有生(瘦)嘅痕跡,我怕囡囡刮傷腳。二來係狗狗去廁所嘅地方,囡囡又入去痾...太污穢拉 同埋狗籠唔適合佢用驚囡囡容易整親腳。
我試過關上狗籠門口唔俾囡囡入去痾 ,佢竟然坐係門口前面等同痾
近排我係到見到有人話可以搽凡士林治療腳瘡,雖然囡囡唔係生腳瘡,但我有幫佢搽少少凡寸林修護佢啲乾燥腳趾同手指,除佐凡士林我想問仲有咩藥膏適合兔兔搽,我怕佢自己洗身食佐!
花芝媽 2012-1-28 05:32:54 PM
我諗你盡快帶佢去睇醫生比較好=  = ..... 同埋唔好再比佢入狗籠  教好佢了...   
wesky 2012-1-28 07:24:49 PM
無其它啦,凡士林係等腳枕無咁乾,預防演變成腳瘡
腳瘡就一定要睇醫生,唔可以亂搽,因兔兔會食晒落肚
nixie 2012-1-28 10:07:25 PM

你去買塊膠既豬仔板放係個狗籠啦   兔兔踩住都冇咁大問題><
MIA 2012-1-29 12:25:09 AM
wesky 發表於 2012-1-28 07:24 PM
無其它啦,凡士林係等腳枕無咁乾,預防演變成腳瘡
腳瘡就一定要睇醫生,唔可以亂搽,因兔兔會食晒落肚 ...

囡囡唔係生腳瘡><''
MIA 2012-1-29 12:31:50 AM
花芝媽 發表於 2012-1-28 05:32 PM
我諗你盡快帶佢去睇醫生比較好=  = ..... 同埋唔好再比佢入狗籠  教好佢了...    ...

佢每次都當我講嘅野耳邊風!
花芝媽 2012-1-29 12:40:50 AM
隻手指同每一隻腳趾(指甲下小小D肉嘅側邊有損,傷口似一條紅色痕)(同埋包住指甲邊D肉就好似乾燥咁甩皮)

如果真係損左..  有細菌會好麻煩      
MIA 2012-1-29 12:49:55 AM
nixie 發表於 2012-1-28 10:07 PM
你去買塊膠既豬仔板放係個狗籠啦   兔兔踩住都冇咁大問題>

你個提議係好
但我唔會再俾佢入到狗籠VV同CC

nixie  你隻兔兔識係固定地方去都好丫 我個兩隻隨地all- -  2012-1-29 06:09:13 PM
MIA 2012-1-29 01:56:36 AM
自從佢絕佐育之後,就愈泥愈曳!真係吾明點解?

快速發帖