我隻倉鼠兩歲半,這星期發現倉鼠甩毛(30%甩毛),露出紅紅的皮膚,但倉鼠仍然十分健康有跑轉轉和進食正常。

救命!!!!!!! 我應該怎樣做??? 

我估計應該是皮膚病,我怕倉鼠會愈來愈嚴重,成身甩晒D毛!!!!

聽過有皮膚水或皮膚膏那些產品,請問有沒有朋友用過? WORK嗎? 咩牌子? 邊到可買到?

萬分之感謝大家幫忙!!!!!!!!!! 我十分擔心!!!!!!

J.Milner 2012-2-20 12:56:32 AM 來自手機

兩歲半 已經照顧得十分好 好長命
單從文字好難判斷係乜事
如果你有注重清潔 老實講皮膚病機會不大
可能係年紀大淋巴系統出左問題
我之前有隻鼠就係好似你同一情況
結果唔係皮膚病 係淋巴系統問題
老年鼠的常見病來的
J.Milner 2012-2-20 12:58:59 AM 來自手機
街外產品唔好亂用
見議你睇獸醫
能夠照顧到兩歲半 你一定係個好好的主人
唔好等了
hamstertroy 2012-2-20 02:43:06 AM

甩毛可以係好多原因, 例如皮膚問題, 腫瘤細胞, 壓力等...
好難講, 有問題就應該去睇醫生對症下藥, 唔係自己咩事都唔知亂來
就算知咩事都未必買到正確的藥, 又要計份量, 總之就唔好亂來!!

最好就爭取黃金救援時間, 睇醫生對症下藥
講真實際網上冇人可以答到你
就算醫生隔空都唔能夠肯定, 一樣要當面摸當面check當面做test

建議去看大圍Tiger (初診金 - HK$290):
http://www.taiwaiexotic.com/cn_contact

Tiger難book急就先去看屯門Gerry (初診金 - HK$2XX):
http://www.victoriavet.com.hk/chi/contact.html
wesky 2012-2-20 07:44:34 AM 來自手機
年老亦係甩毛的其中一種因素
皮膚有冇異常呢?
奶茶媽 2012-2-29 01:51:31 AM 來自手機
兩歲半了,要好好珍惜呀!!錢不要慳,帶佢睇醫生啦,到你失去左佢,多多錢都換唔返一曰嘅相處時光,唉。。。我隻鼠都一歲多了,相伴曰子太少了,牠離開時我該怎麼接受?每次想到就流淚,唉
ellisluk 2012-8-10 10:59:47 AM
我隻倉鼠也甩毛
fluffy 2012-11-7 08:07:38 AM
The only way is to 睇獸醫

快速發帖