尋晚坐小巴既時候聽收音機,
就話地震反困既災民,好易會有急性腎衰竭,
因為係物件壓住災民既手手腳腳,
令到蛋白質唔可以正常咁運送到去手腳,
積聚係腎臟,所以引致臀衰竭而死亡。

睇完夜晚個無線特備節目,真係好傷心,
有一個男人困左好耐,終於被救,
以為可以平安無事,點知到最後都係支持唔住。
屋企仲有個老婆同未出世既BABY。
睇完真係喊左出黎。:050:
wesky 2008-5-20 10:49:25 AM
天災想避免都避免唔到
默哀......
阿度 2008-5-20 12:01:04 PM
祝福所有災民平安健康~
mim0510 2008-5-20 01:12:04 PM
我一見到呢d場面都會忍唔住喊ga........
casey 2008-5-20 08:19:52 PM
唉......真係避都避唔到
好慘呀

所以要珍惜一齊
自覺已經好:038:
nievedith 2008-5-20 08:35:52 PM
所以成日都好慶幸自己是生在香港, 鄰近地方, 好像中國, 台灣, 日本咁, 久不久便有地震, TAILAND仲海嘯.... 而香港都無乜天災.......算好好~
wesky 2008-5-20 08:48:57 PM
或唔定今個暑假去到35度 = =
暑災!!
TINA 2008-5-20 11:29:14 PM
我們其實是比任何人幸福
至少,不用感受什麼是地震
至少,不用看到什麼是海瀟
我們能呼吸到一口空氣,
我們能飲用到一口清水。

我們要從這些災難中,要學習珍惜一切
這一課,希望是最後一課。
因為我們各人已實實在在的明白這一課的內容了。

願你們在天堂上過我快樂
願你們在天堂上庇佑我們
Colleen 2008-5-21 12:00:25 AM
原帖由 mim0510 於 2008-5-20 01:12 PM 發表
我一見到呢d場面都會忍唔住喊ga........

我都係,尤其睇到d ar 媽見到仔女d 屍果時,我喊到停唔到:050:
elyse)) 2008-5-21 12:46:25 AM
而家行到去邊都聽到四川的消息..
好傷心...
而家都唔想睇報紙,同開電視..
個次見到一個媽媽起死之前send左個遺言出去..
係同佢個bb長大後說的話都睇到我哭
不過唔知點解,開始對中國無之前咁抗拒...
elyse)) 2008-5-21 12:47:34 AM
「要記住我愛你」

【明報專訊】互聯網上日前流傳一段「短訊遺言」的故事,搶救人員在一片廢墟下發現一具女屍,被塌下的房屋壓住,身體保持雙腿跪地、雙手撐地的姿勢。救援人員摸到她已無氣息,又向廢墟內高聲詢問,沒有得到任何回應。救援隊員正準備撤離,但救援隊長忽然察覺有異,再次把手探進女人懷中,高聲喊﹕「有人!有個孩子,還活着。」

經過一番努力,救援人員將壓在她身上的重物移去,發現她身體下面躺着一名約三四個月大的嬰兒,包在一張紅底黃花的被褥中,不僅毫髮未傷,而且被救援人員抱出來的時候正在熟睡。隨行的醫生解開被子做例行檢查,發現有一部手機塞在被子裏,醫生看了手機,發現屏幕上是一條已經寫好的短訊﹕「親愛的寶貝,如果你能活着,一定要記住我愛你。」這條短訊在救援隊伍中傳閱,令看慣了生離死別的救援人員都不禁落淚。
wesky 2008-5-21 12:48:35 AM
母親真偉大~ 令人敬佩~:054:

快速發帖