a_alex_coolplate
$60 一塊
唔知有冇兔友買左呢??
想買返塊塊 但唔知好唔好用
christineo_o 2008-4-1 07:46:42 AM
其實以我所知只係鋁定咩板一塊 又好薄 雖然都唔會介手 不過以兔仔咁嫩既皮膚
我都會擔心佢地會整親  我過幾日會去買雲石板or磁磚  唔駛去賣兔仔野度買都得
只要去d eg雲石鋪 裝飾公司都可以 前者可以根據你要size介 再打磨 後者較多係現成size 要自己choose 不過未必有得磨滑
不過咁買由好貴到好平都得
wesky 2008-4-1 06:05:25 PM
我都有諗過買雲石
你買左之後話我知  俾我睇下咩樣 ~~:054:
christineo_o 2008-4-1 10:51:14 PM
唔駛呀 其實你想要幾大 咩形都得 介架咋  至於款都好多選擇  不過基本上選最平個d就可以  愈大愈形狀怪就愈貴 收得最貴係打磨錢呀
christineo_o 2008-4-1 11:19:06 PM
補充一下先  你的寶貝好似係經常係籠外的?
若果係咁 你可以買多張蓆比佢(bb size /其他size都可以)
有一種我覺得可能會最好 佢係好似一條條好幼(約2-3mm)木/竹條串埋
而且佢d線係係中間串過 所以唔會露出係蓆面 側邊亦無包籐之類既野
呢隻我細過用過 真係好涼架  不過好重 咁當然其他都ok
有另一隻同呢隻好似 只係d線會係蓆面 同有野包側邊
但我唔知jusco 之類的地方有無  係d專賣床笠 蓆 枕頭的地方應該會有
即好似傳統d鋪呢  不過宜家好似愈來愈少人賣個隻了
唔知點解呢

差d忘記呀 bubu佢比較怕凍 早排當大家的兔兔都已經開始唔凍時bubu都仲係成個波咁
有時近深夜未幫佢蓋籠 佢仲會打乞痴添 不過當然無鼻水
宜家已經暖返咁多 佢就好enjoy喇 仲好活躍添 不過最愛都係攤係度:057:
不過佢仲會攤係我比佢玩同蓋籠既抓毛被度(可能佢太喜歡喇)
寵物似主人形 都係怕凍

至於你既兔寶貝好似都係長毛...你早d買定雲石之類比佢好d呀
唔係突然好熱就麻煩喇

wesky 2008-4-2 12:05:16 AM
我隻女好鐘意咬木架 尤其波波
之前買左舊粟米木俾小丸  小丸唔咬 波波就成舊咬晒 :046:
就連以前墊底的木板都咬斷埋
我怕買張竹蓆返黎 會俾佢狂咬  食左落肚就驚
依家日頭佢地會趴係一個無太陽晒到既地方訓覺
好懶 = =
我諗果度暫時都算幾涼下~~ 到夏天就唔敢包
等熱D我就同佢兩隻飛毛  剪剪剪剪~~~~
暫時未諗到可以減少兔毛成屋飛的解決方案 :050:
lingyan 2008-4-2 12:53:40 AM
聽人講呢隻唔係咁好,會界傷兔兔wor,
前幾日我去問過q兔,差唔多成一百蚊,
不過個雲石size 就唔係好大,大約得個籠長度既4份一 。

我打算買呢個
christineo_o 2008-4-2 10:10:51 AM
原帖由 wesky 於 2-4-2008 12:05 AM 發表
我隻女好鐘意咬木架 尤其波波
之前買左舊粟米木俾小丸  小丸唔咬 波波就成舊咬晒 :046:
就連以前墊底的木板都咬斷埋
我怕買張竹蓆返黎 會俾佢狂咬  食左落肚就驚
依家日頭佢地會趴係一個無太陽晒到既地方訓覺
...

哈哈
咁你快d買雲石喇 旺角多個d鋪 不過唔近就會好重
我住屯門 所以打算係屯門元朗睇左先
hh0 2008-4-2 11:30:53 AM
試過啦
我D兔又唔like雲石,磁磚等,仲會係上面尿尿, 只好唔用。
鍾意訓番籠底,夏天唔駛冷氣, 冬天唔駛暖爐, 幾正!!!
小桃栗 2008-4-3 09:50:57 AM
但我隻兔兔用alex果隻無咩問題喎,,但都想試下另外果隻睇下會唔會涼d
lingyan 2008-4-4 06:20:35 PM
今日終於去買左la,趁住r有特價。

未開盒個時

未開盒個時

拆左個盒,有個膠包住

拆左個盒,有個膠包住

呢個就係今個summer長伴miffy既冰床la

呢個就係今個summer長伴miffy既冰床la

elyse)) 2008-4-5 12:41:53 AM
我想你起邊到買,同方唔方便洗阿...
我阿b好鐘意起雲石上柯屎柯尿,搞到我成日都要將塊石日日搬去廁所洗...
好唔方便~
wesky 2008-4-5 12:46:01 AM
station r 有得賣啊~~
$112蚊~~~~  我都諗住買返塊~
小桃栗 2008-4-5 10:09:20 AM
4月特價 80$就有塊啦
wesky 2008-4-5 10:20:50 AM
係啊~~ 減咁多~
過幾日去入貨先~~
:030:

快速發帖