1P 幣
新買賓尼兔(4個月大)女女四日* 努力爬了各大了forum了解兔兔特性,
但有以下問題非常希望有經驗的兔爸兔媽指教, 非常感激!

1) 兔籠位置- 由於兔籠是放在我房間的工作桌上, (籠邊已是桌邊)未知是不是離地高, 打開門後, 兔兔探頭但沒有走出來.因為看過文章, 說兔兔自願出入籠是最理想的, 如果我是抱兔兔出廳活動, 是否非自願?

2) 上廁所- 第一天, 我根據PET SHOP 教, 整籠鋪環保紙砂, 兔兔到處大小便,
之後第2天, 我把所有砂掉走, 留一些深的便便及有尿的砂到兔廁. 並改為只在兔廁附近鋪砂 (即大約2分1個籠)
兔兔真的聰明地只有有砂的地方大便, 小便已經會在廁所上*
如果我明天把只在兔廁鋪砂及加便便, 這樣對兔兔的上廁訓練是否太快?
我更擔心出籠又的大小便問題, 因為籠在高處, 兔兔不可能跳回籠再上廁所吧?
如果兔兔自由活動時, 把兔廁也拿出廳, 這樣好嗎??

3) 食量問題, 因為PETSHOP 之前主要給T 草, (久唔久先俾少少A草),
但得知一歲前的兔兔應多食A草, 於是這幾天, 我T草 A草 是一半半比例的餵
但問題: 兔兔的便便由很健康的金黃色變得黑了,
另外是, 兔兔不肯吃T草中的大莖, 及A草中的碎草
因為我擔心兔兔沒有草, 所以我見兔兔停止食草 (即餘下T草中的大莖, 及A草中的碎草)就加新的草
是不是我這樣令兔兔太識揀食, 今天我打算待兔兔吃光那些莖才加新草, 這樣正確嗎? 兔兔會不會餓了...

先問這幾個問題, 因為我擔心了很久, 出街幾小時都會擔心兔兔怕冷, 不夠草等等...我想是我太緊張, 但我真的想做最好的責任
煩請大家多多指教, 很感激!!
wesky 2012-2-19 10:25:59 AM

1. 你可以將成個籠搬出廳, 再開門俾佢行出黎

2.  你可以試下淨係廁所鋪墊料, BTW  木粒鋪廁所比較吸味和吸水
     出籠活動時, 成個籠搬出廳吧, 但你都可以買多個廁所既, 先教佢學識籠裡面去廁所, 再教籠外去廁所好似好啲

3. 變黑不是問題,  幼兔可以食多啲 A 草, 加 T主要係等佢第時轉草轉得易啲, 如食A草軟便多, 可加返多D T 草
   你飼緊邊隻 T 草??  兔兔唔食就食架啦, 擺幾日都係唔食莖.. 所以每箱草都有約 1/4 係浪費左...
   出街果陣, 放多d 草, 夠佢食成日就唔駛擔心, 另外可以買張 vetbed , 天氣冷可以用毛巾包一包個籠, 防止冷風吹入
花芝媽 2012-2-19 02:02:04 PM
你個籠放係好高嫁?   有冇相睇下??
sharonlai 2012-2-19 06:38:21 PM
我都係覺得個籠放地安全得多,萬一兔兔係籠裡面跳的忘形時個籠郁左就危險(個人擔心)
另外,兔兔頑皮偷走左出黎咁高好易整親!
happyyuki 2012-2-20 03:52:15 AM
Y
多謝大家悉心指教=)
今天開始y只在兔廁放砂, 兔兔食食下草會急忙跳到廁中便便, 好可愛
不過尚有少許大便是在廁附近的 但我已經好開心 兔兔好叻

我今天把籠放出廳, 但兔兔都不願出籠, 我應該抱好出來嗎??
因為兔兔只回家幾天, 我怕她尚未孰習, 不想嚇親她

另外兔兔真的吃剩很多t草莖, 所以只好掉去??
arkayhk 2012-2-20 10:22:00 AM
1) 假如你想兔兔自己走出籠.你要留意下張檯周圍安唔安全,兔兔會唔會出左黎自己跳落地...咁樣係好危險.
因為醫生講過兔兔既腳骨係好幼,好易跌斷腳架..(上次我帶豬兜去做絕育,姑娘見我放低個出街袋係櫈上,開左個門,佢叫我小心睇住兔兔,佢話見過有d兔兔就係咁樣跳左落地斷左骨)
所以如果你要想佢出籠,真係要留意呢樣.同埋最好放地下,有d兔兔怕高架...我另一隻兔怕高,有時我放佢係梳化,佢想落地,但見咁高唔敢落.

2) 要睇下你隻兔會唔會出籠仲便便/尿尿,我屋企隻豬茵出籠唔會痾...但豬兜因為鍾意霸地盤,一出籠就喪痾尿...=.=""" 我都搞豬兜唔掂

3) 小兔應該係食A草.因為營養充足d...到大d先慢慢轉t草ga...(我唔知幼兔食a草+t草會唔會唔好)
丫芷^0^ 2012-2-20 06:57:51 PM

新買賓尼兔(4個月大)女女四日* 努力爬了各大了forum了解兔兔特性,
但有以下問題非常希望有經驗的兔爸兔媽指教, 非常感激!
***好高興你為兔兔爬文, 歡迎你加入兔奴這個大家庭, 我們一齊互相學習啦***

1) 兔籠位置- 由於兔籠是放在我房間的工作桌上, (籠邊已是桌邊)未知是不是離地高, 打開門後, 兔兔探頭但沒有走出來.因為看過文章, 說兔兔自願出入籠是最理想的, 如果我是抱兔兔出廳活動, 是否非自願?
***其實兔兔是一種細膽小動物, 如果你的書台像一般書台的高度, 兔兔一定唔敢跳, 而且一跳下來唔小心骨折就慘啦.....另外兔兔性格也是十分好奇, 整日都探頭探腦.至於是否想出黎都說不定的. ***

2) 上廁所- 第一天, 我根據PET SHOP 教, 整籠鋪環保紙砂, 兔兔到處大小便,
之後第2天, 我把所有砂掉走, 留一些深的便便及有尿的砂到兔廁. 並改為只在兔廁附近鋪砂 (即大約2分1個籠)
兔兔真的聰明地只有有砂的地方大便, 小便已經會在廁所上*
如果我明天把只在兔廁鋪砂及加便便, 這樣對兔兔的上廁訓練是否太快?
***你的兔兔好聰明,其實要搞清楚兔兔是認味道去廁所,還是認廁所吧***

我更擔心出籠又的大小便問題, 因為籠在高處, 兔兔不可能跳回籠再上廁所吧?
如果兔兔自由活動時, 把兔廁也拿出廳, 這樣好嗎??
***對呀,沒有可能. 所以一定要把廁所一起拿出來給兔兔用***

3) 食量問題, 因為PETSHOP 之前主要給T 草, (久唔久先俾少少A草),
但得知一歲前的兔兔應多食A草, 於是這幾天, 我T草 A草 是一半半比例的餵
但問題: 兔兔的便便由很健康的金黃色變得黑了,
另外是, 兔兔不肯吃T草中的大莖, 及A草中的碎草
因為我擔心兔兔沒有草, 所以我見兔兔停止食草 (即餘下T草中的大莖, 及A草中的碎草)就加新的草
是不是我這樣令兔兔太識揀食, 今天我打算待兔兔吃光那些莖才加新草, 這樣正確嗎? 兔兔會不會餓了...
***顏色不是問題,黃金色是纖維夠,因為成兔不可以吸收過量鈣質,只能吸收T草纖維,所以成黃金色.但T草營養沒有草多, 而幼兔一定要大量吸收鈣質營養,所以要食大量A草,這樣兔兔抵抗能力才好.通常幼兔會食全A草或 T草:A草 8:2 的比例.是關一方面可以吸收A草,一方面可以磨牙,兔兔也可以快點適應變1歲時轉全T草. 若果不食的,通常也不會再食, 你可以狠心點試試不加草是不是什麼都不食.***

先問這幾個問題, 因為我擔心了很久, 出街幾小時都會擔心兔兔怕冷, 不夠草等等...我想是我太緊張, 但我真的想做最好的責任.
***很欣賞你的責任感, 冬天可以加VETBED,在籠四周用毛巾圍起擋風,但要小心空氣流通問題 ***

煩請大家多多指教, 很感激!!
***謝謝你為兔兔做的, 多些上來一起討論吧^^***
happyyuki 2012-2-21 07:12:31 PM
好多謝你地既幫忙同鼓勵呀, 可能我仲係新手, 所以兔兔每個變化都令我好疑惑

兔兔本來很聰明的, 會跳上兔廁去小便,
但昨日回家, 發現兔兔把放在角的兔廁移到近門口位, 又常常蹲/趴 在上面休息
而在其他角落 (沒有鋪砂) 小便,
唉.....所以是我的兔兔其實未學識上廁所, 定係她發脾氣......
會不會因為我不肯加新草, 要她食餘下的莖(其實她肯食的, 如果沒有選擇的情況下), 所以唔開心?

因為有小便, 我覺得好污jo, 所以用水沖乾淨個底盤,
同自己講, 不要氣餒, 要再努力train過*
同樣係兔廁放砂, 及少少之前的深砂及便便,
但晚上, 兔兔又咬住廁所搬向門口位, 又在籠中跑來跑去, 最後更在其他角落小便

是不是我做錯事, 兔兔不開心, 定係佢只係悶, 想搬野咬野?

今日我清潔哂d小便, 將兔廁調到有小便的角落, 但仲未見到佢小便我就要出門口, 現在未返到屋企, 好擔心會係咩情況...? 未知有經驗的兔爸兔媽可否指教我應該點應付:<

另外, 兔兔訓覺多左, 由母雞蹲似的姿態, 變成雙手伸直,
有時仲隻腳都伸直的側睡, (有時仲訓到見到肚攬仔...)
睇過文章, 是兔兔覺得安心才會這樣, 但我總擔心是不是兔兔不開心所以躲在角落睡覺好過......

因為兔兔回家不足一星期, 我真係好怕自己照顧不周.....
Elyseee 2012-2-22 08:29:24 PM

我大囡來既時候,我頭個幾日無放過佢出來,因為我個陣睇左幾本書都話要比佢地熟悉個環境。不過個幾日都一直有用手餵佢食糧(比佢知道我要同佢fd fd,我是善良的好人)幾日後就開始開籠門,比佢自己出來,但因為佢驚初初就不停跳出跳入。之後一星期後左右就比佢出來幾個字,約半個鐘,就叫佢返入籠,慢慢先開始加佢鐘,到5年後既今日佢已經係24小時通屋走既大帝。
教佢去廁所我係張佢食野和廁所都係同一位置,因為佢地好鐘意一邊食一邊柯,所以我就將草架放在籠的右上角,廁所在右下角,水樽都係起附近。初初有少少柯出界,就立刻抺,抺完放入佢個廁所。慢慢佢知道邊到去廁所,我先放佢出來的時間耐d。
不過你要留意佢初初出來好多都會偷柯尿,柯屎,因為要留味,動物既本性,你呢個時候唔好大聲罵,嚇親佢。不過你一見佢柯尿可以立刻抱佢上黎哦佢,好似唸經咁,你唔好柯尿呀~你做咩柯尿~~依依哦哦咁哦佢。話多幾次佢就驚驚,因為佢地諗野係聯想法,偷柯尿等於比人哦。
關於草個方面,我地其實都可以話係睇屎做人,你呢個時候可以比多dA草,a草多d都唔怕,因為佢咁細個要營養好d,抵抗力先會好。除非佢柯d屎比較軟,就要加返dT草,小dA草,7個月大左右就要CUT A草了。
照顧兔仔比照顧猫狗更需要耐性,付出更多心機,時間~加油咯~~
歡迎你加入兔奴帝國
奶茶媽 2012-2-23 12:08:16 AM
我都就黎買bunny 啦!!!! 我都爬文爬左幾日= =
而家打算搵齊哂d用品, 佈置好哂先慢慢買rabbit
畢竟合眼緣的bunny不常見...........

快速發帖